VENTER VED GRENSEN: Flyktninger venter ved den gresk-makedonske grensen nær Gevgelija på tirsdag. Foto: Nikolay Doychinov , Afp

Derfor har Europas flyktning-system kollapset

Flyktningkrisen forskyves fra land til land - slik forklarer ekspertene krisen

Det europeiske systemet for flyktninger har kollapset og står for fall, fastslår eksperter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tirsdag ettermiddag møttes EUs innenriks- og justisministre til nok et hastemøte i Brussel i Belgia om flyktningkrisen. Resultatet ble at man tvinger gjennom en relokalisering av 120.000 flyktninger. Før møtet sa justisminister Anders Anundsen til VG at Norge skal bidra for å sikre grensene i Schengen.

Men kveldens avtale har på ingen måte løst utfordringene på sikt. Onsdag møtes EUs statsledere, til det som korrekt nok omtales som et «krisemøte».

For utviklingen av flyktningkrisen i Europa de siste ukene truer flere av grunnpilarene for det europeiske samarbeidet, både i og utenfor EU.

Les også: EU tvinger gjennom flyktningdugnad

Antallet er ikke problemet

VG har intervjuet tre av de ledende norske forskerne om migrasjon, og gått gjennom den dramatiske utviklingen som har ledet fram til dagens krise. Dette er hovedkonklusjonene:

• Årsaken til problemene er ikke antallet flyktninger som har kommet, som relativt sett burde være håndterbart for Europa.

• Problemene har oppstått på grunn av manglende politisk vilje til å ta imot og registrere flyktningene.

• Dermed er både Dublin-avtalen som regulerer hvor flyktninger skal søke asyl, og Schengen-samarbeidet om passfrihet, satt i fare.

• I bunn ligger brudd på sentrale rettigheter som Flyktningkonvensjonen og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

LANGE KØER: Fra grensen mellom Hellas og Makedonia, nær Gevgelija, tirsdag morgen. Foto: Nikolay Doychinov , Afp

Møtes med piggtråd

– Systemet har kollapset. Vi har aldri sett en lignende situasjon i Europa, der flyktninger som har risikert livet for å komme hit møtes med piggtrådgjerder, skysses fra land til land, og ikke blir registrert som flyktninger, sier professor Berit Berg ved NTNU, som har forsket på migrasjon i over 30 år.

– Situasjonen viser at Dublin-avtalen er laget for en helt annen situasjon, og er overmoden for en omfattende endring, fortsetter hun.

VG-spesial: Grafikk som forklarer flyktningkrisen

Berg viser til ferske eksempler på hvordan flyktningstrømmen forskyves, og hvordan europeiske land motsetter seg det etablerte mottakssystemet:

• Den siste uken er titusenvis av flyktninger blitt nektet adgang til EU-landet Ungarn over grensen fra Serbia. Dermed vendte flyktningstrømmen inn i Kroatia.

• Derfra har så mange som 15.000 blitt forsøkt sendt videre til Schengen-landene Østerrike og Slovenia uten å bli registrert. Imens sprer økt grensekontroll seg som ild i tørt gress.

Se oversikten: Disse landene har innført ny grensekontroll

Nye yttergrenser

– Det som utspiller seg er rystende, og det roper på et felles europeisk kvotesystem, mener Berg.

Forsker Jørgen Carling ved Prio påpeker også at man ikke har sett lignende i Europa:

– Det er unikt i måten dette skjer internt i Europa på. Yttergrensene for migrasjon er blitt flyttet flere ganger tidligere, men ikke i dette tempoet og omfanget.

BÆRES I LAND: En mann bærer i land en liten gutt på Eftalou-stranden på den greske øya Lesvos på mandag denne uken. Foto: Iakovos Hatzistavrou , Afp

– De siste årene har Hellas og Italia hatt skrekkelige kapasitetsproblemer, nå er det nye land som Ungarn som opplever det – og mottakssystemet er nå satt ut av spill, sier han.

Må dele på byrdene

Flyktningrettsekspert Vigdis Vevstad påpeker at flyktningkonvensjonen og menneskerettighetene, forpliktelser hele det europeiske samarbeidet er basert på, ikke respekteres

– Når flyktninger ikke gis rett til å søke asyl, og man skyver dem videre, så er det åpenbart at systemet ikke fungerer, sier hun.

Dublin-forordningen må oppgraderes til å inkludere «byrdefordeling» og relokalisering av flyktninger, slik som systemet Tyskland ønsker å innføre legger opp til, mener Vevstad.

– Dette handler om politisk vilje. FN klarer å registrere og bistå flere millioner i Syrias fattige naboland, mens det fører til kaos når noen hundre tusen skal fordeles i hele Europa. Det er perspektivet, sier hun.

Les også: VGs dokumentar om flukten til Europa

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder