LEKENDE FRED: Syriske barn leker på huskestativ i opprørskontrollerte Arbin utenfor hovedstaden Damaskus tirsdag. Foto: Amer Almohibany AFP

Avtalen skulle skape fred i Syria. Slik har det gått det første døgnet

Punkt for punkt: Slik er Russland og USAs fredsavtale

Jo, det er mulig. Det siste døgnet har det stort sett vært fred i krigsherjede Syria.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Akkurat nå er det stillheten som råder overalt, sier Ahmad al-Masalmeh ifølge AP. Han er opposisjonsaktivist fra Deraa-provinsen – der opprøret mot Assad-regimet startet i 2011.

Slik har det også vært i resten av landet. Fra Aleppo, fra Deraya, fra Idlib. Meldingene var de samme: Bare spredte brudd på våpenhvilen brøt den sjeldne stillheten.

– Vi får en serie rapporter fra felt som viser at dette er en mye roligere dag enn de blodige tidligere dagene og ukene, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen til NTB.

EKSPERTER OM SYRIA-AVTALEN: Sabotører i kø
VGs PER OLAV ØDEGÅRD KOMMENTERER: Massedrap før våpenhvile

Bildene som gir håp

Likevel gir bildene som tirsdag kom fra Syria en viss kime av håp. Ikke bare fordi bildene viser lekende barn og butikker og boder som åpner igjen. Men fordi bildene er tatt i opprørskontrollerte områder, som tidligere har vært utsatt for daglige angrep fra fly, artilleri, helikoptere og tønnebomber.

RUINLEK: Barna i opprørskontrollerte Daraa brukte den første dagen av våpenhvilen i Syria til å leke. Og brukte ruinene som rutsjebane i et sjeldent langt øyeblikk av ro i den fem år lange krigen. Foto: Mohamad Abazeed AFP

Russland sendte tirsdag ettermiddag ut en melding der de hevdet det hadde vært 23 brudd på våpenhvilen.

Skal en tro russerne, var ingen av bruddene begått av Assad-regimet og dets støttespillere.

– Syriske regimestyrker har helt og holdent stanset alle kamphandlinger med unntak av angrep i områder der IS og Nusrafronten er aktive, opplyste den russiske militærtalsmannen Viktpr Poznikhir til nyhetsbyrået Tass tirsdag – før han la inn et stikk mot Vesten og gruppene de støtter i Syria:

– Det er «moderate opprørsgrupper» som står bak bruddene, sa han.

Forbereder nødhjelp-operasjon

INNBYGGERNE FORTELLER OM LIVET UNDER BELEIRING: Sultne, omringet og redde for å måtte gi opp

Andre mener at Assad-regimet og tilhengere står for minst 14 brudd.

Men i landet der rundt 400.000 har blitt drept i kamper de siste årene, mener eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) at ingen har mistet livet det siste døgnet.

SYRISKE OPPRØRERE TIL VG: Krever garantier for våpenhvile

I kulissene pågår nå et omfattende arbeid med å legge til rette for å få inn sårt tiltrengte hjelpesendinger i beleirede og sønderbombede bydeler og landsbyer.

Nøyaktig når, er for tidlig å si ifølge Jan Egeland, som leder arbeidet til Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG).

– Men vi er håpefulle. Det pågår nå en intens diplomatisk virksomhet, sier Egeland til NTB.

Protesterer mot FN

Ikke alle er like fornøyde med FNs innsats for å bringe inn mat og forsyninger.

I de opprørskontrollerte delene av Aleppo demonstrerte flere titalls innbyggere mot den planlagte utdelingen av mat.

– Vi vil ikke ha mat eller hjelpesendinger. Vi vil ha slutt på myndighetenes beleiring, sier Modar Shekho (28) til nyhetsbyrået AP.

På noen av plakatene sto slagord som «Sult er bedre enn ydmykelse».

Demonstrasjonene til tross: Går alt etter planen, kan de første hjelpesendingene trille inn i beleirede og vanskelig tilgjengelige områder allerede onsdag.

– Det er fordi vi ikke har fått de nødvendige sikkerhetsgarantiene og skriftlige tillatelsene fra myndighetene og partene i konflikten, sier Egeland.

Men da må fredsavtalen holde 12 timer til.

Minst.

DEMONSTRERER: Mens de fleste syrere nøt roen som hersket det første døgnet av fredsavtalen, tok innbyggerne i bydelen al-Shaar i Aleppo til gatene for å si sin mening om FN og organisasjonens innsats. Foto: Modar Shekho AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder