FÅR GJENNOMGÅ: Lederartikkelen i USA Today advarer på det sterkeste mot Donald Trump. Her fra debatten på Hofstra University på Long Island mandag. Foto: Thomas Nilsson/VG

USA Today med historisk trekk: – Ikke stem på Trump

NEW YORK (VG) Avisen USA Today har aldri før tatt side i amerikanske presidentvalg. Nå gjør de et unntak.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I lederartikkelen som ble publisert på USA Today sine nettsider i natt norsk tid er dette de konkluderende to siste setningene:

«Uansett hva du gjør, stå imot sirenesangen til en farlig demagog. For all del: Stem, men bare ikke på Donald Trump».

Lest denne? Trump ville ha norske Angelina (10)

USA Today, som ble grunnlagt i 1982 og har det største opplaget av alle aviser i USA, skriver at de aldri i sin 34-årige historie har bedt sine lesere stemme på den ene eller andre kandidaten i valgkampen.

«I år står ikke valget mellom to dyktige nominerte som har betydelige ideologiske forskjeller. I år mener en enstemmig lederkollegium at en av kandidatene, republikanernes nominerte presidentkandidat Donald Trump, er uegnet til å bli president», heter det i lederartikkelen.

Trump om tidligere Miss Universe-vinner: – Hun la massivt på seg

Kaller Trump serieløgner

Avisen mener at Trump mangler lynnet, kunnskapen, stabiliteten og redeligheten som USA trenger i en president. De er også dypt bekymret for hans planer og retning i sin utenrikspolitikk, i tillegg til hans mange oppsiktsvekkende uttalelser blant annet om mexicanere og muslimer.

I lederartikkelen kaller de Trump for en «serieløgner», som de mener repeterer sine løgner så mange ganger at folk til slutt begynner å tro på dem.

Faktasjekk: Dette løy Clinton og Trump om

Samtidig som det er full enighet om å advare mot Trump, er det ikke samstemmighet i USA Todays lederkollegium om å gi sin støtte til Hillary Clinton. Flere av gruppemedlemmene har store problemer med Clinton og det de mener er mangel på oppriktighet, samt uaktsomhet i håndteringen av klassifisert informasjon.

I helgen ga storavisen New York Times Hillary Clinton sin støtteerklæring, og beskrev Trump som «den verste kandidaten som et parti har fremmet i USAs moderne historie».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder