ÅPENT SALG:  Samantha og Teun jobber på Boerejongens Coffee Shop i Amsterdam. Her tilbyr de cannabis og hasj og ferdigrullede jointer til kundene, som består av både lokale og turister. Kortterminalen i butikken står som et klart symbol på hvor stueren denne handelen er her.
ÅPENT SALG: Samantha og Teun jobber på Boerejongens Coffee Shop i Amsterdam. Her tilbyr de cannabis og hasj og ferdigrullede jointer til kundene, som består av både lokale og turister. Kortterminalen i butikken står som et klart symbol på hvor stueren denne handelen er her. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

Turist-nekt på flere «hasj-kafeer»

UTENRIKS

AMSTERDAM ( VG) Flere nederlandske byer forbyr nå utlendinger å benytte seg av deres «coffee shops». De er lei «cannabis-turister».

Publisert:

Utlendinger som reiser til Nederland for å røyke cannabis på liberal jord, har ført til frustrasjon i mange av landets byer. Siden 2012 har tre regioner kun ønsket lokale ”medlemmer” av kafeene velkommen, og nå ser turistforbudet ut til å spre seg i flere av byene.

Fra 1. april kan heller ikke utenlandske turister i grensebyen Sittard-Geleen lovlig røyke cannabis på byens designerte kafeer.

– Det er forskjell på hvordan turister og lokale bruker cannabisen, sier Terrence Rellum.

Han eier Boerejongens Coffee Shop, en stilren kafé innredet som et apotek, et steinkast unna Red Light District i Amsterdam.

– De lokale gjestene er roligere. De nyter å røyke og har et avbalansert forhold til det fordi de vet de kan få det når de vil. Turistene er mindre forutsigbare. Mange av dem er uerfarne, så de trenger at noen passer på dem i tilfelle de får en uventet reaksjon på stoffet, sier han til VG.

I Amsterdam er det tett mellom de rundt 230 kafeene som tilbyr ulike typer cannabis og enda tettere mellom nysgjerrige turister som vil prøve.

Amsterdam kjemper mot

Den nye loven som skulle innføres over hele Nederland for tre år siden, kategoriserer coffee shop´ene som private klubber med et maksimalt medlemsantall på 2000 medlemmer. For å bli medlem må du bo i Nederland, være minst 18 år og ha et såkalt «dopkort». En undersøkelse fra året etter innføringen viste likevel at kun 15 prosent praktiserte denne loven. Enkelte hevder det er fordi turismen ville tapt for mye penger på det. Kafeene, som betaler en høy skatt, er en betydelig inntektskilde for Amsterdam.

Borgermester Eberhard van der Laan har anslått at rundt en tredel av de syv millioner besøkende til Amsterdam tar turen innom en av byens «coffee-shop´er », ifølge Reuters. Han har fått satt en foreløpig stopper for loven i hans by. Van der Laan mener et forbud kun vil lede til mer ulovlig salg på gaten. Også kaféinnehaver Terrence Rellum mener at å stenge coffee shop`ene for turister er en lite gjennomtenkt idé.

– Da vokser bare det illegale markedet, og der er det mye mindre kontroll. Her står det jo kyndige folk bak kassen og kan bidra til at opplevelsen blir så sikker som den kan få blitt, sier Rellum til VG.

Føler seg sikrere på kafé

Ved kassen på Boerejongens blir to nederlandske jenter, en søreuropeisk gutt og en engelsk venninnepar i 60-årene guidet gjennom menyen av ekspeditørene Teum og Samantha. For uten de trettitalls ulike typene mild narkotika og brownies med hasj, tilbyr de økologisk te, kaffe og fair-trade leskedrikker i flere ulike varianter. Lufta i kafeen er helt ren. Røykingen må de enten gjøre hjemme, eller på et lite røykerom i andre etasje. Peter er på helgebesøk fra Belgia.

– Jeg synes det er befriende å kunne røyke vel vitende om at det ikke er ulovlig. Jeg røyker hjemme i Belgia også, men jeg føler meg mye sikrere på hva jeg jeg får her fordi jeg kjøper av folk som har peiling, sier han og fyrer opp en joint på uteserveringen sammen med brusen han også kjøpte i baren.

Forstår frustrasjonen

Kaféinnehaver Terrence Rellum forstår at byene som ligger rett på grensa til Belgia, Tyskland og Frankrike opplever cannabis-turistene som en belastning.

– Flere reiser dit utelukkende for å røyke. I Amsterdam besøker i det minste turistene også museum og driver med sightseeing, sier han.

Nederlandske myndigheter ønsker med turist-forbudet å bekjempe dårlig oppførsel, bråk og kriminalitet. Regjeringen mener det er en klar sammenheng mellom dette og kafeene.

Her kan du lese mer om