HALV STANG IGJEN: Jens Stoltenberg passerer det franske flagget på vei ut av NATO.hovedkvarteret i Brussel fredag ettermiddag. Foto: Nina E. Rangøy VG

Stoltenberg om angrepet i Nice: Det er lov å bli redd nå

Har fordømt 20 terrorangrep etter 22 måneder i NATO

«Terror vil aldri beseire demokrati, frihet og våre åpne samfunn»

BRUSSEL (VG) – Det er lov å bli redd etter terrorangrep. Men hovedbildet er jo likevel at folk ikke vil gi opp livene de lever, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg etter nok et angrep i Europa.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det begynner å bli en trist og brutal rutine i NATO-hovedkvarteret: Terror rammer. De 28 medlemslandenes flagg fires til halv stang utenfor kontorene i Brussel. Og generalsekretæren sender ut enda en fordømmelse på NATOs hjemmeside.

Etter Nice-angrepet torsdag kveld har Stoltenberg fordømt terrorangrep ikke mindre enn 20 ganger, gjennom 22 måneder som NATOs generalsekretær.

Les mer her: Dette vet vi om terrorangrepet i Nice

«Dette angrepet rammet uskyldige mennesker og kjerneverdiene som NATO står for. Men terror vil aldri beseire demokrati, frihet og vårt åpne samfunn», sa han i NATOs offisielle uttalelse fredag morgen.

SISTE: IS tar på seg skylden for angrepet i Nice

Vi er sårbare

– Angrepet i Nice er en ny påminnelse om at vi alle er sårbare, sier Jens Stoltenberg til VG.

– Det har vært mange terrorangrep de siste årene, og det har vært enda flere enn de jeg har gått offentlig ut og fordømt. Terror rammer enda hyppigere i land som Irak og Afghanistan, legger Stoltenberg til.

Les også: Drepte minst 84 i lastebil-angrepet

– Øker innsatsen mot terror like intenst som hyppigheten av terrorangrep?

– Innsatsen mot terror er økt, men det er en kamp som tar lang tid og krever mange ulke virkemidler, som politi, etterretning og militær innsats, men også om politisk og ideologisk kamp, og ikke minst å gjøre noe med de parallelle samfunnene som bidrar til å skape den type terror som vi har sett her i Brussel, i Frankrike og i USA, sier Stoltenberg.

NATO trapper opp

På NATO-toppmøtet i Warszawa forrige helg ble medlemslandene enige om å trappe kampen mot terror ytterligere opp:

– I Warszawa vedtok vi å øke støtten til koalisjonen som kjemper mot IS, blant annet med Awacs overvåkningsfly og opplæring av irakiske soldater slik at de blir bedre i stand til å forhindre terror. Vi forlenger vår operasjon i Afghanistan, og vi øker vårt etterretningssamarbeid og vårt nærvær i Tyrkia, som er NATO-landet som hardest er blitt utsatt for terror, oppsummerer Stoltenberg.

Kampen må fortsette

NATO-sjefen er også opptatt av at den ideologiske kampen må fortsette i hvert enkelt land:

– Vi må samarbeide enda tettere mot den intoleransen og forakten mot menneskelige verdier som terroren står for.

– Hva tror du ligger bak angrepet i Nice på den franske nasjonaldagen?-

– Jeg vil ikke spekulere i bakgrunnen for angrepet i Nice, men det var et brutalt og barbarisk angrep som enda en gang rammet uskyldige mennesker.

Ord gir trøst

Stoltenberg passer alltid på å fremheve at terroristene ikke skal få skremme oss fra verdier som åpne samfunn, mangfold og ytringsfrihet., når han fordømmer terrorangrep.

– Jeg har dessverre måttet fordømme mange terrorangrep. Men ordene som brukes er viktige. Ord uttrykker holdninger og mobiliserer verdier. De gangene jeg har besøkt Tyrkia, har både politiske ledere og helt vanlige folk gitt uttrykk for takknemlighet for at de ikke er glemt. Ord gir trøst, sier Stoltenberg.

– Har terroren forandret Brussel merkbart?

– Vi har jo sett at sikkerheten har økt her. Det er mer militære og politi i gatene og mer sikkerhetssjekk. Men også folk i Brussel velger å gå på restauranter, de fyller gatene og ønsker å leve normale liv. Og de viser det tydelig, sier Stoltenberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder