FLÅTEN: Her finner de flåten som stemmer med beskrivelsen av seksmannsflåten som var ombord på «Berserk». Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd

Her finner de redningsflåte ved «Berserk»-posisjonen

(VG Nett) Her finner mannskap fra «Steve Irwin» en flåte som kan stamme fra «Berserk».

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Vi har nettopp funnet en flåte. Det er ingen tvil om at den stammer fra «Berserk», ut fra beskrivelsen vi har fått fra redningsmyndighetene, sier kaptein Paul Watson på «Steve Irwin» til VG Nett.

Han forteller at seksmannsflåten var halvfull av vann og is, og at presenningen var revet delvis av, tilsynelatende av den kraftige vinden som pisket over sjøen da stormen herjet mandag.

- Det ser ut som flåten er blitt revet løs fra dekk, ikke skåret løs på en kontrollert måte. Vi har også fastslått at førstehjelpsskrinet og en kniv er borte fra flåten, men dette kan også ha blitt revet løs, sier Watson til VG Nett.
De har ikke funnet noen vrakrester etter båten, eller tegn til oljesøl fra de to tonnene med drivstoff ombord. Dermed kan seilbåten ha fortsatt ut mot åpent hav, slik planen var dersom været ble for dårlig.

Flåten ble funnet rundt 72 kilometer fra stedet der nødpeileren ble utløst.

- Flåten ville drevet raskere enn båten, og vi har søkt svært nøye gjennom området. Der var det ingen tegn til seilbåten, sier Watson.

LES OGSÅ: Gjør et siste helikoptersøk etter «Berserk»

- Fortsatt håp

- Vi har fått bekreftet fra den newzealandske redningstjenesten at flåten tilhører Berserk. Serienummeret på flåten stemmer overens med det som er registrert på Berserk, sier vakthavende redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Advokat Nils Jørgen Vordahl er talsmann for «Berserks» kaptein Jarle Andhøy. Han fikk vite om funnet sent torsdag kveld.

- Dette er ikke akkurat gode nyheter, men det er vanskelig vite hva som ligger i dette. Det var ikke dette vi ønsket å høre, men det er fortsatt håp for at «Berserk» kan ha seilt videre uten flåten, dersom den har blitt revet av, sier advokaten.

Han forsøkte å komme i kontakt med Andhøy, som er på vei tilbake mot kysten etter å ha nådd Sydpolen.

- Det var ikke mulig å få tak i ham i kveld, men vi forsøker på nytt fredag morgen, sier han.

LES OGSÅ: Ringte selv til Norge - Jarle Andhøy i god behold

(Artikkelen fortsetter under bildet)

UNDERSØKES: Flåten ble heist ombord på Sea Shepherd-båten for å undersøkes nærmere. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd

- Skal undersøkes nærmere
- Jeg kom akkurat av telefonen med den new zealandske redningstjenesten. De fortalte at man har funnet en flåte. Den tas nå opp på «Steve Irwin», for å undersøkes nærmere, sier redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til VG Nett.

Flåten ble funnet av helikopteret fra «Steve Irwin» for cirka to timer siden. Den er nå tatt opp på dekket til Sea Shepherd-båten, og blir undersøkt nærmere der.

Ross Hendersen ved den new zealandske redningstjenesten bekrefter overfor VG Nett at man har funnet flåten, og at det ikke var tegn til liv der den ble funnet.

- Dette er en 4-6-mannsbåt, som bar tydelig preg av å være skadet. Det var ingen tegn til liv ved livbåten, sier Ross Henderson.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ HAVET: Flåten ble funnet av helikopteret fra «Steve Irwin», som har trålet havet for spor i to dager. Foto: Barbara Veiga/Sea Shepherd

LES OGSÅ: Ekspert om Berserk: - Is kan få båten til å kantre

Sendte nødsignal

Seilbåten «Berserk» sendte ut et nødpeilesignal klokken 05.20 natt til mandag norsk tid.

Da var det et mannskap på tre ombord på båten, mens kaptein Andhøy og 18-åringen Samuel Massie hadde gått i land for å kjøre til Sydpolen på motoriserte beltebiler.

Søket etter seilbåten har vært igang siden i går kveld, og et område på rundt 4.000 kvadratkilometer har vært gjennomsøkt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder