RYKKER INN: Her er irakiske styrker utenfor de omstridte områdene sør for Kirkuk. Bildet er tatt før storoffensiven startet.

RYKKER INN: Her er irakiske styrker utenfor de omstridte områdene sør for Kirkuk. Bildet er tatt før storoffensiven startet. Foto: Reuters

Irakiske regjeringsstyrker har startet offensiv mot kurdisk oljeby

Ifølge irakiske statlige medier har regjeringsstyrker nå tatt seg inn i kurdiskkontrollerte områder rundt Kirkuk.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Etter flere uker med trusler og spent stemning omringet den irakiske regjeringshæren og allierte sjiamuslimske militssoldater oljebyen før helgen. Tusenvis av tungt bevæpnede kurdiske peshmerga-soldater er utplassert i området, med beskjed om å forsvare byen for enhver pris.

Bakgrunn: Irak hisser til angrep mot kurdisk oljeby

Etter flere dager med stillstand, melder en rekke medier natt til mandag norsk tid at de irakiske styrkene har rykket inn i de kurdiskkontrollerte områdene.

Kort tid etter ble det meldt at de hadde tatt kontroll over «store områder» i regionen, deriblant et oljefest vest for byen. Men dette blir avvist av selvstyret Kurdistan Regional Government (KRG).

– Peshmerga-styrker vil beskytte Kirkuk og vil ikke tillate at noen skader byen, sier Kosrat Rasul, visepresidenten i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak.

SPENT STEMNING: Dette bildet er hentet fra en video hos Rudaw-TV, og viser angivelig peshmerga-soldater og frivillige i Kirkuk mandag. Foto: Rudaw-TV via AP

Kirkuk huser mer enn en million mennesker, og flere av innbyggerne melder om at folk har søkt tilflukt i hjemmene sine etter å ha hørt lyder som trolig er skuddveksling.

En peshmerga-kommandør forteller til den kurdiskspråklige TV-kanalen Rudaw at begge sider har åpnet ild sør for byen. De hevder videre at de har ødelagt fire irakiske kjøretøy, men dette er ikke bekreftet.

Les også: Seks ting du må vite om kurdernes kamp

Ifølge det regionale kurdiske sikkerhetsrådet (KRSC) er målet til regjeringsstyrkene å ta kontroll over nærliggende oljefelt, en flyplass og en militærbase.

Forholdet mellom de selvstyrte kurdiske områdene i nord og regjeringen i Bagdad har lenge vært anstrengt, men etter at kurderne gjennomførte en folkeavstemning om uavhengighet i slutten av september, er konflikten trappet kraftig opp.

Kirkuk var stridens kjerne i folkeavstemningen, der nesten 93 prosent av velgerne stemte ja til løsrivelse fra Bagdad. Regjeringen har stilt kurderne et ultimatum hvor de krever at alle resultatene fra folkeavstemningen forkastes, men dette har de ledende kurdiske partiene avvist.

Les også: Derfor vil kurderne ut av Irak

Kirkuk-provinsen huser Nord-Iraks største oljefelt, selv om stadig mer olje nå pumpes opp fra områder i sør. Også disse feltene er gjenstand for bitter strid mellom sentralmyndighetene og kurderne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder