SLAKTER REJGERINGEN: Frankrikes tidligere president og nåværende opposisjonsleder går hardt ut mot regjerings håndtering av terrortrusselen i landet. Foto: Kristofer Sandberg VG

Sarkozy i strupen på regjeringen etter Nice-terroren

Tiden for å minne ofrene har blitt overskygget av politisk krangel i Frankrike.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ett minutts stillhet ble holdt for de 84 døde ofrene for terrorangrepet i Nice over hele Frankrike mandag formiddag. Minnemarkeringen havnet imidlertid i bakgrunnen av ulike franske politikeres krangling over tragedien, skriver nyhetsbyrået AFP.

Tidligere president og nåværende opposisjonsleder Nicolas Sarkozy mener regjeringens håndtering av terrortrusselen i landet har vært for dårlig.

VG-spesial: Terrorangrepet i Nice

– Alt som burde blitt gjort de siste 18 månedene har ikke blitt gjort, sa han søndag, ifølge nyhetsbyrået.

– Vi er i krig, full krig. Så jeg vil bruke disse sterke ordene: Det vil bli oss eller dem, sa Sarkozy.

MARKERING I NICE: Tusenvis tok til gatene i Nice for å minnes ofrene som døde i terrorangrepet forrige uke. Foto: Valery Hache AFP

«Bitter» debatt

Mens tidligere konflikter har virket samlende på landet, har angrepet i Nice hatt motsatt effekt. Flere opposisjonspolitikere har klandret regjeringen for ikke å gjøre nok for å beskytte den franske befolkningen etter terrorangrepet.

Landet har vært rammet av en rekke alvorlige terrorangrep de siste årene.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve er svært kritisk til at opposisjonen kaster seg over regjeringen med kritikk så kort tid etter angrepet. Han beskriver den politiske debatten som «bitter».

– Enkelte medlemmer av den politiske klassen har ikke respektert sorgperioden, sier han ifølge AFP.

FORSVARER REGJERINGEN: Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve mener ingen regjering noen gang har gjort like mye som det Frankrike har gjort for å forebygge terrorangrep siden 2013. Foto: Krister Sørbø VG

Innenriksministeren forsvarer myndighetenes håndtering av terrortrusselen.

– Ingen regjering har noen gang gjort så mye som vi har gjort for å bekjempe terrorisme, skriver han i en uttalelse, ifølge Politico.

Norske Petter (23): – Jeg så flere bli slukt under lastebilen

Det vises til at antallet politimenn er blitt flere, og at antiterrorlovverket og terrorforebyggingsprogrammene er styrket. Ifølge innenriksministeren har 16 terrorangrep blitt avverget siden 2013.

Krever flere tiltak

Tiltakene er imidlertid ikke gode nok for ekspresident Sarkozy. Mye tyder også på at han har store deler av befolkningen med seg i dette.

En ny meningsmåling i landet utført av den franske avisen Le Figaro etter angrepet i Nice, viser at to tredeler av befolkningen ikke stoler på myndighetens håndtering av terrorisme.

Les også: Amerikansk far (51) og sønn (11) blant de drepte i Nice

Sarkozy er på ny aktuell som en mulig presidentkandidat i det franske valget som avholdes neste år. Han har foreslått en rekke tiltak for å forebygge flere terrorangrep. Tiltakene inkluderer deportering av utenlandske borgere som er mistenkt for terrorisme og stenging av salafistiske moskeer.

På fransk TV har han sagt at det ikke er nok å minnes ofrene, og at demokratiet nå må vise styrke.

– Demokratiet må si: «Vi skal vinne krigen.», sier Sarkozy, ifølge BBC.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder