- Skyting flere steder i Teheran

Minst en person skal være drept og flere skadet etter at det ble løsnet skudd mot demonstranter i sentrum av Teheran mandag ettermiddag.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det melder flere internasjonale nyhetsbyråer.

Nærmere 2 millioner mennesker har samlet seg i sentrum av Irans hovedstad Teheran i protest mot offisielle gjenvalget av president Mahmoud Ahmadinejad som opposisjonen sier er basert på valgfusk.

ER DU I TEHERAN?Ta kontakt med oss

Ved 19.30-tiden mandag kveld melder nyhetsbyrået Reuters om skyting minst tre steder i den nordlige delen av Teheran.
- Det har vært sporadisk skyting der ute. Jeg ser at folk løper her, sa en reporter i Irans engelskspråklige TV-kanal Press TV.

Flere skadd

En fotograf fra nyhetsbyrået AP opplyste tidligere mandag kveld at regjeringsvennlig milits skjøt mot demonstranter, og at minst én person er blitt drept.

Ubekreftede meldinger tyder på at flere kan ha mistet livet, men disse opplysningene er ikke verifisert verken av myndighetene i Iran eller internasjonale nyhetsbyråer.

Det skal ha oppstått panikk da skuddene falt, og vitner sier til nyhetsbyrået Reuters at mange skal være skadd i opptøyene.

Saken fortsetter under bildet!

SKADD: Flere personer er skadd i sammenstøtene i Teheran mandag kveld. Foto: AP

Demonstrantene er tilhengere av opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi. En politimann som er med i sikkerhetsoperasjonen for protesten anslår overfor nyhetsbyrået AFP at mellom 1,5 og 2 millioner mennesker deltar i demonstrasjonen.

VGTV:Se video fra demonstrasjonen her

- Da jeg kjørte forbi området tidligere i dag, var det tjukt av opprørspoliti i bakgatene. Hvis det tar helt av, og politiet hindrer demonstrantene i å flykte, kan det bli ganske blodig, sier en nordmann på besøk i Teheran til NTB.

Hard behandling

Han vil ikke fremstå med navn i frykt for ikke å få visum ved en senere anledning. Selv våger han ikke å dra til sentrum, men han har flere iranske venner som deltar i demonstrasjonene.

- Jeg kan bli arrestert og risikerer som utlending spesielt hard behandling, sier han på telefon fra Teheran.

Lørdag havnet han midt mellom steinkastende reformtilhengere og militssoldater på motorsykler som jaget demonstrantene med kjepper.

Demonstrasjonene i Teheran brøt ut etter at sittende president Mahmoud Ahmadinejad ble erklært som vinner av fredagens valg.

- Valgfusk

To av de tapende presidentkandidatene, Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karroubi, sluttet seg mandag til demonstrasjonen i Teheran, ifølge internasjonale nyhetsbyråer. I en tale sa Mousavi at han er villig til å stille som kandidat i et nytt valg, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Også tidligere president Mohammad Khatami skal ha sluttet seg til demonstrasjonen med krav om at valget må holdes på nytt.

Ifølge den norske kilden er det kommet svært mange «rare» meldinger om valget. Blant annet skal det ha tatt innenriksdepartementet åtte timer å offentliggjøre valgresultatet, noe mange mener ga valgkomiteen god tid til å jukse.

- Det er vanskelig å si hvor mye støtte Ahmadinejad egentlig har, men jeg tror ikke han har støtte fra halve befolkningen. Uansett er befolkningen her veldig splittet, sier nordmannen, som er i Iran på turistvisum.

Forbud

Den massive mønstringen i Teheran sentrum mandag skjedde til tross for at innenriksdepartementet har nedlagt forbud mot demonstrasjoner.

Forbudet ble innført etter en helg med blodige sammenstøt mellom Irans ulike politiske blokker.

Også mandag meldte øyenvitner om slåsskamper mellom tilhengere av henholdsvis Ahmadinejad og mer reformvennlige politikere. Flere av Ahmadinejads støttespillere skal ha slått de andre demonstrantene med kjepper.

PROTESTER: Tilhengere av opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi demonstrantrer mot det de hevder er valgfusk i forbindelse med valget i forrige uke. Foto:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder