BLODSPOR: Blod på om bord på Mavi Marmara vitner om den brutale bordingen som kostet 9 mennesker livet. Foto: Reuters

Aktivister på Gaza-konvoi ble skutt flere ganger

Sju av de ni aktivistene som ble drept av israelske soldater under bordingen av hjelpekonvoien til Gaza, ble skutt flere ganger, viser en tyrkisk obduksjonsrapport.

Artikkelen er over ni år gammel

Fem av de drepte døde av skuddskader i hodet.

- Funnene gjør det klart at israelske styrker skjøt for å drepe aktivistene og ikke for å overmanne dem, sier Yasin Divrak, en av juristene som på vegne av de dreptes familier har bedt om rapporten.

Det yngste offeret, 19 år gamle Furkan Dogan ble skutt fem ganger - inkludert to ganger i hodet. En av kulene som gjennomboret hodet, var skutt fra nært hold. Furkan Dogan var også truffet i bakhodet.

Journalist Cevet Kiliclar ble drept av én enkelt kule som traff ham mellom øyenbrynene, står det i rapporten.

Les også:- Det er ikke behov for nødhjelpskonvoier til Gaza

Ble vasket

De kriminaltekniske ekspertene kunne ikke fastslå andre skudd fra nært hold. Alle de ni likene hadde blitt vasket i Israel før de ble brakt til Tyrkia, og klærne var enten fulle av blod eller på annen måte uegnet for undersøkelser om hvor nært skuddene var blitt avfyrt, heter det i dokumentene.

Israelske myndigheter sier at kommandosoldatene først avfyrte skudd etter at de blant annet ble knivstukket og angrepet med stokker da de bordet Mavi Marmara i internasjonalt farvann.

- Soldatene ble nødt til å forsvare seg, hvis ikke hadde de kommet til å bli drept, sa den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu.

Men aktivistene avviser dette og sier at soldatene åpnet ild så fort de landet på skipet.

ALT OM MIDTØSTEN

Diplomatisk krise

Den blodige slutten på hjelpeoppdraget som hadde som mål å bryte den israelske blokaden av Gazastripen, har ført til en dyp krise i det diplomatiske forholdet mellom Tyrkia og Israel.

Tyrkia avviser kommisjonen som er opprettet av israelske myndigheter for å etterforske operasjonen. De mener den er partisk, og tyrkerne insiterer på en FN-ledet internasjonal undersøkelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder