Franske myndigheter: Vi har avverget et nytt terrorangrep

PARIS/OSLO (VG) De terrormistenkte i leiligheten i Saint Denis planla et nytt terrorangrep rettet mot finansdistriktet La Défense utenfor Paris.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Politiet aksjonerte mot en leilighet i Saint-Denis i Paris tidlig onsdag morgen. Dette har skjedd:

** Klokken 04.30 natt til onsdag gikk bevæpnede spesialstyrker til aksjon mot en leilighet i Saint-Denis nord i Paris. Et stort område ble avsperret, og beboere ble evakuert. Vitner på stedet forteller at de hørte flere kraftige smell under den over syv timer lange aksjonen.

Stort bildegalleri: Se VG-fotografens bilder fra dramaet

** Det oppsto skuddveksling mellom gjerningspersoner som var inne i leiligheten og politiet. To mistenkte terrorister er drept – blant dem en kvinne som sprengte seg selv i luften. Flere politimenn ble lettere skadet under aksjonen.

** Ved 10.30-tiden onsdag kunne man se flere personer bli slept ut av leiligheten, blant dem en skadet politimann.
** Totalt syv personer skal være pågrepet i aksjonen, men identiteten til disse er ikke kjent. Politikilder sier til nyhetsbyrået AFP at målet for politiets aksjon var hjernen bak terrorangrepene i Paris, Abdelhamid Abaaoud. Franske medier meldte tidlig onsdag at han var i leiligheten, men dette er ikke bekreftet.

** Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal politiets antiterrorgruppe ha avdekket forberedelser til et fremtidig angrep mot finansdistriktet La Defense i Paris.

STORAKSJON: Mer enn hundre politimenn deltok i onsdagens aksjon mot en terrorcelle nord i Paris. Foto: Helge Mikalsen Foto: ,

Nytt angrep

Onsdag ettermiddag kunne franske myndigheter bekrefte at de terrormistenkte i leiligheten planla et terrorangrep mot finansdistriktet La Défense utenfor Paris.

– Vi har avverget et nytt terrorangrep. I går kveld ble det besluttet å aksjonere, sa regjeringstalsmann Stephane Le Foll på en pressekonferanse onsdag formiddag.

Les også: Dette er de andre terrorangrepene antatt bakmann knyttes til

Ifølge den franske avisen Le Monde fant fransk politi en mobiltelefon like ved Bataclan hvor terrorangrepene fredag fant sted. Det skal være ved hjelp av denne at politiet har sporet seg fram til den aktuelle leiligheten i Saint Denis.

TATT UT: En person ble rundt klokken 10.40 tatt ut av leiligheten der politiaksjonen har pågått onsdag formiddag. Foto: ,

Telefonen skal tilhøre en av terroristene som angrep konsertlokalet.

Mobiltelefonen ble funnet i en søppelkasse like utenfor Bataclan. "Vi er dratt. Vi fortsetter" skal det stå i en sendt sms fra mobilen klokken 21.42 fredag kveld.

VG-spesial: Dette er ofrene for Paris-terroren

- Ung kvinne sprengte seg selv

Tre personer ble pågrepet inne i leiligheten, mens to andre ble tatt i nærheten. Også eieren av leiligheten og en av hans bekjente er pågrepet.

En av de drepte i onsdagens politiaksjon er en kvinne som befant seg i leiligheten. Ifølge politiet aktiverte hun en bombevest og tok livet av seg selv under aksjonen. Kvinnen med selvmordsvesten skal ha skutt mot politiet med Kalasjnikov.

Her bodde terror-arrestert mann: - Fikk nye rutiner ukene før angrepet

Kvinnen er identifisert, men politiet vil ikke gå ut med identiteten hennes, opplyser statsadvokaten.Den andre drepte skal ha mistet livet etter å ha blitt truffet av en granat.

To av de pågrepne er nå på sykehuset i bobigny med skader i armen, melder Le Monde. Det er sterkt vakthold rundt sykehuset.

AKSJON: Tungt bevæpnet politi gikk onsdag morgen til aksjon mot en leilighet nord i Paris. Foto: Helge Mikalsen ,

Politihund drept

For å vurdere om det var trygt å gå inn, sendte politiet først inn den syv år gamle politihunden Diesel i leiligheten. Hunden ble drept.

VG har snakket med en kvinne utenfor rådhuset i forstaden hvor politiet aksjonerer. Hun bor i etasjen under leiligheten politiet aksjonerte mot.
– Jeg var livredd. Jeg var helt alene med den lille sønnen min, og måtte sitte helt stille i halvannen time før politiet kom og evakuerte meg, forteller kvinnen.

Kampen mot IS: Mulighetene til USA, Russland og Frankrike

Frankrikes justisminister Christiane Taubira bekrefter overfor Europe1 at politiaksjonen i St. Denis er knyttet til etterforskningen av fredagens terrorangrep i den franske hovedstaden, der 129 mennesker ble drept.

Roste politiets innsats

Innenriksminister Bernard Cazeneuve benyttet anledningen til å rose politiet for arbeidet de har gjort under aksjonen. Han forteller at myndighetene i Frankrike i dag har sittet i møter.

- Der har vi diskutert hvilke midler vi skal bekjempe terrorismen med, vi er svært opptatt av å løse dette på en god måte, sier han.

VG-spesial: Dette er ofrene for Paris-terroren

Statsadvokaten forteller pressen i Saint-Denis at aksjonen kom som en følge av nøye overvåkning av terroristene.

- Vi har lenge overvåket disse leilighetene, og vi aksjonerte i morgentimene i dag. Vi har arrestert tre personer i leilighetene, en fjerde utløste en selvmordsbombe, sier han.

Foto: ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder