UTBRUDD: Flere hundre mennesker ble evakuert etter vulkanutbrudd på Island natt til søndag. Foto: Ap
UTBRUDD: Flere hundre mennesker ble evakuert etter vulkanutbrudd på Island natt til søndag. Foto: Ap

Hundrevis evakuert etter vulkanutbrudd på Island

UTENRIKS

(VG Nett) Hundrevis av mennesker er evakuert etter et vulkanutbrudd sør på Island natt til søndag. Myndighetene frykter nå flom i området.

Publisert: Oppdatert: 21.03.10 10:20


Det er erklært unntakstilstand i flere mils omkrets rundt isbreen Eyjafjallajøkull etter at vulkanen under breen hadde et utbrudd rett etter midnatt søndag.

Foreløpig er det ikke meldt om personskader, men en rekke mennesker har blitt evakuert fra sine hjem grunnet frykt for flom dersom breen smelter.

- Vi tror ikke at noen er i fare i området, men har startet evakueringen av mellom 400 og 500 mennesker, sier Sigurgeir Gudmundsson i myndighetenes kriseberedskapsgruppe, ifølge The Times.

Er du i det aktuelle området, eller har informasjon om denne saken?Kontakt VG Nett!

Ifølge den islandske rikskringkastingen RUV har det enda ikke vært noen tegn til flom, men det kan ifølge eksperter skje når som helst.

Utbruddet skal ha skjedd i et område med lite is, hvilket reduserer faren for flom, men islandske myndigheter frykter at utbruddet kan spre seg langs bruddlinjen.

- Skremmende, men fascinerende

I tillegg til evakueringen, har islandske myndigheter stengt hovedveien i området. Flere flygninger til øya er kansellert, grunnet dårlig sikt.

- Aske har allerede begynt å falle i Fljotshlid, i og folk i området har sett skape lys fra breen, skriver RUV på sine nettsider.

Et øyenvitne i byen Fjotshild, Katrin Møller Eiriksdottir, sier til BBC at utbruddet var «skremmende, men fascinerende».

- Det startet å regne aske og vi kunne ikke forlate bilen. De har nå stengt veien, men vil skal følge med på hva som skjer utover morgenen, sier hun.

Flere jordskjelv

Eyjafjallajökull er den femte største breen på Island. Vulkanen, som ligger under breen, er 1,666 meter høy og fire kilometer i diameter.

Mellom 3. og 5. mars 2010 ble det, ifølge Wikipedia, målt i nærheten av 3000 jordskjelv ved vulkanens episentrum.

Nattens utbrudd er denne vulkanens første på 187 år. Det siste var i 1823.

Her kan du lese mer om