Terrorårhundret: Dette er de verste terrorangrepene i Europa siden år 2000

De siste 16 årene har terroren rammet stadig oftere. Dette er en oversikt over de dødeligste angrepene på europeisk jord dette århundret.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over fire år gammel

BELGIA, 22. mars 2016: Minst 14 mennesker ble drept da en bombe gikk av på flyplassen Zaventem i Brussel. Denne eksplosjonen ble utløst av en selvmordsbomber. Ytterligere 20 mennesker ble drept da en bombe gikk av i den midterste vognen i et T-bane-tog på vei inn til stasjonen Maalbeek i Brussel, som ligger ved EUs hovedkvarter. IS hevder de står bak angrepene.

FRANKRIKE, 13. november 2015: IS-terrorister gikk til angrep på cafeer, konsertlokalet Bataclan og fotballstadion i Paris, hvor Tyskland og Frankrike spilte landskamp. 130 mennesker ble drept og 350 såret i de koordinerte angrepene, som er de dødeligste i Frankrikes historie. Noen dager før terrorangrepet i Brussel ble Salah Abdeslam, en av terroristene bak Paris-angrepet, arrestert i Belgia.

PARIS: 19 ble drept i og rundt kafeen La Belle Equipe. Kulehull i vinduet forteller noe om det som skjedde her. Foto: Helge Mikalsen VG

DANMARK, 14. februar 2015: Omar El-Hussein, en dansk 22-åring med palestinsk opprinnelse, tok seg inn på kulturhuset Krudttønden i hjertet av København. Terroristen skjøt vilt rundt seg under et debattmøte med den svenske muhammedtegneren Lars Vilks. Temaene på konferansen var islam og ytringsfrihet. En dansk regissør ble drept og tre politimenn såret i angrepet. Senere ble også en jødisk sikkerhetsvakt drept og flere såret utenfor en synagoge, før El-Hussein selv ble skutt og drept av politiet.

FRANKRIKE, 7.-9. januar 2015: To menn utstyrt med Kalashnikov-rifler gikk til angrep på lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Magasinet er kjent for sine spydige vitser og karikatur av islam og andre religioner. Terroristene drepte 12 mennesker, inkludert åtte karikaturtegnere, to journalister og to politifolk. Gjerningsmennene klarte å rømme, og dagen etter ble en politikvinne drept utenfor Paris samtidig som en tredje terrorist tok flere gisler og drepte fire mennesker på et jødisk supermarked. Senere samme dag blir alle terroristene drept av politiet.

KØBENHAVN: Krudttønden kulturhus på Østerbro i København ble angrepet av terrorister. En eller flere gjerningsmenn skjøt mellom 30 og 40 skudd gjennom inngangspartiet med automatvåpen. Foto: Gisle Oddstad VG

BELGIA, 24. mars 2014: En væpnet mann tok seg inn på et jødisk museeum og drepte fire mennesker i Brussel. Blant de drepte var to israelske turister. Senere ble en av de mistenkte bak angrepet, franske Mehdi Nemmouche, arrestert i Belgia.

BULGARIA, 18. juli 2012: Syv mennesker ble drept og flere enn 30 såret da en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften inne på en turistbuss i byen Burgas i Bulgaria. Hezbollah skal ha stått bak angrepet, hevder myndighetene i landet.

PARIS: Terrorangrepet på satiremagasinet Charlie Hedbo. Her demonstrer folk mot terrorisme. Foto: Kristofer Sandberg VG

FRANKRIKE, 11.-19. mars 2012: 23 år gamle Mohamed Merah drepte tre soldater, tre jødiske skolebarn og en lærer i Toulouse og Montauban, sør i Frankrike. Merah, som beskrev seg selv som en al Qaida-sympatisør, ble senere drept av politiet.

NORGE, 22. juli 2011: To sekvensielle terrorangrep ble utført av Anders Behring Breivik i Oslo sentrum og på Utøya i Tyrifjorden. Først eksploderte en bilbombe i Regjeringskvartalet i Oslo sentrum. Eksplosjonen drepte åtte mennesker, og såret flere titalls. Det andre angrepet kom knappe to timer senere og rammet Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF. 69 mennesker ble drept og 66 såret. Breivik ble senere arrestert av politiet.

ENGLAND, 7. juli 2005: Fire selvmordsbombere sprengte seg selv i luften i koordinerte angrep, som rammet morgentrafikken i London sentrum. 52 mennesker ble drept og mer enn 700 skadet i angrepene som rammet en buss og t-bane-nettverket. Terrorangrepet er det verste i nyere engelsk historie. Al-Qaida tok på seg skylden for angrepet.

LONDON: Terror-bombene i London. Bildet er fra Travistock Square, hvor en buss ble sprengt. Foto: Terje Visnes VG

SPANIA, 11. mars 2004: Ti bomber eksploderte inne på et fullpakket pendlertog som var på vei til stasjonen Atocha i Madrid. 191 mennesker ble drept og mer enn 2000 såret. Al-Qaida sympatisører tok på seg skylden for angrepene.

FINLAND, 11.oktober 2002: En selvmordsbomber angrep Myyrmanni kjøpesenter i Helsinki i Finland. Syv mennesker ble drept og 166 såret. Blant de drepte var to tenåringer og et syv år gammelt barn, samt selvmordsbomberen. Senere kom det frem at selvmordsbomberen var en 19 år gammel gutt som hadde laget bomben selv hjemme i leiligheten sin.

Les også

 1. Brussel-terrorister knyttes til Salah Abdeslam

  BRUSSEL/OSLO (VG) El Bakraoui-brødrene skal ha utført selvmordsangrepene i Brussel.
 2. Først Boston, så Paris - nå ble Mason (19) såret i Brussel

  Mason Wells (19) var for tredje gang på stedet for en terroraksjon. Mormoner-misjonæren ble alvorlig såret, men…
 3. Terrorforsker: – Europa står i et voldsomt dilemma

  – Det er helt umulig å beskytte seg mot slike angrep som i Brussel, mener terrorforsker Ståle Ulrichsen.

Mer om

 1. Terrorisme
 2. Krigen mot terror
 3. Den islamske staten (IS)
 4. Midtøsten
 5. Islam
 6. Belgia

Flere artikler

 1. Terrorsiktede Salah Abdeslam: – Jeg er ikke redd for dere, jeg er ikke redd deres allierte

 2. Terrorangrepet i Brussel: Eksperter: Pågripelsen av Abdeslam kan ha utløst terror

 3. Tirsdag eksploderte bombene i Brussel: Dette har skjedd

 4. Selvmordsangrep på flyplassen i Brussel

 5. Brussel-terroren: Disse tre kan ha stått bak angrepene på flyplassen

Fra andre aviser

 1. Mørkets hjerte

  Bergens Tidende
 2. Hundrevis drept i terrorangrep på europeisk jord de siste to årene

  Aftenposten
 3. Slik kjente terroristene hverandre

  Bergens Tidende
 4. Her kan du utforske det store terrornettverket

  Aftenposten
 5. Terrorforsker: - Dette er et vannskille for terror i Europa

  Aftenposten
 6. IS-terror rammer i mer enn dobbelt så mange land

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder