KUN MENN: Ordinering av kvinnelige prester er en alvorlig forbrytelse mot troen, mener Vatikanet. Her er pave Benedict fotografert i Vatikanet i forrige uke. Foto: AFP
KUN MENN: Ordinering av kvinnelige prester er en alvorlig forbrytelse mot troen, mener Vatikanet. Her er pave Benedict fotografert i Vatikanet i forrige uke. Foto: AFP

Vatikanet: Kvinnelige prester er en forbrytelse mot troen

Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Ordinering av kvinner som prester i den katolske kirke er fra nå av å regne som en alvorlig forbrytelse mot troen, ifølge Vatikanet. Det setter handlingen i samme kategori som pedofili.

Tilfeller av forsøk på å ordinere kvinner vil fra nå av håndteres av den katolske kirkens Troskongregasjon, kunngjorde Vatikanet torsdag.

Samtidig ble det fastslått at å ordinere kvinner som katolske prester regnes blant de mest alvorlige forbrytelsene man ifølge Vatikanets reglement kan begå. I denne kategorien finner man fra før pedofili og kjetteri.

Vatikanet annonserte torsdag nye regler for hvordan kirken skal håndtere etterforskning av prester som mistenkes for å ha begått seksuelle overgrep. Samtidig kom også den nye kategoriseringen av forsøk på ordinering av kvinnelige prester.

- Sammenligner ikke

Charles Scicluna fra Vatikanets troslæreavdeling sier fredag at de nye reglene ikke er det samme som å gjøre kvinnelig ordinasjon og pedofili til sammenlignbare forbrytelser mot kirkens lovverk.

- Dette er ikke det samme som å putte alt i samme kurv, sier Scicluna til Reuters.

- De står oppført i det samme dokumentet, men det betyr ikke at de er på likt nivå eller anses som like alvorlige.

Scicluna påpeker at endringen av dokumentet er et forsøk på å oppdatere reglene som gjelder tre ulike typer kirkelige forbrytelser, og at mens overgrep og pedofili er en moralsk forbrytelse, regnes ordinering av kvinner som et brudd på sakramentet.

- Middelaldersk

Ifølge de nye reglene vil personer som forsøker å ordinere kvinner, og kvinnene involvert, umiddelbart bli bannlyst.
Ifølge Konferansen for ordinering av kvinner er de nye reglene fra Vatikanet å regne som middelalderske.

- Kategoriseringen av kvinneordinering sammen med voldtektsforbrytere og pedofile sjokkerer oss, sier Erin Saiz Hanna, leder for pressgruppen.

Hun mener signalene fra kirken tyder på at den vil skremme tilhengere av forslag om at også kvinner skal få bli katolske prester.

I mai foreslo en østerriksk biskop at å tillate kvinnelige prester kunne være en god idé, med tanke på de mange misbruksskandalene som har rystet kirken de siste årene.

Denne artikkelen handler om