JOKER? Russlands president hev seg med i krigen i Syria i høst. Dette bildet er fra et møte i Kremlin 17. november. Foto: Sputnik , Reuters

Norsk Midtøsten-ekspert: Tror Putin kan få en nøkkelrolle i Syria-konflikten

Svensk analytiker: - Dette er en rolle Putin vil ha

Den norske Midtøsten-eksperten Henrik Thune tror at
Russlands president Vladimir Putin kan få en nøkkelrolle for å få slutt på krigen i Syria – fordi Syria er militært helt avhengig av Russland.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Russland kastet seg i høst inn i krigen, angivelig for å bekjempe IS, men gjorde ikke det. På dette tidspunktet var Assad-regimet sterkt svekket, og Russlands bombefly angrep hovedsakelig der Assad-regimet trengte det mest, sier Henrik Thune.

Putin om Paris-terroren: – Barbarisk

Styrket Assad

Han er tidligere norsk diplomat og forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, nå assisterende direktør ved Norsk senter for fredsbygging.

Les også: Jan Egeland varsler fredsprosess i Syria

– Nå er Assad igjen styrket, på grunn av Russlands innsats. Men samtidig har vi fått en omdreining med nedskyting av det russiske flyet over Sinai. Og terrorfredagen i Paris har på et vis ført Russland og Vesten inn i et skjebnefellesskap i kampen mot IS. Med den helt spesielle makten Putin og Russland har overfor Assad-regimet, kan det bety at Putin vil gå inn og presse fram en løsning overfor Assad, sier Thune.

Norsk forsvarsekspert: Øker sannsynligheten for bakkekrig

BRUTALT SKUTT NED: Et offer for nedslaktingen på konsertarenaen Le Bataclan ligger tildekket på gaten utenfor. De siste ukenes terror kan ha ført Russland og Vesten sammen i kampen for en løsning i Syria. Foto: Jerome Delay , Ap

Han forklarer nærmere:

– IS er bygget ut fra konflikten mellom den sunnimuslimske befolkningen i Irak, som føler seg underkuet – og den dominerende shiabefolkningen. Dette oppsto i ruinene etter Saddams fall, og IS ledes til dels av et offiserskorps fra Saddams gamle hær. Samtidig har de styrket seg veldig økonomisk og militært de siste tre-fire årene. Også i Syria anses Assad-regimet som sjia, og IS er knyttet opp mot sunni-befolkningen, som også føler seg undergravet og truet gjennom borgerkrigen i landet. Disse kan nok betakke seg for IS, men hater Assad mye mer, forklarer Thune.

Putins plan for Syria-fred – før Paris-terroren

SUNNIFOLK PÅ FLUKT: Her flykter sunni-befolkningen i Ramadi i Irak. Bildet er fra mai i år. Dagene før hadde IS heist sine flagg over byen. Foto: Stringer/iraq , Reuters

Sunni-befolkningen må sikres

– Men samtidig har IS et sterkt preg av å være nærmest en religiøs dommedagssekt – og dette brukes kynisk blant annet i rekruttering og når unge mennesker skal sendes ut for å drepe.

Thune mener at det kun er ved å få en løsning for sunni-befolkningen – først i Syria – at IS kan nedkjempes.

– Vi ser at Obama ikke vil sende inn bakkestyrker. Han har forstått dette. Det ville være å få en ny Irak-krig. Men håpet kan ligge i samtaler mellom Putin og Obama. Putin vil kunne sette nye krav til Assad. En politisk løsning, hvor Assad etter hvert trekker seg ut, og med en løsning for landets sunnimuslimer, er en forutsetning for at IS kan nedkjempes militært, tror Thune.

– Hvorfor angriper IS Frankrike nå?

– Trolig av flere grunner, først og fremst militært og strategisk: At IS angripes av flere stater, heriblant Frankrike, og svaret er å angripe tilbake. Tidligere har dette bestått i mer løse oppfordringer til terror, nå kan det se ut som om de selv organiserer angrep. Men dette har også en sterkt emosjonell religiøs side – en slags dommedags-motivasjon som brukes kynisk av IS-lederne for å sende folk for å drepe. Dette dommedagsaspektet former også hvordan lederskapet i IS seg sin historiske rolle i verden, sier Thune.

– Putin fremmer egne interesser

Han får et stykker på vei støtte for sin lansering av Putin i nøkkelrolle for en Syria-løsning fra svenske Erik Brattberg, sikkerhetspolitisk analytiker ved McCain Institute i Washington DC:

– Paris virker meget åpen for et økt samarbeid med Russland mot IS. Dette gir Putin mulighet for å flytte fokuset bort fra Ukraina-konflikten. Putin har plassert seg i sentrum for diskusjonen om hvordan IS skal bekjempes, noe han vet å utnytte for å fremme sine egne interesser, sier Brattberg til VG.

PUTIN KAN VÆRE NØKKELEN: Russlands president Vladimir Putin under G20-toppmøtet i Antalya i Tyrkia søndag. Her sammen med USAs president Barack Obama. Foto: Pool , Reuters

– Misfornøyd med USA

Han mener USA virker klar for å øke trykket mot IS, men ikke med noen ny strategi.

– Snarere handler det om en viss opptrapping av flyangrepene samt en viss støtte til lokale bakketropper – med spesialstyrker.

Han mener at Frankrike oppfatter at USAs anstrengelser for å knekke IS er for små.

– Og det er på denne bakgrunnen Holande nå ber andre europeiske land – og Russland – om hjelp.

Reell trussel mot Europa

Han mener at trusselen fra IS mot Europa er høyst reell:

– På flere måter er IS en mer alvorlig trussel enn Al-Qaida noensinne var. Det kommer til å ta flere år å bekjempe IS, og vi kan ikke regne med at IS kan nedkjempes før situasjonen i Syria også tas på alvor.

Brattberg mener at mange europeiske land lenge har forestilt seg at krisen i Syria kan isoleres:

– Angrepet i Paris viser at denne strategien er helt feil, sier Erik Brattberg.

– IS ønsker trolig full krig

Den militante islamske terrororganisasjonen IS vil ønske en full bakkekrig mot vestlige styrker velkommen, tror leder Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse.

– Vestlige bakkestyrker kan forstås som en okupasjonsmakt, og gjøre det langt lettere for IS å rekruttere soldater i landene hvor de er etablert, og dessuten bidra til økt rekruttering og sympati blant enkelte muslimske miljøer i Europa, sier Lurås.

FELLES PROBLEM: Presidentene for USA og Russland snakket fortrolig sammen under G20-møtet på søndag. Foto: Pool , Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder