STØTTE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan får støtte i utrenskningen sin fra mange i befolkningen. Foto: Press Presidency Press Service via AP, Pool

Slik bruker Erdogan kuppforsøket til sin fordel

Knappe to uker etter kuppforsøket i Tyrkia er titusener i akademia, militæret og rettsvesenet arrestert eller sparket, medier stengt og menneskerettighetene satt på pause.

  • Maria Abdli
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På under to uker har Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sørget for store omveltninger i tyrkisk offentlighet, og tusenvis av mennesker som på det ene eller det andre viset kan karakteriseres som brysomme for Erdogan, har fått sparken eller er fengslet.

Bakgrunn: Derfor forsøkte de å styrte Erdogan

– Erdogan kan nok personlig komme ganske styrket ut av dette. Han omstrukturer hele den tyrkiske offentligheten, og kvitter seg med siste rest av motstand i det tyrkiske samfunn, mener Joakim Parslow, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Skylder på Gülen-bevegelsen

Foreløpig finnes det ingen klare beviser for hvem kuppmakerne er, men tyrkiske myndigheter er overbevist om at det er en bevegelse knyttet til den USA-baserte imamen Fethullah Gülen som står bak.

FÅR SKYLDEN: Den USA-baserte imamen Fethullah Gulen får av tyrkiske myndigheter skylden for kuppforsøket. Foto: Chris Post AP

– Gülen-nettverket var et verktøy i Erdogans hender, men alliansen brøt sammen i 2013, og siden da har de vært i strupen på hverandre, sier Einar Wigen, postdoktor ved Universitetet i Oslo.

Les også: Vennskapet som sprakk: Han ble Erdogans bitre fiende

Meningsmåling: To av tre tyrkere tror Gülen står bak

Ifølge ham er det slett ikke usannsynlig at kuppmakerne har en tilknytning til Gülen-bevegelsen, men tror det vil bli vanskelig å bevise – særlig fordi tortur, blant annet ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty, er utbredt i Tyrkia.

– Det kommer nok noen rettssaker, men vitnemålene vil være veldig lite troverdige, sier Wigen.

Tyrkiske myndigheter avviser at det har foregått tortur under fangenskap. 

En meningsmåling denne uken viser at omtrent to tredjedeler av tyrkerne tror Gülen står bak, ifølge Reuters.

STØTTE: Selv om Erdogan går hardt ut ved å arrestere flere tusen, samt suspendere menneskerettighetene, har han støtte i en betydelig del av befolkningen. Foto: Umit Bektas Reuters

Hardt ut mot titusener

Bevis eller ei; de to siste ukene har Erdogan gått hardt ut mot titusenvis av mennesker som skal ha en eller annen form for tilknytning til denne bevegelsen.

Tyrkia-kjennere VG har snakket med, sier Erdogan går meget bredt ut, og at han sannsynligvis benytter anledningen til å ikke bare kvitte seg med motstandere fra Gülen-bevegelsen, men også andre personer som har kritisert ham eller regjeringen.

Les også: Historien om Tyrkias falske komplotter

– Hvis han vil gjøre en større utrenskning, må han slå til nå som han har en unnskyldning, sier Knut S. Vikør, professor i historie ved Universitet i Bergen.

Usikkert hvor lenge utrenskningen vil fortsette

Fremover tror de vi vil få se mer av det samme: En president som med hard hånd jakter på motstandere. Hvor lenge dette vil vare, og hvor langt Erdogan vil gå, er mer usikkert.

STYRKER ERDOGAN: Einar Wigen, postdokter ved UiO, tror Tyrkias president Erdogan har greid å komme styrket ut av kuppforsøket. Foto: Privat

– Erdogan vil helt klart ha en opprenskning, men om han vil gå videre og fjerne alle annerledes tenkende, som vi frykter, må vi vente en måned eller to med å se, sier Vikør.

Frykter heksejakt

Opprenskningen har gått så langt at medlemmer i regjeringspartiet kan frykte at den skal nå selv deres innerste kretser.

– Man forsøker nok å sette bremsene litt på. Det har blitt kalt en heksejakt, og man er nok redde for at det skal ta helt av. Jeg tror nok AKP (regjeringspartiet, journ.anm.) er redd for at skal spise seg inn i partiet selv, sier Wigen.

Han påpeker at Gülen-bevegelsen tidligere samarbeidet med regjeringen, og at det finnes medlemmer av regjeringspartiet som har en forbindelse, gjerne med bildebevis, til Gülen og bevegelsen hans.

– Det er vanskelig å si hva som vil skje videre, men jeg ser en antydning til at de nå forsøker å begrense denne utrenskningen, sier Wigen.

I løpet av to uker har Erdogan rukket følgende:

* Erklære unntakstilstand

* Midlertidig oppheve den europeiske konvensjonen om menneskerettigheter

* 1700 offiserer, inkludert 149 generaler og admiraler er avskjediget. Disse skal utgjøre omtrent 40 prosent av alle tyrkiske generaler og admiraler, ifølge Reuters.

* Til sammen har minst 50.000 offentlig ansatte i hæren, politiet, dommerstanden og akademia er sparket fra jobbene sine.

* Flere enn 15.000 mennesker, blant dem omtrent 10.000 soldater, skal være pågrepet, melder Reuters, som viser til det tyrkiske innenriksministeriet. 8000 av disse skal være formelt arrestert og kan vente seg en rettssak.

* 131 mediekanaler er stengt. Blant disse er 16 TV-stasjoner, 23 radiostasjoner, 15 magasiner, 29 forlag og 45 aviser.

* Nesten 50.000 tyrkere har fått passene sine kansellert, ifølge Reuters.

* Minst 87 journalister er beordret pågrepet.

* Skoler, internatet og sykehus assosiert med Gulen-bevegelsen har blitt stengt.

* 88 ansatte i det tyrkiske utenriksdepartementet, inkludert to ambassadører, har fått sparken.

* Kontrollen over paramilitære politistyrker og kystvakten er flyttet fra militæret til innenriksdepartementet.

* Hundrevis ble saksøkt for å ha fornærmet presidenten. Fredag kveld trakk Erdogan imidlertid tilbake disse søksmålene, ifølge AP.

(Kilde: Reuters/AP)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder