HELSE-TRØBBEL: Maine-senator Susan Collins stikker kjepper i hjulene for det nye forslaget til helsereform, som senator Lindsey Graham står bak. Foto: AFP

Går mot nytt helsereform-nederlag

Med nok en senator som trekker sin støtte, spøker det nå for republikanernes siste forsøk på å fjerne Obamacare.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Avvikling av helsereformen til Barack Obama var et av de klareste valgløftene til Donald Trump, men presidenten har møtt kraftig motstand internt i det republikanske partiet.

På veien har det vært flere nederlag, senest i sommer da et forslag ble skrotet av tre republikanske senatorer. I håp om å komme i mål, la de republikanske senatorene Lindsey Graham og Bill Cassidy frem et nytt forslag i september.

Les også: Helse-fiasko utvider riften mellom republikanerne og Trump

Forslaget har fått støtte fra presidenten, som nylig tok til orde for at han håpet at alle partikollegene i Senatet ville stemme for:

Republikanerne er avhengig av 50 stemmer, og har dermed kun råd til å miste to av sine egne, men det ser altså ikke lyst ut: Natt til tirsdag norsk tid ble det klart at Maine-senator Susan Collins motsetter seg det nye forslaget.

MOTSTAND: Demonstranter som protesterte mot det nye helsereform-forslaget, ble mandag fjernet fra Capitol Hill. Foto: J. Scott Applewhite AP

Hun mener blant annet at reformen ikke går langt nok i å beskytte personer med sykdommer som astma, kreft, hjertesykdom, leddgikt og diabetes. Hun tar også til orde for at kuttene i Medicaid er for store.

– Helsetjeneste er et dypt personlig og sammensatt område som påvirker hver enkelt av oss og en seksdel av den amerikanske økonomien. Omfattende reformer i vårt helsevesen og Medicaid kan ikke gjøres på en tilfredsstillende måte innenfor en begrenset tidsramme, særlig ikke når loven det dreier seg om er et bevegelig mål, skriver Collins i sin uttalelse.

Les også: Dødssyke Komas (66) stemte på Trump. Nå begynner han å angre.

Hun er den tredje senatoren som varsler et nei, og dermed tyder alt på at republikanerne går mot nok et sviende nederlag.

Fra før har Rand Paul og John McCain, som avgjorde den forrige helse-thrilleren, gjort det klart at de vil stemme nei. Sistnevntes motstand falt ikke i god jord hos president Trump, som langet ut i kjent stil:

Les også: McCain har fått påvist hjernesvulst

SIER NEI: Arizona-senator John McCain motsetter seg nok en gang partikollegenes forslag. Her er han på Capitol Hill mandag. Foto: J. Scott Applewhite AP

Konservative Ted Cruz har også sagt at han er motstander av det nye forslaget, som blant annet går ut på å erstatte Obamacare med ikke-øremerkede bevilgninger til delstatene, som de i stor grad kan bruke som de vil på helsetjenester.

Forslaget vil også kutte i og omdanne Medicaid, la statene fastsette sine egne minimumskrav til helsetjenester, samt tillate forsikringsselskapene å øke premien for folk med alvorlige sykdommer.

Dersom det siste forsøket nå mislykkes, vil drømmen til president Trump henge i en tynn tråd: En avstemning må finne sted denne uken om republikanerne alene skal ha håp om å fjerne Obamacare.

Årsaken er at den midlertidig ordningen som åpnet for at helsereformen kunne fjernes ved simpelt flertall utløper 1. oktober. Fra søndag må det igjen 60 stemmer til for å stanse en demokratisk filibuster og åpne for behandling av forslaget.

Forrige gang forsøket ble skrotet:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder