MINDRE IS FOR ISBJØRNENE: Utbredelsen av sjøisen forrige måned var den laveste som noen gang er målt i januar. Her er en isbjørn på vei til et nytt isflak avbildet i Nordishavet i fjor.
MINDRE IS FOR ISBJØRNENE: Utbredelsen av sjøisen forrige måned var den laveste som noen gang er målt i januar. Her er en isbjørn på vei til et nytt isflak avbildet i Nordishavet i fjor. Foto: Cory J. Mendenhall , Afp

Forsker: – Absurd varme i Arktis

UTENRIKS

Rekordlite is, unormalt høye temperaturer og mildvær har preget Arktis denne vinteren.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 25.02.16 11:37

Sjøisens utvikling følges tett av amerikanske National Snow and Ice Data Center , som jevnlig legger ut oppdaterte kart over iskanten.

Utbredelsen av sjøisen forrige måned var den laveste som noen gang er målt i januar. På et tidspunkt hvor isen vanligvis strekker seg fra et havområde sør for Svalbard til den sørvestlige delen av Alaska, var arealet 1,04 millioner kvadratkilometer mindre enn normalt.

– Det har vært lite is nå i februar også, sier Polarinstituttets direktør Jan-Gunnar Winther til NTB.

Skrekkscenarioet: Slik kan verdens kystbyer drukne

0 grader på nordpolen

Også temperaturene har ligget langt unna normalen mange steder i Arktis i løpet av vinteren.

Rett før nyttår steg temperaturen på nordpolen til rundt 0 grader. Dette var 30 grader varmere enn normalt på en tid av året hvor polpunktet ligger innhyllet i nærmest totalt mørke.

I januar var det mye varmere enn vanlig i store deler av Arktis, ifølge Winther. Unntaket var deler av Sibir, hvor det var forholdsvis kaldt.

Bellona-Hauge om klimaavtalen: – Betyr full stopp for norsk olje og gass

Hovedårsaken til at det er blitt mindre is og varmere vær i senere år, er det globale oppvarmingen, som går raskere i Arktis enn i resten av verden.

Når is og snø smelter, kommer åpent hav og tundra til syne. Disse mørkere overflatene absorberer mer sollys, og dermed skyter oppvarmingen fart.

Sett denne? Klima-Sundtoft lover enda dyrere flybilletter

El Niño

Naturlige variasjoner spiller også en rolle, og amerikanske forskere tror værfenomenet El Niño har en sammenheng med de uvanlig høye temperaturene i vinter.

El Niño kjennetegnes først og fremst av uvanlig varmt vann i Stillehavet, men påvirker været mange steder i verden. En av de kraftigste El Niño-ene som noen gang er registrert, har de siste månedene forårsaket flom i Sør-Amerika og tørke og sult i flere afrikanske land.

– Vi har denne svært sterke El Niño-en, og på samme tid absurd arktisk varme. Jeg tror ikke det er tilfeldig, sier Mark Serreze, direktør for National Snow and Ice Data Center, til avisa Washington Post.

Snittemperaturen globalt i forrige måned var den høyeste som noen ganger er målt i januar. I tillegg var avviket fra normaltemperaturen rekordstort. Utviklingen fra i fjor, det varmeste året som noen gang er registrert, ser dermed ut til å fortsette.

Fikk du med deg? Nå snør det på Kanariøyene

Is presses bort

Lufttrykket over Polhavet har betydning for ismengden, og kraftige høytrykk kan presse is sørover og inn i varmere havområder hvor den smelter.

Dette antas å være en av årsakene til de rekordlave ismengdene i januar. Så langt i år har isarealet vært lavere enn i 2012, da det var rekordlite sjøis tidlig på høsten når arealet er på sitt minste.

Siden Svalbard ligger i et område som før vanligvis var dekket med sjøis om vinteren, og hvor det nå er mye åpent hav, går oppvarmingen enda raskere her enn i resten av Arktis.

– Vi har nå hatt 62 måneder på rad med temperaturer over normalen på Svalbard, sier Winther.

Endringene i klimaet i Arktis har allerede forandret sammensetningen av dyre- og fiskearter. Det er en risiko for at oppvarmingen vil frigjøre klimagasser fra bakken og havbunnen, noe som i sin tur kan bidra til mer global oppvarming.

Her kan du lese mer om