Han skal være hjernen bak Kabul-angrepet

(VG Nett) Geriljalederen Sirjai Haqqanni skal være hjernen bak hotellattentatet, der den norske journalisten Carsten Thomassen ble skutt og drept.

 • Ingunn Andersen

Artikkelen er over 12 år gammel

ETTERLYST: Sirjai Haqqanni er etterlyst av USA. Foto: AFP

Det er den afghanske etterretningssjefen Amrullah Saleh, som hevder angrepet i Kabul ble planlagt av den ettersøkte terroristen.

Haqqanni holder, ifølge internasjonale medier, til i byen Miran Shah i Nord-Waziristan lengst vest i Pakistan, og er ettersøkt av USA.

Ifølge Saleh er nå fire personer pågrepet i forbindelse med angrepet, der til sammen åtte personer ble drept.

Tidligere i dag kom det melding om at en person kledd i politiuniform skal være pågrepet i forbindelse med angrepet mot Serena Hotel i Kabul.

Reiser hjem

Meldingen kom kort tid etter at det ble klart at utenriksminister Jonas Gahr Støre og den norske delegasjonen trolig forlater Afghanistan i løpet av dagen.

UD-Delegasjonen er sammen med de norske journalistene sterkt preget etter attentatet mot det strengt bevoktede hotellet i går. Dagbladets utenriksmedarbeider Carsten Thomassen ble drept, mens en UD-ansatt fortsatt ligger hardt skadet, etter at fire militante aktivister kledd i politiuniformer stormet hotellet med selvmordsvester, granater og AK-47-gevær mandag kveld, norsk tid.

En sikkerhetsvakt skjøt og drepte en av angriperne, noe som førte til at svelmordsbombene han bar på kroppen eksploderte.

En annen av angriperne sprengte seg selv i lufta i nærheten av inngangen til hotellet, mens den tredje klarte å komme seg inn i bygningen. Der løsnet han flere skudd. Flere av dem traff torlig Carsten Thomassen.

Scanpix-fotografen Stian Lysum Solum klarte så vidt å unngå å bli truffet.

Terroristen skjøt seg vei gjennom resepsjonsområdet og beveget seg mot et treningsstudio, sier Saleh. I tillegg til denne mannen skal en andreperson være arrestert, mistenkt for å ha fraktet de væpnede mennene til hotellet.

De to siste pågrepne er mistenkt for å ha latt angriperne bo hos seg i Kabul.

Kjempet for kollegaens liv

DREPT: Dagbladets utenriksreporter Carsten Thomassen. Foto: Scanpix

Både pressefolk og UD-ansatte deltok tirsdag morgen i en følelsesladet minnemarkering for Carsten Thomassen, som mandag døde etter angrepet mot hotellet.

VGs fotograf Harald Henden kjempet en dramatisk kamp for å redde kollegaen.

Etter å først ha slept Thomassen i sikkerhet bak en mur fulgte Henden med under transporten til sykehuset. Der ble Thomassen operert, men livet sto ikke til å redde.

- De ytre blødningene hans klarte vi å stanse, så vi hadde et sterkt håp om at det ville gå bra. Derfor var sorgen og følelsen av maktesløshet stor da vi fikk beskjed om at han var død, sier Henden.

Ble advart

VG kan i dag avsløre at Forsvarsdepartementet (FD) har advart Utenriksdepartementet (UD) mot å offentliggjøre hans reiserute på nett.

Så sent som i forrige uke skal FD ha gitt en skarp reaksjon til UD om at det var helt uholdbart å ikke koordinere seg med FD. Også Politiets sikkerhetstjeneste sier åpent at de var bekymret for sikkerhetssituasjonen i Kabul, i likhet med FD.

Allerede i desember opplyste UD på sine hjemmesider at Støre skulle til Afghanistans hovedstad. I meldingen fremgikk det også at delegasjonen skulle bo på Serena Hotell.

Utrinksdepartemnetet sier de har fulgt PSTs anbefalinger under oppholdet, men har foreløpig ikke kommentert opplysningene om at de skal ha blitt advart.

Støre: - Bedt om å holde meg i ro

- Terrorsituasjonen i og rundt Kabul gjorde at jeg i går fikk råd om å bli på hotellet. Jeg anmodet om å gå utenfor en tur, men fikk beskjed om at jeg ikke burde gjøre det. Jeg ble oppfordret til å holde meg i ro på hotellet. Sikkerhetshensynene er helt førende ved slike besøk, sier Støre til VG Nett tirsdag morgen.

Han forteller at Utenriksdepartementet nå er i ferd med å gjennomgå alle sider av gårsdagens angrep. Støre dro i morgentimene tirsdag til det tjekkiske feltsykehuset på KAIA (den militære basen ved flyplassen i Kabul), for å se til den UD-ansatte og for å få en orientering om hans situasjon.

Menneskerettsforkjemper Mahmood Amiry-Moghaddam:En modig journalist og et flott menneske.

FORSØKTE Å REDDE KOLLEGAEN: VGs fotograf kjempet for å redde livet til den hardt skadde Dagblad-journalisten. Foto: AP

Les også

 1. Støre avbryter Afghanistan-besøket

  (VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre avbryter besøket i Afghanistan og reiser hjem tirsdag.
 2. VG-fotograf kjempet for kollegaens liv

  KABUL (VG) Dagbladets journalist Carsten Thomassen (38) døde på operasjonsbordet i Kabul etter terroraksjonen mot Serena…
 3. UD terror-advart før Kabul-turen

  Sikkerhetsopplegget rundt Jonas Gahr Støre og hans følge i Kabul i går, hadde flere graverende svakheter som kan ha…
 4. Støre: - Ble oppfordret til å holde meg i ro

  KABUL (VG Nett) Kort tid før attentatet mot Serena Hotell i Kabul ba utenriksminister Jonas Gahr Støre om å få gå ut av…
 5. UD-ansatt hardt skadet

  KABUL (VG Nett) Den UD-ansatte ble alvorlig skadet da minst tre bevæpnede terrorister og en selvmordsbomber angrep…

Mer om

 1. Afghanistan

Flere artikler

 1. Støre avbryter Afghanistan-besøket

 2. VG-fotograf kjempet for kollegaens liv

 3. - Jeg så en mann bli delt nesten i to

 4. Dukket for dette skuddet

 5. Dagbladet-journalist skutt og skadet

Fra andre aviser

 1. - Ville angripe mens Støre var på hotellet

  Bergens Tidende
 2. Dagbladets journalist døde

  Bergens Tidende
 3. Kjempet for kollegaens liv

  Bergens Tidende
 4. - Laget selvmordsvideo

  Aftenposten
 5. Sørger over tapet av Dagblad-journalist

  Bergens Tidende
 6. En arrestert i Kabul

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder