I KINA: Her holder Ola Borten Moe, olje- og energiminister, tale under en konferanse i Kina torsdag. Foto: AP

I KINA: Her holder Ola Borten Moe, olje- og energiminister, tale under en konferanse i Kina torsdag. Foto: AP

Første politiske kontakt mellom Norge og Kina siden i fjor

Olje- og energiminister Ola Borten Moe hadde onsdag en samtale med en kinesisk minister. Det er den første kontakten på politisk nivå mellom Norge og Kina siden fjorårets nobelprisutdeling.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Samtalen skjedde i lunsjen som ble holdt på ministerdelen av konferansen for fangst og lagring av CO2 i Beijing, CSLF (Carbon Sequestration Leadership Forum).

Borten Moes samtalepartner var minister Xie Zhenhua, som også er viseformann i Kommisjonen for nasjonal utvikling og reform, det som tidligere het Statens planleggingskommisjon.

LES OGSÅ: Kina nektet Aftenposten visum

Kina har ikke ville møte norske representanter etter at den norske nobelpriskomitéen ga Nobels fredspris i fjor til demokratiaktivist Liu Xiaobo.

Både kinesiske styresmakter og medier reagerte kraftig.

- God samtale

- Jeg satt til lunsj med den kinesiske forhandlingslederen Xie til lunsj. Vi hadde en lang og god samtale. Han kunne Norge godt, og vi berørte mange forhold mellom Norge og Kina, sier olje- og energiministeren til NTB.

På spørsmål om samtalen kan være et signal om en forestående opptining av det frosne forholdet mellom Kina og Norge, svarer Borten Moe:

- Det har jeg ikke kompetanse for å bedømme.

Vil ikke si hva de snakket om

Han vil ikke gå mer detaljert inn på hvilke temaer som var gjenstand for diskusjon mellom de to, heller ikke om det var spesielle temaer han tok opp fra norsk side.

- Jeg tror vi sier at det var en god samtale, gjentar han bare.
Protokoll

Borten Moe sier han tror bordplasseringen under lunsjen var «i henhold til protokoll», og forteller at Xie har vært minister i rundt 20 år. Han skal ha truffet norske politikere flere ganger tidligere.

Den norske ministeren betegner ellers konferansen i Beijing som «viktig, relevant og nyttig» for Norge.

Han bemerker at mange forhold fortoner seg annerledes når man er langt hjemmefra enn når man er i Norge, og har merket seg at den økonomiske krisen innvirker på mange lands miljøsatsing.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder