PÅ RØMMEN: Osman Omar Osman har sammen med ti andre fanger klart å rømme fra fengselet i Nord-Irak. Foto: Ole Dag Kvamme

Frykter drapsdømte Osman skal komme til Norge

Øker sikkerheten rundt barna

(VG Nett) Familien til Marita Strøm frykter at hennes drapsmann, Osman Omar Osman, skal komme til Norge etter at han rømte fra fengselet i Irak i helgen.

Dyveke Nilssen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Vi har sluttet å bli sjokkerte, men det er klart at en slik beskjed er et nytt slag for oss. Den ripper opp i gamle minner fra en vond tid. Nå kommer vi til å se oss over skulderen og være redde, sier Maritas søster Unni Strøm til Adresseavisen.

Hun fikk sjokkbeskjeden søndag kveld: Osman Omar Osman skal sammen med ti andre dødsdømte fanger ha kommet seg ut av fengselet I Irak gjennom en 58 meter lang tunnel.

Kurderen ble i 2005 dømt for drapet på Marita Strøm (38). Han betalte 8000 dollar til to kamerater som skjøt og drepte hans norske kone under en ferietur i Irak året før.

DREPT: Trebarnsmoren Marita Strøm ble drept i Nord-Irak i 2004. Foto: Privat

Passer barna

Paret, som hadde vært gift siden 1999, har tre døtre som bor i Namsos. Nå blir sikkerheten rundt dem skjerpet.

- Vi hører jo at han er på frifot og på rømmen, og det er klart at vi må vurdere det opp i mot sikkerhetssituasjonen for barna. Det gjøres i samråd med lokale politimyndigheter, sier barnas advokat, Endre Gansmo Lysø, til VG Nett.

Barna er i alderen åtte til tolv år. Lysø sier at hvilke sikkerhetstiltak som skal iverksettes vurderes til en hver tid.

- Det er ingen ønskelig situasjon for barna, fordi dette vil føre til ytterligere uro omkring dem. Nå gjør vi en fortløpende vurdering av hva som er best for barna, sier advokaten.

Etterlyst

Han vil ikke utdype hvilke tiltak det eventuelt er snakk om, men sier at familien frykter at Osman kommer til Norge.

- Det er helt klart de frykter det. Han har bodd her og har tre barn her, da kan man jo ane at han kan se for seg muligheten å ta seg hit. Men vi kan jo ikke forskuttere dette, vi får se det an og følge utviklingen, sier Lysø.

- Han er etterlyst lokalt der nede og blir jaktet på, så får vi se hvilke tiltak politiet her gjør innad og eventuelt internasjonalt, legger advokaten til.

Politiet i Namsos og Fosnes bekrefter overfor Trønder-Avisa at de er orientert.

- Vi vil ta en fortløpende vurdering når det gjelder sikkerheten rundt barna, sier lensmann Stein Erik Granli.

Håper han blir tatt

Unni Strøm sier til Adressa at hun tror søsterens drapsmann vil klare å ta seg til Norge.

- Dersom han ikke blir tatt der nede, klarer han å komme seg hit. Det er bare snakk om nok penger og hjelp, det er ikke noe problem for ham. Men vi må bare ta det som kommer, slik vi alltid har gjort. Vi håper de klarer å ta ham, sier Strøm til Adressa.

Også søsteren Evy Strøm uttrykker bekymring for utviklingen.

- Vi er engstelige for hva som kan skje, men vi forventer at politiet setter i gang sikringstiltak, dersom det er nødvendig, sier hun til Trønder-Avisa.

Utenriksdepartementet er orientert om situasjonen, men har ellers mottatt lite informasjon fra fengselet.

- Fengselet bekrefter rømningen overfor oss. Vi har ikke fått ytterligere opplysninger om saken, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i Utenriksdepartementet til VG Nett.

Krever livsforsikring

Den drapsdømte kurderen har gjennom advokat Brynjar Meling gjort krav på livsforsikringssummen på om lag en million kroner etter Marita Strøm.

I en dom fra oktober i fjor fradømte Namdal tingrett ham pengene.

Retten mente at deres tre felles barn burde få pengene. Osman har anket avgjørelsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder