MISFORNØYD: Russlands president Vladimir Putin, her under onsdagens pressekonferanse med Tyrkias president Erdogan. Foto: Sergei Karpukhin Reuters

Russland og Ukraina ruster opp på grensen

Den anspente situasjonen mellom Russland og Ukraina har blusset opp igjen etter beskyldninger om ukrainske sabotasjeforsøk.

Artikkelen er over tre år gammel

Ukrainske myndigheter reagerer kraftig på anklagene fra Russlands president Vladimir Putin om at landet ikke klarer å holde kontroll og orden på områdene rundt Krim.

USA: Trump kan anerkjenne Krim som russisk område

President Petro Porosjenko beordret torsdag ettermiddag ifølge nyhetsbyrået AP militære styrker til å stå i kampberedskap i de østlige delene av landet, som grenser mot Russland. I tillegg har den ukrainske grensekontrollen sendt ut melding hvor de fraråder ukrainere å reise til Krim-halvøyen, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Putin varslet torsdag at han vil trappe opp sikkerheten på Krim etter å ha anklagd Ukraina for å ha sendt militære sabotasjegrupper inn på halvøya.

I april: Over 400 eksplosjoner på fem timer i Donetsk

Torsdag holdt Putin et møte med nasjonale sikkerhetssjefer for å diskutere ytterligere forholdsregler for borgere i området og infrastruktur på Krim, opplyser Kreml.

– Åpenbart vil vi ikke la slike ting gå forbi lett. Dette er en veldig farlig lek, sier Putin.

Den ukrainske regjeringen har avvist beskyldningene.

Væpnet angrep

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har sagt at de stanset et ukrainsk «terrorangrep» og slo tilbake et væpnet angrep mot halvøya i Svartehavet som Russland okkuperte og annekterte i 2014.

Ifølge FSB ble en av sikkerhetstjenestens offiser drept mens de såkalte terroristene ble pågrepet 6. og 7. august, og en russisk soldat døde i kamp med angivelige ukrainske sabotasjegrupper 8. august.

– Kan ikke utelukke

Løytnant og lærer i strategi Juha Kukkola ved den finske forsvarshøgskolen mener man ikke kan utelukke at Ukraina har sendt inn militære sabotasjegrupper på Krim.

– Ukraina har bevæpnede tropper, som har en tendens til å handle mot Ukrainas regjering, og som kan handle på Krim, sier han til nyhetsbyrået TT.

Kukkola mener det er vanskelig å bedømme hvem som har rett når det ikke finnes pålitelige bevis fra en tredje part.

Sjefen for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, Oleksandr Turtsjynov, kaller anklagene om ukrainske tropper som gikk til angrep på Krim, for hysteriske og falske. Han beskylder Russland for å hausse opp frykt i befolkningen på Krim.

NTB/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder