Nå er de enige om å legge konflikten bak seg

VENNSKAP: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kalte Russlands president Vladimir Putin for en «kjær venn» etter dagens møte i St. Petersburg. Foto: Sergei Karpukhin Reuters

Den utrolige snuoperasjonen: Putin og Erdogan fra bitre fiender til «kjære venner»

ST. PETERSBURG (VG) Mens Vesten frykter en allianse mellom Putin og Erdogan, håper vanlige russere at dagens presidentmøte vil gjøre at de igjen kan dra på ferie til Tyrkia.

Artikkelen er over tre år gammel

For kun kort tid siden så forholdet mellom Russland og Tyrkia kritisk dårlig ut. Ekspertene snakket om risiko for krig mellom de to stormaktene da Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly ved grensen mellom Tyrkia og Syria i november.

Brått har stemningen tatt en utrolig vri til det bedre i sommer, med Erdogans unnskyldning til Putin, og ikke minst, dagens møte mellom de to i St. Petersburg.

Les mer: Erdogan beklager nedskytingen av russisk fly

Russland og Tyrkia har alle muligheter til å gjenopprette samarbeidet, sier Russlands president Vladimir Putin Putin på en felles pressekonferanse tirsdag.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, som omtaler Putin som en «kjær venn», sier at forholdet er «mer stabilt enn noensinne», og understreker at samarbeidet handler om mer enn handel og økonomi.

Han tror at det videre samarbeid mellom Russland og Tyrkia vil være viktig for å bringe fred og stabilitet til regionen.

Skal diskutere Syria

Senere tirsdag er det planlagt en diskusjon om Syria, hvor blant annet militær- og etterretningspersonell skal delta, ifølge AP. Målet er å finne en felles plattform for å hanskes med Syria-krisen, ettersom Tyrkia og Russland har støttet ulike sider. Mens Putin har støttet Bashar al-Assad, har Erdogan uttalt at den syriske presidenten må gå av.

Bakgrunn: Et alvorlig faresignal

Energisamarbeid og turisme var blant temaene som ble diskutert, og under pressekonferansen nevnte de to statslederne flere konkrete punkter som skal være med på å reparere og utviklet forholdet. Erdogan sa at Tyrkia er klar til å gjennomføre rørledningprosjektet med Russland, samt en avtale om å bygge Tyrkias første atomkraftverk. Putin på sin side, sa at den russiske turismen til Tyrkia skal gjenopptas. I tillegg kom han med et løfte om å gradvis løfte restriksjonene på import av tyrkiske landbruksprodukter, ifølge nyhetsbyrået AP.

Forsket tror de har ventet på en anledning

Forsker Einar Wigen, som jobber ved Universitetet i Oslo, tror begge landene har ventet på en anledning til bedre forholdet igjen. Én av årsakene er at de har hatt tette økonomiske bånd som de har ønsket å videreføre, ifølge NTB.

GOD STEMNING: President Vladimir Putin ønsker Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan velkommen i Konstantin- palasset utenfor St.Petersburg i dag. Møtet markerer en fornyet tillit mellom de to sterke statslederne. Foto: Alexander Zemlianichenko AP

Håper på charter til Tyrkia

Siden nedskytingen av det russiske kampflyet har tallet på russiske turister i Tyrkia falt med enorme 87,4 prosent sammenlignet med året før, ifølge avisen Vedomosti. En del av det politiske spillet er at russiske reisebyråer siden november ikke har tilbudt de populære Tyrkia-pakketurene til russere.

– Det er synd at vi har hatt færre destinasjoner å velge i når vi skal på ferie, sier Aljona på flyplassen i St. Petersburg. VG treffer henne sammen med mannen Aleksej og sønnen Svetoslav. De har koffertene klare for å reise til Bulgaria i dag, men har tidligere kost seg på ferie i Tyrkia.

HÅPER Å KUNNE REISE TIL TYRKIA: I dag skal Aljona, Andrej og sønnen Svetoslav til Bulgaria, men de håper i fremtiden å også kunne ha mulighet til å kjøpe charterreiser til Tyrkia. Foto: Harald Henden VG

Sanksjonene har altså ikke bare rammet Tyrkias økonomi. Gjennom flere år har russere hatt Tyrkia som et av sine mest yndede feriemål: Her strekker den kriserammede rubelen langt, og kvaliteten på både hotell og service er atskillig bedre enn ved den russiske solkysten.

Erdogans unnskylding i juni fikk Putin til å love at han vil fjerne forbudet mot å selge pakkereiser til Tyrkia.

Leste du denne?: Erdogan og Putin: Nå blir de venner igjen

Sammen mot Vesten

Symbolverdien i dagens møte er stor. Russland-turen er den tyrkiske presidentens første utenlandsreise siden kuppforsøket for en måned siden. Europas ledere er ikke overbevist om at dette gjenfunnede vennskapet mellom de to sterke mennene er noe som vil gagne EU. En felles skepsis mot Vesten og den europeiske unionen forener de to.

VESTEN-SKEPTIKERE: Putin og Erdogan forenes i sin skepsis mot Vesten, frykter nå EU. Foto: Alexander Nemenov AFP

Før dagens besøk langet president Erdogan ut mot vestlige ledere, og sa at de «foretrakk å la tyrkerne klare seg selv» i et intervju med franske Le Monde. Putin, derimot, har opptrådt på en måte som Tyrkias president liker bedre.

Når Putin ringte meg for å kondolere (etter kuppforsøket), kritiserte han meg ikke for tallet på militære eller sivile som har blitt avskjediget. Mens europeerne, derimot, spurte meg alle: Hvorfor er det så mange soldater som er anholdt, hvorfor har så mange mistet jobben?, sa han til Le Monde.

Dagens møte kan ha vært en milepæl i utviklingen av en allianse basert på en ideologi av mektige ledere «forrådt av Vesten», sier Alexander Baunov ved Carnegie i Moskva til avisen Politico.

– Tyrkerne føler seg sviktet

Også forsker Einar Wigen tror det faktum at Putin tidlig uttrykte sin støtte etter kuppforsøket var viktig for Erdogan.

– Tyrkerne føler seg sviktet av sine allierte, sier Wigen til NTB.

På vei inn i avgangshallen på den internasjonale flyplassen i St. Petersburg, mener Viktoria at det er svært gode nyheter at de to mektige mennene nå ser ut til å fornye sine sterke bånd.

– Det er alltid bedre å være venner, enn fiender, sier hun til VG.

GLAD FOR MØTE: Viktoria og lille Angeli mener det alltid er bedre at statsledere er venner, enn fiender. De tror det kan komme mye godt med etn fornyet tillit mellom Putin og Erdogan. Foto: HARALD HENDEN, VG Foto: Harald Henden VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder