Mange melder avbud til Kaczynskis begravelse

(VG Nett) Nærmere en million polakker ventes i begravelsen til Polens president Lech Kaczynski og hans kone Maria. Men mange av de 70 utenlandske lederne som var invitert, må melde avbud på grunn av askeskyen fra Island.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Polakker strømmer til begravelsen i det historiske Wawel-slottet i Krakow søndag som blir høydepunktet i sørgeperioden etter flyulykken som kostet presidenten og hans delegasjon til en markering i Katynskogen livet for en uke siden.

Les også:Her blir gården slukt av askeskyen

Men president Barack Obama, forbundskansler Angela Merkel, president Nicolas Sarkozy, prins Charles og en rekke andre ledere måtte melde avbud på grunn av stengningen av luftrommet etter vulkanutbruddet på Island.

Les også:Obama avlyser Polen-begravelse

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VOLDSOMT: Dette bildet viser hvordan vulkanen Eyjafjallajökull sender kaskader av aske opp i luften. Foto: AFP PHOTO/HALLDOR KOLBEINS

Nordiske konger

Også kong Harald og utenriksminister Jonas Gahr Støre, som skulle representert Norge i Krakow, måtte avlyse reisen. I likhet med Sveriges kong Carl Gustaf og Danmarks dronning Margrethe.

Les også:Polske piloter innså katastrofen, tror granskere

Presidenter og statsministre fra en rekke land nærmere Polen besluttet derimot å delta, selv om det innebærer lange bilturer. Det gjelder ledere fra de baltiske landene, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Slovenia og Romania.

VGTV:Se vulkankrateret pumpe ut aske

AVLYSER: USAs president Barack Obama kommer ikke til begravelsen i Polen. Foto: EPA

Også Tysklands president Horst Köhler og utenriksminister Guido Westerwelle legger stor vekt på å delta. De blir muligens fløyet til Krakow med et militært helikopter.

Det var lørdag kveld fortsatt ikke klart om Russlands president Dmitrij Medvedev ville måtte melde avbud.

Bårene fraktes

Bårene til Kaczynski og hans kone skulle fraktes i militærfly fra Warszawa til Krakow søndag morgen, trass i flyforbudet.

Begravelsen søndag følger etter at over 100.000 mennesker samlet seg på Pilsudski-plassen i Warszawa til en offentlig minnegudstjeneste for presidentparet og de andre 95 som døde i ulykken ved Smolensk.

Les også:- Det føles som om vi kjører rett inn i mørkets hjerte

Planene om begravelse i Wawel-slottet, der polske nasjonalhelter ligger begravd, førte til protester fordi den svært konservative Kaczynski var omstridt som president. Men dagen før begravelsen har protestene lagt seg.

Les også:Presidentens datter knust etter flyulykken

Flyulykken kostet store deler av Polens politiske og militære maktelite livet. De var på vei til en markering i av massakren på 20.000 polske offiserer i Katynskogen under annen verdenskrig da Tupolev Tu-154-flyet styrtet ved flyplassen i Smolensk lørdag for en uke siden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder