LØSNINGSORIENTERTE: Kong Carl Gustaf av Sverige og Cicero-leder Kristin Halvorsen tok en prat under klimakonferansen i Paris. Foto: Cicero ,

Klima-kungen tror på klimaløsning

PARIS (VG) Kong Carl Gustaf ville vite hva som skjer etter
at klimadelegatene har reist hjem til Paris. Da inviterte Cicero-direktør Kristin Halvorsen svenskekongen på lunch.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kongen snakket med de norske klimaforskerne i over to timer på den norske paviljongen på den store klimakonferansen i Paris, tidligere tirsdag.

Etter besøket sa han til svensk TV4 at han er opptatt av å leve mest mulig klimavennlig, både for sin egen del og i driften av de svenske kongelige eiendommene.

Les også: Kungen vil forby badekar

Stort engasjement

– Han har et stort engasjement for det som nå skjer i Paris, sier Kristin Halvorsen til VG etter at kongen hadde sagt tatt for lunsjen, som besto av kylling og ris, og sjokolademousse i et trangt møterom inne i en av de store messehallene.

– Kongen var velinformert og stilte gode spørsmål. Jeg fikk inntrykk av at han er opptatt av at driften av Slottet skal bidra positivt. De kongelige både i Norge og Sverige har et stort engasjement, og benytter ofte anledningen til å trekke oppmerksomhet til spørsmål de er opptatt av, legger hun til.

Da klimaforskningssenteret Cicero på Universitetet i Oslo feiret sitt 25-årsjubileum tidligere i år, var kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit til stede.

Klima-reisende

– Løser vi ikke dette, så spiller det jo ingen rolle hva vi holder på med, har kong Carl Gustaf sagt i flere intervjuer med svenske medier i de to dagene han har vært i Paris. Kongen var også til stede under klimatoppmøtene i Rio og i København.

På spørsmål om han tror det blir en god klimaavtale i Paris, svarte han:

– Alle forsøker å komme så langt som mulig, selv noen land forsøker å få mer kompensasjon, merker jeg en generell vilje til å nå en avtale. Det ligger i luften. Så er det spørsmål om hva neste steg skal bli. Det slutter jo ikke her, sa han til TV4.

Badekar-forbudet

Før Paris-møtet fikk kongen stor oppmerksomhet etter uttalelser om at man burde forby badekar. Senere har han angret seg litt på denne uttalelsen, men sier at det kom av at han oppdaget at han kanskje ikke levde helt som han forsøkte å lære andre.

– Tenker du å slutte å bade? spurte TV4.

– Jeg burde kanskje ikke gitt den uttalelsen. Men det lå så langt fremme i min bevissthet. Vi har snakket om det hjemme, at man må bidra også i det små, svarte den svenske kongen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder