Apollo 10-astronauter skal ha hørt merkelig musikk på månens bakside

Det var ikke radiokommunikasjon da Apollo 10 var på månens bakside. Likevel skal de ha hørt merkelige plystrelyder.

Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Astronautene om bord på Apollo 10, generalprøven før den første månelandingen med Apollo 11, rapporterte at de hadde hørt mystisk «ytre rom-type musikk», mens de fløy på månens bakside i mai 1969, skriver flere amerikanske medier.

Hendelsen med den rare, uforklarlige plystrelyden kommer frem i en episode av Science Channel-serien «NASA's Unexplained Files». Episoden fokuserer på merkelige hendelser som mannskapet på Apollo 10 opplevde under oppdraget som fløy til månen, inn i månens bane og 1,5 kilometer over månens overflate, som en del av forberedelsene til Apollo 11s historiske ferd to måneder senere.

Les også: Amerikansk rakett skrev historie

MANNSKAPET: Eugene A. Cernan (tv) var med på to NASA-prosjekter, Thomas P. Stafford (midten) var med på tre NASA-prosjekter og John W. Young var med på seks NASA-prosjekter under sin tid som austronauter. Her er de fotografert en drøy måned før romferden. Foto: , NASA

Så du denne? Rekordmange vil bli NASA-astronaut

«Skal vi fortelle om det?»

De tre Apollo 10-astronautene Tom Stafford, John Young og Eugene Cernan kan bli hørt på opptaket fra ferden. Der hører du astronautene snakke om de merkelige lydene, og hvorvidt de skulle fortelle NASA om det de hadde hørt.

«Det høres ut som, du vet, ytre rom-type musikk», sier en av astronautene.

«Skal vi fortelle om det?», spør en annen.

«Jeg vet ikke. Vi burde tenke på det», får vedkommende til svar.

NASA: Kan ha funnet beboelig planet

Opptakene som ble gjort om bord i Apollo 10 i mai 1969 ble tatt mens romferden befant seg på månens bakside - uten mulighet til kommunikasjon med jorden. Pipelyden skal ha vart nesten hele tiden mens astronautene var uten kommunikasjonsmuligheter med folk på bakken. Opptakene ble etter endt ferd sendt til kontrollrommet på Kennedy Space Center hvor Apollo 10 ble skutt opp 18. mai 1969.

YouTube: Se episode én og to av «NASA's Unexplained Files» (ekstern lenke)

Teorien støttes av kollega

Noen teknikere, blant annet forsker og forfatter Andrew Chaikin, har spekulert i om lyden kan stamme fra forstyrrelser på radioen i kommando- og landingsmodulen

Det er imidlertid ikke alle som kjøper den forklaringen.

– Apollo 10-mannskapet er veldig vant til den type støy. Logikken sier meg at hvis det var noe som ble registrert der, så var det noe der, sier kommandomodul-pilot på Apollo 15, Al Worden, i et klipp i episoden.

Astronom: – USA ville sprenge atombombe på månen

Apollo 10 var generalprøven før ferden til Apollo 11, den første månelandingen med mennesker. Apollo 11-ekspedisjonen ble ledet av Neil Armstrong, Edwin «Buzz» Aldrin og Michael Collins. Ekspedisjonen var en stor verdensbegivenhet, og blant det de fleste vil huske best er det første Armstrong sa i det han satte foten på månen: «That's one small step for a man, one giant leap for mankind». Armstrong døde i 2012.

Mer om romfart, finner du her!

«ET LITE STEG FOR ET MENNESKE»: Buzz Aldrin er det andre mennesket, etter Neil Armstrong, som har spasert på månen. Etter å ha landet på månen, sendte han følgende beskjed tilbake til jorden med radio: «Jeg vil gjerne benytte denne anledningen til å be alle som hører på, enhver og hvor enn de måtte være, om å ta en pause for øyeblikket og kontemplere over hendelsene de siste få timene, og å vise sin takknemlighet på hans eller hennes egen måte.» Foto: , NASA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder