Statsministeren på Island forlater jobben etter Panama-avsløringer

Finansministeren til VG: En viktig avgjørelse Opposisjonen: Krever at hele regjeringen går av

REYKJAVIK (VG) Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson forlater jobben sin, men regjeringspartiene vil forsøke å fortsette som regjering. Det vil ikke demonstrantene, som nå kaster bananer på Alltinget.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Regjeringspartiet Framsoknarflokkurin sier at nestleder Sigurður Ingi Jóhannsson, er foreslått til å ta over embetet som statsminister.

VG PÅ ISLAND: Foto: Helge Mikalsen. Tekst: Jostein Matre

Det var på gruppemøtet i regjeringspartiet tirsdag ettermiddag at statsminister Sigmundur Gunnlaugsson kunngjorde sin avgang. Han fortsetter imidlertid, etter eget utsagn, som partileder.

Finansminister: Viktig avgjørelse

Ved 18.30-tiden intervjuet VG Islands finansminister Bjarni Benediktsson i Selvstendighetspartiet.

– Det er Gunnlaugsson personlige valg å gå av. Jeg sa til ham tidligere i dag at han måtte komme med et klart svar til denne situasjonen. At han nå går av, er en klar respons fra hans side. Dette er en viktig avgjørelse og det kan hjelpe oss videre. Vi må nå diskutere om vi skal ha valg tidligere enn først planlagt, sier han til VG.

Han legger også til at det ennå ikke er klart hvem som nå blir statsminister:

– Vi vet ikke noe om det nå. Jeg ber ikke om å bli statsminister, jeg har nok å gjøre i finansdepartementet, sier han.

VET IKKE HVA SOM SKJER: Finansminister Bjarni Benediktsson sier til VG at det foreløpig ikke er avklart hvem som tar over som statsminister på Island. Foto: Helge Mikalsen VG

Ifølge en pressemelding fra Gunnlaugsson presiserer han at han ikke har gått av men ønsker at regjeringspartner og nestleder i Selvstendighetspartiet Sigurður Ingi Jóhannsson skal ta over jobben som statsminister for en uspesifisert tidsperiode.

Opposisjonen: Ikke nok med statsministeren

Noen timer senere, inne på Islands parlament Alltinget, sier Arni Pall Arnason, leder for opposisjonspartiet Sosialdemokratene til VG at flere må gå:

– Det er ikke nok at statsministeren trekker seg. Fremdeles er Bjarni Benediktsson finansminister og han er ansvarlig for tilliten til skattesystemet. Benediktsson mener han kan fortsette, men han må trekke seg, sier Pall Arnason.

Han fortsetter:

– Opposisjonen vil fortsette å presse på for at hele regjeringen går av. De har ikke den nødvendige tilliten, sier han.

Demonstranter: Dette er galskap

VG er ved 20-tiden utenfor Alltinget og mange mennesker har nå møtt opp til ytterligere protest. Demonstrantene kaster yoghurt og bananer på parlamentsbygningen.

Den 24 år gamle studenten Una Hildardottir står fremt i rekkene. På en plakat har hun skrevet: «Bjartir ertu ad fokkin kidda mig!»

– Jeg står her fordi folket krever nyvalg, fordi vi ønsker å bestemme hva som nå skjer. Det er minst to andre ministere nevnt i Panama-avsløringene og vi stoler ikke på dem. Vi finner oss ikke i det. Det som nå skjer her er galskap, sier hun.

Torget utenfor parlamentet er fylt av taktfaste rop.

Designeren Heida Hafdifardottir er også en av demonstrantene.

– Det er ikke nok at statsministeren går av. Det er korrupte folk i regjeringen, blant annet finansministeren. Jeg demonstrerte her under finanskrisen i 2008, og det er utrolig at jeg må ut hit å protestere igjen mot de samme folkene, sier hun.

LEI KORRUPSJON: En av demonstrantene Heida Hafdifardottir mener hele regjeringen må gå av. Foto: Helge Mikalsen VG

Presidenten satt ned foten

Hele 29.185 personer hadde tidligere tirsdag skrevet under oppropet som krevde at den islandske statsministeren måtte gå av. Island har i alt rundt 327.000 innbyggere.

Gunnlaugsson åpnet tidligere tirsdag for å skrive ut nyvalg dersom han ikke fikk støtte fra koalisjonspartnerne i Selvstendighetspartiet. Men president Olaf Ragnar Grimsson satte foten ned for statsministerens forslag og opplyste at han ville rådføre seg med de øvrige partilederne.

Les: DNB etablerte selskap i skatteparadis for norske kunder

Gunnlaugssons parti, som ligner det norske Senterpartiet, og Selvstendighetspartiet, har i dag 48 av de 63 representantene i nasjonalforsamlingen, og Benediktsson har overfor islandske medier antydet at hans parti vurderer å avslutte regjeringssamarbeidet som følge av skandalen knyttet til Panama Papers.

Ved 17.45-tiden kom altså nyheten om av statsministeren går av.

Les også: Tusenvis samlet i statsminister-demonstrasjon - kastet egg

Parlamentariker: Kaos

VG snakket klokken 18 med den islandske parlamentsmedlemmet Ásta Helgadóttir, som er valgt inn for det ferske Pirate Party.

PARLAMENTARIKER: Ásta Guðrún Helgadóttir. Foto: Margrét Ása Helgadóttir

– Jeg er veldig overrasket, og denne utviklingen er uventet. Nå vet vi egentlig ikke hvem som er statsminister, for vi har ennå ikke hørt fra presidenten. Jeg er glad for at Gunnlaugsson nå går av, men det er nå komplett kaos i islandsk politikk, sier hun til VG.

Det politiske kaoset som har oppstått på Island i kjølvannet av de såkalte Panama-papirene, er fortsatt ikke avklart, sier statsviter Eirikur Bergmann.

Han mener dette ikke vil stanse protestene på Island.

– Folk vil ha hele regjeringen vekk. De vil ikke finne seg i dette, sier han.

Panama papers' første offer

Det har vært politisk storm rundt Islands statsminister siden søndag kveld: I den omfattende dokumentlekkasjen «Panama Papers» kom det frem at den islandske statsministeren, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kjøpte selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir.

Til tross for at selskapet har hatt store økonomiske krav mot de islandske bankene som kollapset under finanskrisen, har Gunnlaugsson aldri fortalt om det.

Gunnlaugsson kom inn som leder i Framsoknarflokkurin, som kan oversettes med Fremskrittspartiet, etter finanskrisen i 2009.

– Under ham har partiet endret karakter fra å være et bondeparti til å bli mer og mer lik sin norske navnebror, med fokus på nasjonalisme og antiimmigrasjon, sier statsviter Eirikur Bergmann til NTB.

– Gunnlaugsson har vært partiets ubestridte leder i denne prosessen, sier statsviteren.

Solberg: En lærdom om tillit

Statsminister Erna Solberg (H) synes personlig det er leit at hennes islandske kollega gikk av, men sier saken viser hvor viktig det er med åpenhet.

Solberg kommenterte avgangen til statsminister Sigmundur Gunnlaugsson i NRKs Dagsnytt 18.

– På det personlige plan synes jeg det er trist fordi det er en statsminister jeg har hatt et godt forhold til og har jobbet godt sammen med. På den annen side er dette en lærdom om at tillit har man så lenge man har det. Det gjelder å være åpen om økonomiske interesser, sier Solberg.

Gunnlaugsson har understreket at han ikke har gjort noe ulovlig. Selv om ingen lover er brutt, er tillitsforholdet mellom politikere og befolkningen like viktig, erkjenner Solberg.

– I politikken dreier det seg ofte om at det oppleves at du er inngitt tillit og at du har vært åpen om de interessene du har, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder