I går ga Alan (61) førstehjelp til sårede på stranden – i dag kom han for å vise sin respekt

ANTE FRED OG INGEN FARE: Alan Pembroke fra England var sammen med kona på stranden da terroristen begynte å skyte mennesker like i nærheten. I dag la han ned en blomst for å minnes de drepte. Foto:Helge Mikalsen,VG

Øyenvitne til VG: – Kuler fløy over hodene våre, folk kastet seg med hodet ned i sanden

SOUSSE (VG) Alan Pembroke (61) fra England peker mot
solsengen der han og kona lå da terroristen begynte å skyte mennesker bare meter bortenfor.

Artikkelen er over fire år gammel

– Kuler fløy over hodene våre, folk kastet seg med hodet ned i sanden, forteller 61-åringen fra Essex.

Det var ved 13.30-tiden fredag at en tunisisk student begynte å skyte målrettet mot turister på solsengene. Massedrapsmannen gikk deretter inn i Hotel Imperial via bassengområdet. Også der skal han ha drept turister.

MINNES: Alan fra England har lagt en blomst på en av solsengene på stranda der drapene fant sted. Foto:Helge Mikalsen,VG

Prøvde å hjelpe sårede

Pembroke forteller at etter at terroristen forsvant inn på hotellområdet bak stranden, forsøkte han å hjelpe sårede på stranden.

VG I TUNISIA: Fra venstre: Emilie Hald Thorp (foto), Nora Thorp Bjørnstad (reporter VGTV), Erlend Ofte Arntsen (journalist) og Helge Mikalsen (foto) Foto: ,

– Da løp jeg gjennom her og fant en kvinne som gråt. Hånden hennes var borte og hun var skutt i leggen. Jeg prøvde å hjelpe henne med å få stoppet blødningene. Vi sjekket på mannen hennes, men han var død, sier Pembroke.

Deretter forsøkte han å få med seg kvinnen vekk fra stranden, da det ikke var noe de kunne gjøre for mannen hennes.

– Men hun ville ikke forlate ham. På det punktet var det ikke noe mer jeg kunne gjøre, så jeg gikk opp til min kone som hadde løpt opp på rommet.

BAKGRUNN: Slik var den fatale terrorfredagen

I DAG: Slik ser det ut på stranden utenfor hotel Imperial Marhaba, der turister ble drept under angrepet på stranden fredag, lørdag morgen. Presse fra hele verden strømmer hitt. Foto:Helge Mikalsen,VG

La blomster ved sperringen

I dag var Pembroke tilbake på stedet der fredagens massedrap startet. Minst 38 mennesker ble drept i angrepet. For å vise sin respekt hadde han med en enkel liten blomst han la ned ved sperringene.

– Det er tredje gangen vi er her. Vi har alltid hatt det fint her, men vi hadde heldigvis billetter i dag, så nå drar vi hjem, sier han til VG.

VGs reporter på stedet forteller at mindre enn et døgn etter at skuddene falt, har livet i Sousse i Tunisia begynt å vende tilbake til normalt. En rekke turister har trukket mot stranden med badehåndklær under armene, mens andre har valgt å bli på hotellet og forstår ikke hvordan man skal kunne nyte solskinnet i dag.

Flere på stranden legger ned buketter og lapper. Noen har lagt ned en stor plakat med tittelen "warum?", som betyr hvorfor på tysk.

Blant de drepte er britiske, tyske, belgiske og tunisiske statsborgere, opplyser det tunisiske helsedepartementet. Irish Times og flere britiske medier skriver at en av dem skal være en irsk kvinne i femtiårene.

Islamekspert om Tunisia-terror: Derfor dreper de turister

Møtte terroristen i hotellgangen

En annen som fikk se terroristen ansikt til ansikt er den britiske studenten Tom Richards. 22-åringen forteller til avisen The Guardian at han lå ved hotellbassenget sammen med sin mor da de hørte skudd fra stranden.

– Jeg hørte skuddene, men skjønte først ikke hva det var. Så hørte jeg de samme lydene igjen og vi bestemte oss for å løpe, sier Richards til avisen.

Norsk ekspert: Slik bør du opptre under terrorangrep

HOTELLET: Det var inn på dette hotellet terroristen skjøt og drepte flere turister. Foto:Helge Mikalsen,VG

Vitne: - Skjøt mennesker gjennom hodet

22-åringen forteller om hvordan han og moren løp gjennom hotellområdet, opp marmortrappene og inn i resepsjonen. Der fikk de beskjed av hotellpersonell om å løpe videre innover i de marmorbelagte gangene i femstjernershotellet.

I korridorene de løp gjennom møtte de flere forskremte mennesker, sier Tom. Noen etasjer over bakkeplan stoppet de. Ikke lenge etter hørte han klaprende fottrinn opp trappen. Plutselig sto en mørkhåret mann med en rifle foran dem.

– Han var mellom 20 og 25 år, hadde langt svart hår og skjegg. Han skjøt to mennesker gjennom hodet, sier Tom.

– Han så rett på meg

Han og moren løp innover i korridoren. De ble skutt etter, men skuddene traff marmorgulvet. Moren til Tom skadet ankelen sin, og de måtte stoppe.

– Han så rett på meg – jeg trodde jeg skulle dø. Jeg skjønner ikke hvorfor han ikke skjøt. Han kunne ha drept alle som var der, sier han.

Moren og Tom klarte å komme seg inn på toalettet i etasjen og gjemte seg i en av båsene der. Der inne surret sønnen toalettpapir rundt morens ankel, som blødde kraftig.

– Jeg forventet at han skulle skyte gjennom døren når som helst, sier Tom.

Han ble værende på doen sammen med moren i en time før soldater fra militæret ankom hotellet og de fikk beskjed om at det var trygt å komme ut.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder