Supersyklon raserte stillehavsparadis: «Føltes som om verden gikk under»

Minst åtte døde - dødstallene stiger

Kan være blant de verste i Stillehavets historie

Med vindkast på 350 kilometer i timen braste syklonen Pam inn over stillehavsparadiset Vanuatu.

  • Rune Thomas Ege
Publisert:

– Det føltes ut som om verden var i ferd med å gå under, sier Alice Clements, talskvinne for FNs barnefond (UNICEF), til nyhetsbyrået Reuters.

Hun befinner seg i hovedstaden Port Vila, et av stedene som er hardest rammet av syklonens voldsomme herjinger.

Med dagslyset natt til lørdag norsk tid, kom også de voldsomme ødeleggelsene til syne:

Båter slengt på land. Hus lagt fullstendig i ruiner. Lyktestolper og trær knekt som fyrstikker. Bølger på over åtte meter som har tatt med seg alt på sin vei. Flomvannet som har lagt store områder under vann.

– Det er som om en bombe har gått av i sentrum av byen. Det finnes ikke strøm eller vann. Vi hører ubekreftede rapporter om døde og mange sårede. Vi vet at folk ber om hjelp, sier Clements.

ER DU PÅ VANUATU? HAR DU BILDER ELLER VIDEO? TIPS OSS!
2200@VG.NO || (+47)2200 0000||ELLER KLIKK HER

Også UNICEF på New Zealand slår alarm:

– Selv om det er for tidlig å si noe sikkert, så tyder de første rapportene på at denne værkatastrofen kan være blant de verste i Stillehavets historie, sier UNICEF-sjef Vivien Maidaborn.

Flere hundre tusen rammet

Syklonen beveget seg lørdag utover havet mens den gradvis avtok i styrke. Men på den fattige øynasjonen er det bare en liten trøst: Opprydningen har bare såvidt begynt. Nå kommer historiene om syklonens første ofre.

Lørdag morgen ble det meldt om minst åtte døde. Dødstallene er ventet å stige.

- Det handler ikke om dødstallene. Det handler om en kvart million mennesker som har fått livene sine ødelagt, skriver Facebook-profilen Humans of Vanuatu - som har fulgt syklonen tett både før og etter at den traff.

Syklonen feide inn over øystaten med vindkast på opptil 350 kilometer i timen fredag. Satellittbilder avslører at stormen dekker nesten alle landets over 80 øyer. Hjelpemannskaper advarer om at det kan ta flere uker å nå fram til noen av de ytterste øyene.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet...

– Total ødeleggelse

Clemens forteller at flere innbyggere opplevde at hustakene deres ble revet av, og at de ikke klarte å bevege seg ut og i ly på grunn av den sterke vinden.

Mange av Vanuatus rundt 260.000 mennesker bor i små, skrøpelige hus som ikke er bygget for å tåle verken vindkastene eller flommen som den massive stormen fører med seg.

– Det vi ser her, er total ødeleggelse. Hus er ødelagt, trær har falt, veier er blokkert, og barn vandrer rundt i gatene på leting etter hjelp, sier Tom Skirrow i Redd Barna.

Artikkelen fortsetter under bildet

TRAFF LAND: Innbyggere i Port Vila går forbi i det en stor bølge treffer land. Vindhastigheten har vært oppe i 250 kilometer i timen. Tak og trær har blåst bort og mange fryktes døde. Foto:Handout,Reuters

Kan ta dager

Hjelpemannskaper fra FN forbereder seg på å sende inn nødhjelpsteam søndag, men siden flyplassen er stengt og stormen fortsatt herjer, er det uklart når de kan få til å lande på stillehavsøyene.

Flere steder på øyene er også uten mulighet til å kontakte omverdenen etter at syklonen ødela både telefon- og nettlinjer.

FN har fått ubekreftede meldinger om at 44 mennesker har dødd på en av de nordøstlige øyene i staten som består av 82 øyer. Mobiltelefonforbindelsen til hele Nord-Vanuatu er brutt, ifølge hjelpemannskaper.

Vanuatus naboer Papua Ny-Guinea og Salomonøyene i Stillehavet har også blitt rammet av syklonen.

Vanuatu var tidligere kjent som Ny-Hebridene, og ble styrt av Frankrike og Storbritannia før uavhengigheten i 1980. Det er blant verdens fattigste land og ligger svært utsatt for naturkatastrofer som jordskjelv, tsunamier og stormer.

Kilde: NTB/UNICEF/AP/AFP/REUTERS/HUMANS OF VANUATU

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder