Pekes ut som hjernen bak Paris-terroren

Var leder av belgisk terrorcelle – rømte i januar

Dømt til 20 års fengsel i Belgia

Abdelhamid Abaaoud (29) pekes på som hovedmannen bak Paris-terroren. Torsdag ble han bekreftet død.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Onsdag formiddag håpte man det nærmet seg en pågripelse av den 29 år gamle antatte terroristen, da flere medier meldte at Abaaoud kunne ha forskanset seg i en leilighet nord i Paris.I etterkant viste det seg at Abaaoud døde under aksjonen.

29-åringen skal være født i Belgia, og omtales som «en av de mest aktive ekstremistene» i den såkalte Den islamske staten i Syria (IS).

Abdelhamid Abaaoud blir av en kilde tett på etterforskningen i Frankrike utpekt som hjernen bak de seks koordinerte terrorangrepene i sentrum av Paris fredag kveld, ifølge nyhetsbyrået AP.

Så langt er det ikke kommet frem opplysninger om at 29-åringen selv deltok i angrepene, men han pekes ut som den som finansierte, organiserte og koordinerte blodbadet.

JAGES: Dette bildet skal være av Abdelhamid Abaaoud i Syria. Det sto på trykk i propaganda-magasinet til IS. Foto: Handout , Reuters

– Han virker å være hjernen bak en rekke planlagte angrep i Europa, sier en etterforskningskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Siste om Paris-terroren: Følg VG Direkte her

Dømt i Belgia

Også belgiske sikkerhetstjenester knytter Abdelhamid Abaaoud til angrepene i Paris, ifølge belgiske medier.

29-åringen kommer fra forstaden Molenbeek i Brussel, hvor flere av de fra før navngitte terroristene kommer fra.

Politiet har aksjonert mot en rekke adresser i Molenbeek i kjølvannet av terroren i Paris.

Les også: Dette vet vi om terroristene

Foreldrene til 29-åringen er innvandrere fra Marokko.

I juli ble Abaaoud dømt «in absentia» – altså uten at han var til stede i rettssalen – til fengsel i 20 år for terrorrekruttering, ifølge det belgiske kringkastingsselskapet RTBF.

TO DREPT: Belgisk politi drepte to mistenkte terrorister i Verviers i januar. Abaaoud ble raskt pekt ut som lederen av terrorcellen. Foto: Kristofer Sandberg , VG

Totalt 30 personer ble dømt for å ha vært en del av et nettverk som rekrutterte personer til å dra til Syria for å kjempe for IS i perioden 2011–2014. Halvparten ble dømt in absentia, da de trolig fortsatt var eller var drept i Syria.

Tok med lillebror til Syria

VIDEOKLIPP: Dette er et bilde fra en video av Abdelhamid Abaaoud i en bil i Syria. Foto: ,

Abaaoud er også anmeldt av sin egen far for kidnapping av sin 13 år gamle lillebror.

Den mindreårige gutten skal ha blitt tatt med til Syria i 2013, og har i mediene blitt omtalt som den «yngste jihadisten i verden» etter å ha posert med automatvåpen på bilder.

Avisen De Standard skriver at Abaaoud kan kobles til minst to av de mistenkte Paris-terroristene – Ibrahim Abdeslam (31) og Bilal Hadifi (20).

Den første sprengte seg selv i luften utenfor restauranten Voltaire i Boulevard Voltaire, den andre gjorde det samme ved fotballarenaen Stade de France.

Ledet belgisk terrorcelle

Abaaoud skal ha flyktet til Syria etter at to hjemvendte syriafarere ble drept i en skuddveksling med politiet i Verviers i Belgia 15. januar.

Mennene skal ha en planlagt terroraksjon. Belgisk politi mente mennene planla å skyte politifolk på gaten og angripe politistasjoner i landet.

OVERMANNET: Her ligger togterroristen på gulvet i toget etter at passasjerer angrep ham. Ifølge franske medier kan Abaaoud knyttes til det mislykkede terrorforsøket. Foto: Anthony Sadler , AP

Abaaoud ble raskt knyttet til de to drepte mennene og utpekt som terrorcellens leder. Belgiske myndigheter startet en klappjakt på 29-åringen etter hendelsene i Verviers.

Noen dager senere ble det blant annet gjennomført en aksjon i Hellas, hvor man mistenkte at Abaaoud befant seg.

– Gårsdagens arrestasjoner ledet ikke til at den rette personen ble tatt. Vi søker aktivt etter ham, og jeg tror vi vil lykkes, sa den belgiske justisministeren Koen Geens.

Rømte til Syria

Propagandamagasinet til IS, Dabiq, har angivelig «intervjuet» 29-åringen etter at han skal ha returnert til Syria.

– Jeg ble utvalgt til å reise til Europa for å terrorisere korsfarerne som kriger mot muslimene. Belgia er medlem av korsfarerkoalisjonen som angriper muslimene i Irak og Syria, skal han ha uttalt.

29-åringen hevder i «intervjuet» at belgiske sikkerhetstjenester kjente til navnet hans og at de har pågrepet ham tidligere. Han forteller videre om flukten tilbake til Syria.

TOGTERRORIST: 26 år gamle Ayoub El-Khazzani avbildet sammen med en venn. Foto: - ,

– Jeg klarte å komme meg hit til tross for at så mange etterretningstjenester jaktet på meg. Navnet og bildet mitt var overalt i nyhetene, likevel klarte jeg å bli værende i hjemlandet deres og planlegge operasjoner mot dem, for så å forsvinne når det ble nødvendig, skal 29-åringen ha uttalt.

Stoppet togangrep

Nyhetsbyrået AP og avisen Liberation skriver at Abaaoud kan knyttes til 26 år gamle Ayoub El-Khazzani.

I august gikk El-Khazzani på toget fra Brussel til Paris med et AK-47 automatvåpen, 270 kuler, en pistol, en kniv og en kanne.

Det var 500 passasjerer om bord i toget.

Det ble aldri noe dødelig angrep på Paris-toget. Khazzani ble oppdaget i det han gikk ut av et toalett på toget, bevæpnet og i bar overkropp.

AKSJONERTE: Her aksjonerer fransk politi etterat Sid Ahmed Ghlam ble pågrepet i Paris i april. Foto: Djilali Djaffer , AFP

To amerikanske soldater på ferie, og en 62 år gammel britisk bestefar, la ham i bakken før han fikk drept noen.

Les også: Her hedres togheltene

Senere har den antatte togterroristen hevdet at han bare skulle rane, men etterforskningen har avdekket at han så på jihad-videoer på toget før han kom ut fra toalettet.

Bil full av våpen

Liberation skriver at Abaaoud også kan knyttes til et terrorforsøk i Paris i april, da en IT-studenten Sid Ahmed Ghlam (24) ble tatt, væpnet til tennene, i en bil.

Etterforskerne fant flere Kalashnikov-automatgevær, et stjålet politivåpen og skuddsikre vester.

Det skal også ha blitt funnet oransje armbånd som sivilkledde politifolk bruker på åsteder i Frankrike.

24-åringen, som opprinnelig kommer fra Algerie, skal ha planlagt å angripe en kirke, ifølge franske medier.

Han ble tatt etter at en drept kvinne ble funnet i en brennende bil. Kvinnen var skutt tre ganger i hodet, og politiet mener Ghlam drepte henne da han forsøkte å stjele bilen hennes.

Franske sikkerhetstjenester har uttalt at 24-åringen var på radaren deres etter uttalelser om at han ønsket å reise til Syria for å kjempe med IS.

TERROR-TATT: Mehdi Nemmouche (29) ble tatt for angrepet på Det jødiske museum i Brüssel. Foto: Str , Afp

– Ordre: Angrip konsertsal

Reda Hame, en fransk jihadist som ble pågrepet den 11. august, fortalte i avhør med politiet at han hadde vært igjennom en ukes militær trening ledet av Abbaoud, ifølge avisen Le Monde.

Under oppholdet skal han ha fått presise instrukser om hvordan han skulle ta seg til Frankrike via den tsjekkiske hovedstaden Praha.

Abbaoud skal ha gitt ham en USB-minnebrikke med kryptert datavare og 2000 euro. Han skal ha fått ordre om å angripe et «enkelt» mål som en konsertsal.

Målet var å drepe flest mulig. Etterforskerne skal ha avhørt Hame om han visste om andre planlagte angrep i Frankrike.

– Det jeg kan si er at det vil skje veldig snart, skal han ha forklart i avhør, ifølge Le Monde.

Angrep jødisk museum

Le Monde skriver videre at telefonanalyser viser at terroristen Mehdi Nemmouche (29), som i mai 2014 angrep Det jødiske museum i Brussel, hadde hatt kontakt med Abbaoud i forkant av angrepet.

Fire personer ble skutt og drept av Nemmouche som hadde tilbrakt over et år i Syria.
Terroristen ble pågrepet en uke etter angrepet.

Le Monde skriver også at Abbaoud er avbildet i videoer fra Syria der døde kropper trekkes etter en bil.

– HJERNEN BAK TERROREN: Abdelhamid Abaaoud blir av etterforskningskilder utpekt som mannen som organiserte og koordinerte Paris-angrepene. Foto: Handout , Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder