ÅSTEDET: I 40 minutter gikk 26-åringen brutalt til verks med kniv inne på mentalsykehuset i Sagamira, en by 40 km sørvest for Tokyo. 19 mennesker ble drept. Alle var pasienter. Foto: Toshifumi Kitamura AFP

Japan-ekspert om massedrapet: – Helt eksepsjonelt og brutalt

Gjerningsmannen skrev brev om angrepsplaner til parlamentet i forkant

Bare måneder før det blodigste massedrapet i japansk etterkrigshistorie, sendte gjerningsmannen et brev til det japanske parlamentet der han erklærte å ville drepe alle funksjonshemmede.

Ingri Gudmundsen Bergo
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Alle funksjonshemmede må utslettes fra denne verden.

Ordene sto skrevet svart på hvitt i brevet det japanske parlamentet mottok, bare måneder før det brutale knivangrepet på mentalsykehuset i Sagamihara i Japan, natt til tirsdag.

Brevet ble skrevet av Satoshi Uematsu, 26-åringen som er identifisert som kniv-desperadoen bak angrepet. I brevet sto også Uematsus navn, telefonnummer og adresse oppført, ifølge AP.

150 personer bodde på mentalsykehuset, som heter Tsukui Yamayuri En («Tsukui Liljehage»), og ligger drøyt 40 km sørvest fra Tokyo.

19 personer, hvorav ni var menn og 10 kvinner, ble drept i løpet av de 40 minuttene angrepet varte. Ytterligere 25 ble såret, 20 av disse alvorlig.

To timer etterpå overga Uematsu seg til politiet med følgende beskjed:

– Jeg gjorde det.

De høye drapstallene gjør angrepet til det blodigste massedrapet i Japan på flere tiår, ifølge Japan-ekspert og professor ved NTNU, Paul Midford.

JAPAN-EKSPERT: Paul Midford er professor ved NTNU. Her fra et tidligere opphold i Japan. Foto: Privat

– Som Breivik

– Det har vært knivangrep i Japan tidligere, men dette var helt eksepsjonelt. Det var utrolig brutalt. Gjerningsmannen angrep folk som sov, som ikke kunne forsvare seg selv, sier professoren.

Midford tror ikke angrepet hadde fått så stor oppmerksomhet hvis det ikke hadde rammet så mange mennesker. Selv om det har vært andre knivangrep tidligere, eksisterer det ingen sammenheng mellom disse, ifølge professoren.

– Jeg ser på alle disse angrepene som isolerte hendelser. Det handler om sinnsforvirrede mennesker går til angrep på folk de mener har gjort dem urett, sier han, og trekker linjer til den norske terroristen Anders Behring Breivik.

Les også: Aldri mer 22. juli?

– En snill, høflig gutt

Dagen etter angrepet er det flere spørsmål enn svar hva gjerningsmannen og hans motiver angår.

Naboene beskriver Uematso som en høflig, smilende ung mann som alltid ønsket å hjelpe. Guardian siterer nabo Akihiro Hasegawa (73), som sier det ikke fantes noe som antydet at den unge gutten ville gjøre noen så vondt.

– Man forventer sikkert at jeg skal si han så rar ut, eller hadde gjort noe slemt, men han var bare en snill, høflig gutt som hilste hver gang vi krysset hverandre på gaten, sier Hasegawa til Guardian, og la til:

– Jeg er sikker på at resten av nabolaget vil si det samme.

HER BODDE GJERNINGSMANNEN: Journalister har samlet seg rundt huset til Satoshi Uematsu, 26-åringen som drepte 19 personer på et mentalsykehus i Japan, natt til tirsdag. Foto: Eugene Hoshiko AP

Ifølge nyhetsbyrået AP, drømte Uematsu en gang om å bli lærer. Men et sted på veien må noe ha gått fryktelig galt.

– Resonnementet mitt er at jeg kanskje kan gjenopplive verdensøkonomien og jeg tror det kan være mulig å unngå 3. verdenskrig, skrev Uematsu i brevet han leverte til parlamentet.

Det japanske parlamentet har bekreftet å ha mottatt brevet, ifølge AP.

Tidligere ansatt

Uematsu var tidligere ansatt ved mentalsykehuset, og visste godt hvordan han skulle gå fram for å gjøre mest mulig skade. Brevet leverte han i februar, bare dager før han fikk sparken fra jobben. Hvorvidt brevet var årsaken til at han ble sagt opp, er ikke kjent.

Ifølge japanske myndigheter ble Uematsu på et tidspunkt tvangsinnlagt på et mentalsykehus, skriver Guardian. Der fikk han diagnosen paranoid, samt å være avhengig av cannabis. Han ble skrevet ut 2. mars.

Spørsmålet alle stiller, men som ingen foreløpig vet svaret på, er derfor: Hvordan kunne Uematsu gå fri?

– Det er ikke godt å si. Jeg vet ikke hvorfor han ble skrevet ut. Men det er alltid vanskelig å vite om noen mener alvor med slike trusler eller ikke, sier Midford.

Les også: Nice-angriperen: Fra budbil-sjåfør til massedrapsmann

Selvmord vanligere enn massedrap

Massedrap er uvanlig kost i Japan, som egentlig er et veldig trygt land. Selv om det har forekommet lignende angrep tidligere, har de vært mye mindre i størrelse.

–En årsak er at landet har ett av de strengeste våpenlovverkene i verden – enda strengere enn Norge, ifølge Japan-ekspert Midford.

– Folk har ikke tilgang til våpen. Knivangrep forekommer litt oftere enn angrep med skytevåpen fordi det er lettere å bære en kniv uten å bli stoppet.

I tillegg til det strenge våpenlovverket, er det en annen grunn til at massedrap er så sjeldne i Japan, ifølge professoren.

– I Japan er folk mer tilbøyelige til å ta sitt eget liv, heller enn å drepe andre. I USA og Europa ser vi støtt eksempler på at mennesker som er misfornøyde med situasjonen sin går til angrep på andre. De gir verden skylden for sin egen misere. I Japan er det sterkere tradisjon for å holde seg selv ansvarlig. Dersom du mislykkes, er det din egen skyld.

Bakgrunn: Masseselvmord ryster Japan

Denne mentaliteten er dypt forankret i den japanske kulturen, forteller professoren.

– Sammenlignet med USA og Europa, der tanken om medfødt berettigelse – at du har rett til noe simpelthen fordi du er deg – står sterkt, er det japanske samfunnet mye mer gruppeorientert. Du skal tenke på gruppen først og fremst, noe annet er egoistisk.

VG mener: Terrorsommeren

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder