BRUKTE PSEUDONYM: USAs president Barack Obama brukte et fiktivt navn da han sendte eposter til Hillary Clinton mens hun var utenriksminister i 2012, ifølge nye dokumenter fra FBI. FOTO: Carlos Barria / REUTERS

FBI-dokumenter: Obama skrev eposter til Clintons private server under fiktivt navn

Amerikansk politi har offentliggjort nye dokumenter fra sin etterforskning av e-post-skandalen rundt Hillary Clinton.

 • Hege Wallenius
 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over tre år gammel

De nye dokumentene avslører at president Barack Obama sendte eposter til Hillary Clinton under et pseudonym mens hun var utenriksminister.

I de totalt 189 dokumentene er det notater fra FBIs avhør med noen av Clintons nærmeste medarbeidere, blant andre Huma Abedin.

Da Abedin i april i år ble vist en e-post-utveksling mellom Obama og Clinton i juni 2012, gjenkjente ikke Abedin hvem avsenderen var, skriver Politico.

– Da hun ble informert om at senderens navn antas å være et pseudonym brukt av presidenten, utbrøt Abedin: «Hvorfor er ikke dette hemmeligstemplet?», heter det i rapporten.

Abedin uttrykte deretter sin overraskelse over presidentens bruk av pseudonym og spurte om hun kunne få en kopi av eposten, ifølge rapporten.

Dokumentene, som ble offentliggjort fredag kveld, er ikke blant de titusener av dokumenter som utenriksdepartementet tidligere har offentliggjort i saken, skriver AP.

Statsviter Hilmar Mjelde ved Uni Research Rokkansenteret i Bergen mener det er bruk av pseudonym – fiktivt navn – som vekker oppsikt i denne saken:

– Da tror folk det dreier seg om sensitive opplysninger, og derfor ikke burde gå via e-post. All kommunikasjon til og fra presidenten er per definisjon sensitiv og skjermet, sier Mjelde.

Han peker likevel på at republikanske presidenter gjerne har vært mer strenge og rigide i kommandolinjene i Det hvite hus, mens de demokratiske historisk har hatt en mykere stil.

– Demokratiske presidenter involverer seg typisk mer i styre og stell. Republikanske presidenter delegerer mer via stabssjefen. Så dette kan dreie seg om helt trivielle ting mellom Obama og Clinton, mener Mjelde.

Han tror at den såkalte e-post-saken mot Hillary Clinton vil ha begrenset virkning på valgkampen:

– Den ble på sett og vis lagt død i sommer, etter at den har surret og gått i halvannet år, uten at det er funnet noe mer enn skjødesløshet, sier han.

FBI uttalte seg i sommer svært kritisk om hvordan Clinton brukte sin private epostserver til å sende og motta e-poster med hemmelig informasjon mens hun var utenriksminister fra 2009 til 2009.

Serveren var plassert i kjelleren i huset hennes i New York.

Til tross for at FBI omtalte håndteringen som «ytterst uforsiktig», anbefalte ikke FBI-direktør James Comey at det blir tatt ut tiltale mot Clinton, som nå er presidentkandidat for Demokratene.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump reagerte kraftig på konklusjonen og kalte den «veldig, veldig urettferdig».

Mer om

 1. Hillary Clinton
 2. USA

Flere artikler

 1. E-poster antyder at pengegivere fikk spesialbehandling av Clinton

 2. FBI frigir nye detaljer fra Clinton-avhør

 3. Pluss content

  Hillary Clintons høyre hånd: Skandalene som truer Abedin

 4. Clinton faller på måling etter e-post-bomben: – FBI-sjefen ville sabotere

 5. Seks Trump-rådgivere brukte private epostkontoer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder