TAR AV: Bildet viser franske fly som tar av fra en ukjent flyplass for å bombe mål i IS-hovedstaden Raqqa i Syria. Foto: AFP PHOTO / ECPAD , Afp

Frankrike bomber IS-mål i Syria

David Cameron mener Storbritannia også bør gå til bombeangrep

Regjeringen i Danmark vurderer å delta i luftkrigen

Franske kampfly bombet søndag en rekke IS-mål i ekstremistgruppens viktigste by Raqqa i Syria.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ti kampfly har søndag kveld sluppet til sammen 20 bomber, opplyser det franske forsvarsdepartementet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters er søndagens angrep det største angrepet Frankrike hittil har rettet mot IS-hovedstaden Raqqa.

Angrepet ble utført i samarbeid med amerikanske styrker.

Et anlegg som ble brukt som hovedkvarterer, rekrutteringssenter for jihadister og ammunisjonslager skal være rammet. En av IS' treningsleirer skal også ha blitt ødelagt.

I den offisielle uttalelsen opplyser det franske forsvarsdepartementet at de ti jagerflyene tok av samtidig fra De forente arabiske emirater og Jordan.

Raqqa er en svært viktig by for IS og omtales ofte som «hovedstad» i det store området som gruppen har erobret i Syria og Irak.

Søndag ble det kjent at Paris-terroristene skal ha kommunisert med kjente IS-medlemmer i forkant av terrorangrepet.

– Luftangrepene er legitime

Frankrikes utenriksminister, Laurent Fabius, sier Frankrikes luftangrep mot IS er legitime.

Fabius er i Tyrkia på G20-samling, og kom med uttalelsen sent søndag kveld, skriver Guardian.

Han sier avgjørelsen om å utføre luftangrep mot Raqqa og IS-mål var politisk. Frankrike må være «til stede og aktive» etter fredagens terrorangrep.

Mandag morgen gikk også Storbritannias statsminister David Cameron ut og sa at de også bør gå til bombeangrep mot mål i Syria, etter helgens grusomme hendelser i Frankrike.

Et slikt angrep krever imidlertid støtte fra Parlamentet, med mindre britiske interesser står på spill.

– Vi kan ikke holde avstemning rundt et slikt oppdrag uten at vi først vet at det er nok støtte i nasjonalforsamlingen. Alt annet vil være ødeleggende for oss, ikke for regjeringen, men for vårt land og vårt rykte i verden, sier Cameron til BBC, melder NTB.

Også regjeringen i Danmark varsler at de vurderer å delta i luftkrigen mot IS i Syria.

Utenrikspolitisk talsmann Michael Aastrup Jensen fra utenriksministerens parti Venstre mener det ikke er tvil om at kampen mot opprørerne må trappes opp.

– Nå må IS bort, rett og slett. De vil ikke forhandle med oss. De vil drepe oss alle sammen, sier Michael Aastrup Jensen, som mener opprørsgruppen bør «fjernes fra jordens overflate».

– Barbarisk angrep

Les også: Kommandørkaptein: – Øker sannsynligheten for bakkekrig

Etter terrorangrepet i Paris fredag varslet president François Hollande en nådeløs kamp mot IS, som har påtatt seg skylden for angrepet.

– Dette er et barbarisk angrep mot republikken, vårt folk og våre verdier. Vårt svar kommer til å bli nådeløst, sa Hollande.

Frankrikes statsminister Manuel Valls uttalte også lørdag at landet vil fortsette luftangrepene mot IS-mål i Syria med full tyngde.

Flere øyenvitner har fortalt at de hørte gjerningsmennene under terrorangrepet rope at angrepet var hevn for Frankrikes bombing i Syria, og ekstremistgruppen IS har erklært at de sto bak blodbadet i Paris.

Les også: Syv arrestert i Belgia i forbindelse med terrorangrepet

Frankrike var «hovedmål»

I meldingen fra IS kalte gruppen Frankrike «sitt hovedmål» og Paris «vederstyggeligheten og fordreielsens hovedstad». Her kalte de også gjerningsmennene for «soldater av kalifatet».

– Åtte brødre med eksplosivbelter og angrepsrifler angrep områder i hjertet av den franske hovedstaden som var nøye valgt ut på forhånd. (...) At de har våget å fornærme vår profet, at de skryter av å slåss mot islam i Frankrike og at de angriper muslimer i Kalifatet med sine fly, hjelper dem ikke i Paris' illeluktende gater, står det i uttalelsen – som også truer med nye angrep.

– Det er en krigshandling, som ble forberedt, organisert og planlagt utenlands, sier François Hollande.

Franske bombefly deltar i den USA-ledede militæroperasjonen mot IS i Irak og Syria.

Valls sa også at unntakstilstanden som er innført i Frankrike etter terrorangrepene, trolig vil bli forlenget.

Se VG-spesial: Terrorangrepene i Paris minutt for minutt

Brende: Norge vil vurdere virkemidler

Utenriksminister Børge Brende (H) varslet tidligere søndag at Norge vil være med når verdenssamfunnet nå trapper opp kampen mot IS etter terroren i Paris.

– Det er ingen tvil om at dette er en påminnelse om hva den ekstremistiske terrororganisasjonen ISIL står for. Det er grusom terror, og alle de som står for demokrati, folkestyre og menneskerettigheter må nå trappe ytterligere opp kampen mot ISIL, sier Brende.

Han uttalte at Norge i likhet med sine allierte vil bruke de nærmeste dagene til å vurdere hvilke virkemidler som skal brukes i kampen, og ramser opp flere mulig måter:

– Kampen mot fremmedkrigere, å stoppe finansieringen av ISIL, stoppe deres omsetning av olje, det er kampen mot ideologien de står for og deres måte å bruke sosiale medier på. Så er det helt klart militære elementer i dette, Norge er allerede en del av å forsterke den irakiske hæren i deres kamp mot ISIL, sier Brende til VG.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder