AGURK PÅ HELSA LØS: Importerte agurker fra Spania har infisert til sammen over tre hundre personer i Sverige, Danmark og Tyskland. Foto: Mattis Sandblad/VG

Aggressiv E. coli-bakterie sprer frykt i Europa

Flere hundre mennesker er smittet av E. coli i flere nordeuropeiske land. To mennesker er døde og flere er rammet av farlig nyresykdom.

Artikkelen er over åtte år gammel

Både spanske, danske og nederlandske agurker mistenkes å være smittekilde etter at flere hundre mennesker er smittet av E. coli-bakterier, EHEC.

I Danmark og Sverige er 35 mennesker smittet, mens over 400 tyskere har så langt fått påvist smitten. Flere av dem har fått alvorlig nyresykdom.

Danske, spanske og nederlandske agurker

Mattilsynet i Norge gikk fredag kveld ut og varslet de største frukt- og grøntimportørene om at mistanken nå også rettes mot agurker fra Nederland og Danmark. Tidligere har mistanken vært rettet mot agurker produsert i Spania.

- Tyske myndigheter har varslet om bakteriefunn i agurker som er servert på en restaurant i Hamburg og som er importert fra Danmark eller Nederland. Dette er ny informasjon for oss, og vi ber nå frukt- og bransjen i Norge melde fra hvis de har relevant informasjon, sier rådgiver Torunn Stalheim Mattilsynet til NTB.

Ikke påvist i Norge

Etter det tilsynet har brakt på det rene, er det ikke blitt importert agurker av det aktuelle slaget fra Spania til Norge. Det er heller ikke meldt via det europeiske varslingssystemet Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) om spredning av agurkene til Norge.

Det danske mattilsynet har pålagt en virksomhet i Odense på Fyn, Mango I/S, om å trekke tilbake agurker som stammer fra to bestemte danske produsenter.

Verst rammet av smitteutbruddet er Tyskland, der over 400 er smittet, og 276 av dem har fått den alvorlige sykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), som kan føre til akutt nyresvikt, slag og koma. Spesielt mange tilfeller er det i delstaten Schleswig-Holstein.

Også i Storbritannia, Nederland, Sveits og Østerrike er folk blitt smittet av den potensielt dødelige bakterien. Det er ikke meldt om norske smittetilfeller.

- Aggressiv

Det er en aggressiv variant av E. coli - EHEC (Enterohemoragiske E. coli) - som nå sprer seg raskt i Europa, opplyser mikrobiolog Flemming Scheutz.

- Normalt er det et sted mellom 2 og 10 prosent av pasienter med bakterien som utvikler nyresvikt, og av dem er det omkring 2 prosent som er i fare for å dø. Men med denne typen er det noe helt annet, den er langt mer aggressiv, sier Scheutz, som er leder av Verdens helseorganisasjons internasjonale referansesenter for E. coli-bakterier.

Spanske myndigheter understreker at utbruddet det ikke nødvendigvis stammer derfra. Grønnsakene kan nemlig ha blitt forurenset et sted på veien mellom produsenten og butikkene. To gårdsbruk sør i Spania blir imidlertid gransket for å finne ut om kilden finnes der.

Bøndene taper
Utbruddet rammer landbruksnæringen i Nord-Tyskland hardt. Da de første tilfellene ble meldt i Tyskland, advarte myndighetene om at tomater, salat og agurker fra nordtyske gårdsbruk kunne være smittekilden. Siden midten av uka har tyske grønnsaksdyrkere tapt rundt 2 millioner euro om dagen, opplyser en landbruksorganisasjon.

- Handelen er helt død på grønnsaksmarkedet i Hamburg, forteller Jochen Winkhoff, som leder den tyske organisasjonen for grønnsaksdyrkere. De må kaste produkter som ingen kunder vil ha.

Russland vurderer å stanse import av tyske grønnsaker som følge av utbruddet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder