FFI-forsker: Borgervernsgrupper med høyreradikale holdninger står bak

Også Sverige opplever en jevn strøm av angrep mot asylmottak

OPPTØYER: Voldelige opptøyer oppstod rundt asylmottaket i den øst-tyske byen Heidenau i helgen. Her sikrer lokalt politi mottaket fra høyreradikale demonstranter. Foto:Arno Burgi,Afp

Bølge av angrep mot asylmottak i Tyskland

Mens Tyskland opplever den største flyktningsstrømmen siden andre verdenskrig, er høyreekstremistiske angrep mot asylmottak på sterk fremmarsj i landet.

 • Axel Støren Wedén
 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fire år gammel

Angrep mot asylmottak har nesten blitt en daglig hendelse i Tyskland i løpet av 2015. Så langt er nærmere 200 mottak blitt påtent og nedtagget med hakekors, og beboere er blitt utsatt for rasistisk vold. Dette er en tredobling av angrep fra samme periode i fjor, skriver Der Spiegel.

Gjennom helgen demonstrerte hundrevis av mennesker utenfor et improvisert asylmottak i Heidenau utenfor Dresden ved å blokkere tilgangen til mottaket, samt å kaste steiner, flasker og fyrverkeri – både mot politiet, og bussen som skulle frakte asylsøkerne til mottaket.

Rundt 30 politimenn ble skadet i opptøyene, skriver Euronews.

Urinerte på fem-åring

Angrepet føyer seg inn i en voldelig trend som vokser seg stadig sterkere i Tyskland. Mens landet forbereder seg på å motta opp mot 800.000 asylsøknader som følge av fylktningskrisen, har også både angrep mot asylmottak og rasistisk motivert vold økt.

Google ble i forrige måned nødt til å slette et kart som viste detaljert informasjon om de improviserte asylmottakene, i frykt for at de kunne bli utsatt for hatkriminalitet, skriver Bloomberg.

Lørdag kveld ble en innvandrerfamilie bestående av en mor med to barn i 5- og 15-årsalderen, trolig fra Øst-Europa, angrepet av to høyreekstremister på S-banen i Berlin, skriver avisen Der Tagesspiegel.

Den ene av høyreekstremistene urinerte på barna, mens begge ropte fremmedfiendtlige ytringer og oppfordret dem til å forsvinne fra Tyskland. Flere passasjerer ble vitne til sjikaneringen og ringte til politiet, som sto klar til å pågripe gjerningsmennene på stasjonen der de gikk av.

Borgervernsgrupper

Jacob Ravndal ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) forsker på militant høyreekstremisme i Vest-Europa, og er bosatt i Berlin. Han peker på at det slettes ikke er de store militante høyreekstreme gruppene som står bak angrepene mot asylmottakene, men heller lokale «borgervernsgrupper» med høyreradikale holdninger.

FORSKER PÅ HØYREEKSTREMISME: Jacob Ravndal ved Forsvarets Forskningsinstitutt. Foto:FFI,

– Det er sinte borgere som nok har høyreorienterte holdninger, men som ikke nødvendigvis er medlemmer av militante grupper. Ofte danner det seg en lokal borgervernsgruppe mot et konkret asylmottak og så møter de opp der hver kveld for å demonstrere, sier Ravndal.

Han legger samtidig til at også høyreekstreme militante aktivister tiltrekkes av disse demonstrasjonene, men at det finnes lite bevis for at de selv står bak angrepene mot asylmottakene.

Presset av flyktninger som søker asyl i Tyskland, har sørget for en type «unntakstilstand» i Tyskland. Tomme skoler, sportshaller og campingplasser blir gjort om til improviserte asylmottak over hele landet for å ta av for mengden asylsøkere.

Syria-flyktningene: Derfor er det så vanskelig

Dette skjer også i mindre landsbyer som fra før har svært få innvandrere.

– Lokalsamfunnet har ikke rukket å føle på nærveret av disse innvandrerne ennå. Det mange mindre steder i Tyskland opplever nå er at det opprettes ad:hoc-asylmottak i bygg som i utgangspunktet ikke er blitt bygget for å huse asylsøkere, men fordi man rett og slett må huse dem der det er hustak, sier han.

MIDLERTIDIG LY: To flyktninger ved det midlertidige mottaket i Rosenheim i sør-Tyskland, som venter på å bli sendt videre til et annet mottak. Hundrevis av asylsøkere ankommer daglig grenseområdet sør i landet. Foto:Christof Stache,Afp

– Føler avmakt

Hovedparten av angrepene mot asylmottak har skjedd i regionene i det østlige Tyskland, en landsdel som historisk og fortsatt er, fattigere enn landsgjennomsnittet, og der høyreradikale partier de senere år har stått svært sterkt.

– Det er et paradoks at Øst-Tyskland til nå har hatt langt mindre innvandring enn Vest-Tyskland, men langt mer fremmedfiendtlig vold. Dette er områder som tidligere har vært homogene, som nå opplever masseinnvandring for første gang, og der flyktningstrømmen får de mest dramatiske konsekvensene, sier Ravndal.

Ble angrepet på åpen gate: «Fucking muslims, you don't have anything to do here»

På starten av 90-tallet opplevde Europa også en bølge av rasistisk motivert vold i form av vold, drap og brannstiftelse mot asylmottak. I visse tilfeller omkom hele familier med barn i boliger som brant opp.

NAZITEGN: En politibetjent står foran en grafitti som viser budskapet «Ingen asylsøkere i Vorra», sammen med en swastika i Vorra, nær den sør-tyske byen Nürnberg. Bildet er tatt 12- desember i fjor. Foto:Christof Stache,Afp

Dette skjedde i en periode da et stort antall flykninger fra Øst-Europa og Tyrkia ankom Tyskland og andre europeiske land.

– Hendelsene på 90-tallet kom som en kombinasjon av flyktningstrømmen, men også på grunn av en tilspisset debatt i mediene og blant politikere, som til dels var med på å stimulere denne typen angrep, sier Ravndal.

Stordemonstrasjoner i Tyskland: Venter tusenvis i tog mot «islamisering av Vesten»

Han trekker paralleller til dagens situasjon.

– Disse hendelsene kan også ses i lys av at enkelte føler en slags avmakt eller håpløshet over noe de ikke klarer å kontrollere demokratisk, sier han.

UTBRENT: Beboere i den øst-tyske landsbyen Troeglitz går forbi en utbrent bygning som ble brukt til å huse asylmottakere. Bildet er tatt 4. april i år. Foto:Fabrizio Bensch,Reuters

– Sverige og Tyskland de farligste landene

Også i Sverige har den siste tiden sett flere brannangrep mot asylmottak. Forrige helg ble et mottak forsøkt påtent og et annet truet.

Tyskland og Sverige er de landene som de siste årene har mottatt flest asylsøkere og migranter i Europa. Samtidig skiller de seg klart ut hva gjelder vold og drap utført av høyreekstremister mot innvandrere, ifølge Ravndal.

­– Det er neppe tilfeldig at dette skjer i landene som har mottatt flest asylsøknader, men forklarer ikke alene hvorfor det har vært så mye vold, sier Ravndal.

FFI-forskeren trekker inn de to landenes spesielle historie med relativt velorganiserte og tradisjonsrike nazistbevegelser sammenliknet med andre vesteuropeiske land.

Alvorlig i det østlige Tyskland: – Nynazister skremmer vekk folk (krever innlogging)

– Begge landene har hatt en sterk høyreekstrem bevegelse både før og etter andre verdenskrig, som aldri har blitt ordentlig bygd ned. Bevegelsene i disse landene er såpass store at de tåler å miste en innflytelsesrik leder, uten at de svekkes nevneverdig av det. Sånn sett klarer de å holde seg i live til tross for tiltak fra myndighetene for å begrense dem, sier han.

– Noen vil jo mene at Sverige og Tyskland er land som «legger lokk på» innvandringsdebatten. Er dette med på å øke tilslutningen til slike radikale grupperingene?

– Mange vil mene at Tysklands spesielle historie gjør at man må utvise en spesiell måteholdenhet i innvandringsspørsmål. Samtidig slipper innvandringsmotstandere ofte til i media, og noe sensur av innvandringskritiske røster vil jeg ikke si det er, mener Ravndal.

UTBRENT MOTTAK: Et utbrent hus som ble brukt til å huse asylmottakere i Remchingen i Sør-Tyskland. Bildet er tatt 25. juli i år. Foto:Uli Deck,Afp

Les også

 1. Siem Pilot har reddet 956 flyktninger på 13 timer

  I løpet av en hektisk lørdag har det norske skipet deltatt i tre store redningsaksjoner i Middelhavet.
 2. Tusenvis av flyktninger står fast i ingenmannsland på grensen til Makedonia

  Stadig flere migranter ankommer grensen mellom Hellas og Makedonia til fots.
 3. Her bruker makedonsk politi tåregass mot flyktninger

  Politiet i Makedonia brukte fredag tåregass og sjokkgranater for å spre tusener av migranter som vil krysse grensen fra…
 4. Middelhavet: Her henter norsk mannskap opp 41 omkomne

  Det norske mannskapet på Siem Pilot hentet opp 41 som ble kvalt under dekk i en flyktningbåt på lørdag.
 5. Fem menn siktet for drap på 200 flyktninger

  På onsdag ble de plukket opp av redningsfartøyer i Middelhavet, i en ulykke som tok 200 menneskeliv.
 6. Frankrike og Storbritannia: Ber om EU-hjelp til å takle flyktningkrisen

  Storbritannia og Frankrike gjør flyktningkrisen til sin topprioritet.
 7. Demonstrasjoner mot nazisme i Sverige

  Anslagsvis et par tusen demonstranter samlet seg i sentrum av Stockholm lørdag for å vise sin avsky mot naziangrepene…
 8. Informasjonskrig etter utdeling av jødefiendtlige flyers

  DONETSK (VG) Flyers med et svært truende innhold mot jøder i Donetsk ble delt ut utenfor en synagoge denne uken.

Mer om

 1. Tyskland

Flere artikler

 1. Drastisk økning i høyreekstrem vold i
  Tyskland

 2. Flyktningkrisen: Merkel hylles etter regelunntak

 3. Frykter asylbranner i Norge

 4. Dette må du vite om flyktningkrisen

 5. Tyskland: Nesten 10 angrep på flyktninger hver dag

Fra andre aviser

 1. Nesten ingen blir tatt for asylbranner

  Bergens Tidende
 2. Merkel møtt med buing fra innvandringsmotstandere

  Aftenposten
 3. Merkel møter Balkan-ledere om flyktningkrisen

  Aftenposten
 4. Flyktninger frykter overgrep

  Bergens Tidende
 5. Forsker: - Det norske høyreekstreme miljøet er lite og dårlig organisert

  Aftenposten
 6. Her applauderes brannen på asylmottaket

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder