Terrorvitne: - Det var som et vulkanutbrudd

Tyrkia-ekspert: Trolig kurdiske separatister eller høyreekstreme bak bombeaksjonen

(VG Nett) Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for selvmordsbomben som gikk av i hjertet av Istanbul søndag morgen. Men sjansen er stor for at høyreekstreme eller kurdiske separatister står bak, mener ekspert.

  • Andreas Fosse
  • Mats Bleikelia
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Klokken var rundt 10.30 da bomben gikk av på den populære Taksimplassen, som ligger på den europeiske siden av den tyrkiske millionbyen.

- Jeg hørte en eksplosjon, det var som et vulkanutbrudd. Jeg så kroppsdeler fly gjennom luften, og skrek til datteren min at hun måtte legge seg ned. Da jeg fikk se mannen min dekket av blod, dro jeg ham inn i en butikk like ved, sier øyenvitnet Nefise Özverel til nyhetsbyrået Reuters.

ØYENVITNE: Nefise Özverel og mannen hennes havnet midt i dramaet i formiddag. Foto: REUTERS

32 personer er skadet, ingen av dem livstruende, ifølge den tyrkiske avisa Hürriet Daily News. Selvmordsbomberen var den eneste som mistet livet i angrepet.

Pinar Tank, som er seniorforsker ved PRIO, understreker at hennes antagelser er rene spekulasjoner, men mener ting tyder på at separatister utenfor Kurdistans arbeiderparti PKK står bak.

- Det første man mistenker er at der er kurdiske aktivister, men det kan også være at det er noen som vil ha oss til å tenke nettopp det, for eksempel høyreekstreme grupper som er misfornøyde med regjeringen, sier Tank til VG Nett.

Politiet i Istanbul tror at målet for bombeaksjonen var en politibil som sto parkert på plassen.

- Vi tror selvmordsbomberen prøvde å entre politibussen og detonere bomben inne i den, men at eksplosivene gikk av tidligere, sier politisjef i Istanbul, Hüseyin Çapkin, til Hürriyet Daily News.

En annen, udetonert bombe ble funnet like ved åstedet.

- Med de store folkemengdene som kom til etter at den første bomben gikk av, ville den andre vært i stand til å forårsake maksimal ødeleggelse, sier Çapkin til Al-Jazeera.

Våpenhvilen mellom PKK og Tyrkia opphørte søndag, og samme dag skal Tyrkia feire uavhengighetsdagen to dager forsinket på grunn av dårlig vær fredag.

- I forhold til symbolikken i dette tror jeg det er høyreekstreme grupper eller kurdiske separatister som står bak bombeaksjon. Om det hadde vært små celler som har link til al-Qaida, ville de trolig valgt et annet tidspunkt for angrepet hvor flere folk var samlet på plassen, sier Tank.

Seniorforskeren mener det spesielt er en ting som taler imot at søndagens angrep var en terroraksjon av PKK.

- Tidligere har PKK hatt sine angrep utenfor bysentrum. De har vært veldig vare med å angripe steder der det er mye turister, fordi de ønsker støtte fra Europa, sier hun.

Einar Wigen ved NUPI vil ikke uttale seg spesifikt om dagens bombeangrep, men sier at det særlig er Kurdistans frihetsfalker (TAK) som har stått bak denne typen angrep de siste årene. TAK er en utbrytergruppe av PKK, og er kjent for å føre en mye mer voldelig linje. I sommer tok TAK på seg ansvaret for et veibombeangrep mot en buss med soldater og deres familier i utkanten av Istanbul. Fem personer ble drept i angrepet.

- Det er også påfallende at et slikt angrep finner sted dagen etter at PKKs ensidig erklærte våpenhvile gikk ut, sier Wigen.

I motsetning til Tank tror ikke Wigen at høyreekstreme ville ha brukt denne dagen til et bombeangrep.

- Men man kan selvsagt aldri utelukke agents provocateurs, som ofte er tema for spekulasjon i Tyrkia, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder