BARN FORRERST I DEMONSTRASJONSTOGET: En gruppe barn med arabisk og muslimsk bakgrunn gikk først i toget opp til den israelske ambassaden i parkveien i Oslo. Foto: Scanpix

Arrangørene uenige om vaktholdet under demonstrasjonen

(VG Nett) Arrangørene er uenige om hvorvidt vaktholdet var tilfredsstillende under gårsdagens demonstrasjon til støtte for Gaza. 160 personer ble arrestert senere på kvelden.

 • Samaria Iqbal
 • Madeleine Bråthen Bjaaland

Artikkelen er over 11 år gammel

VG Nett skrev lørdag at Palestinakomiteen ikke trodde at det ville oppstå bråk under demonstrasjonen til støtte for palestinerne i Gaza.

Les også:Tror ikke det blir vodelige gatekamper

Men lørdag ble likevel en hektisk dag for politiet. 160 personer ble tatt hånd om av politiet, ti av de arresterte var under 16 år. Personene ble innbrakt etter en demonstrasjon som gled ut i opptøyer foran den israelske ambassaden i Parkveien i Oslo lørdag.

Les også:Ny demonstrasjon: Politiet brukte tåregass

- Selve demonstrasjonen var vellykket, det var rundt 3000 mennesker som deltok i demonstrasjonen. Men det som skjedde i etterkant var uheldig, sier Mass Soldal Lund i Palestinakomiteen til VG Nett.

Lund forklarer at det var uenighet om hvorvidt man skulle avslutte demonstrasjonen ved den israelske ambassaden eller foran stortinget.

Lørdag morgen var det blitt bestemt at demonstrasjonen skulle avsluttes foran stortinget og ikke ved den israelske ambassaden, av sikkerhetsmessige årsaker. Men, toget satte likevel kursen mot den israelske ambassaden.

- Det var ikke mulig å opplyse folk i forkant om at vi skulle avslutte demonstrasjonen foran stortinget, folk ville jo til den israelske ambassaden, sier Lund.

Artikkelen fortsetter under bildet

Dro likevel

Demonstrasjonen fortsatte til Parkveien, hvor stemningen etterhvert ble svært hissig.

- I og med at demonstrasjonen offisielt ble oppløst ved stortinget, ble også vaktkorpset oppløst. Det var da det islamske forbundet og andre som tok ansvaret for vaktholdet ved den israelske ambassaden, og dette var jo bra. Men, dette kunne jo ikke erstatte det opprinnelige vaktopplegget som var organsiert foran stortinget, sier Lund.

Forstander i det islamske forbundet, Basim Ghozlan, sier til VG Nett at vaktholdet var tilfredsstillende.

- Vaktene klarte å forhindre en del ting, en god stund var det høy temperatur, men ingen vold. Dette var takket være vaktene som tok ansvar, sier Ghozlan til VG Nett.

Ghozlan sier at at det var noen vakter som trakk seg da de fikk vite at demonstrasjonen skulle fortsette til den israelske ambassaden.

- Det var noen vakter som ikke dro med til den israelske ambassaden, det kan være en av grunnene til at det gikk som det gikk, men jeg er fornøyd med vaktholdet, sier Ghozlan.

160 brakt inn

- I forbindelse med gårsdagens demonstrasjoner ble 160 personer brakt inn til politiet, sier vaktleder Kjell Pedersen på sentralvakta i Oslo politidistrikt.

Les også:13-åring tatt av politiet

Av disse, er 11 personer siktet for vold mot tjenestemenn og/eller grovt skadeverk. De øvrige 149 er siktet for øvrige ordensforstyrrelser, og ble sluppet ut i løpet av kvelden i går og natt til i dag.

- De som er igjen hos politiet, blir avhørt i løpet av formiddagen, ifølge Pedersen.

Da blir det tatt stilling til om de skal fengsles eller løslates.

Det ble registrert minst 14 tilfeller av hærverk etter at folkemengden ved ambassaden løste seg opp i 17-tiden. Pøbler gikk blant annet løs på fem McDonalds-restauranter i hovedstaden.

I tillegg ble flere biler angrepet, deriblant to av politiets tjenestebiler.

VG TV:Knuste ruter på McDonalds etter demonstrasjonen

KNUSTE VINDUER: Dan Bjørke ved Mc Donalds i Grensen kikker ut gjennom de knuste vinduene i restauranten som ble knust av bråkmakere lørdag kveld Foto: SCANPIX

Fremtidige demonstrasjoner

Både Palestinakomiteen og det islamske forbundet er usikre med tanke på fremtidige demonstrasjoner.

- Med tanke på det som har skjedd, må vi vurdere om vi vil ha fremtidige demonstrasjoner. Dette fordi vi ikke vil gi pøblene en sjanse til å gjemme seg iblant oss. De ødelegger for oss som er seriøse, sier Ghozlan.

Han sier at pøblene kan gjøre hva de vil på egen hånd, så lenge de ikke blander seg med seriøse demonstranter.

- De kan gjøre hva de vil på egenhånd, vi vil ikke ha noe med dem å gjøre. De kan godt gå og bråke utenfor ambassaden, den er åpen hver dag. Men, det blir uten oss, sier Ghozlan.

Føler ansvar

Forstanderen i det islamske forbundet påpeker at organisasjonen føler et ansvar, og kommer til å sette i gang en rekke tiltak for å nå ut til pøblene. De vil blant annet arrangere flere møter i moskeene, og sette i gang aktiviteter som kan tiltrekke ungdom.

MÅ STRAFFES: Forstander i det islamske forbundet, Basim Ghozlan, sier til VG Nett at pøblene må straffes for sine ugjerninger. Foto: SCANPIX

- Disse ungene er utenfor moskemiljøet og palestinasaken. Jeg regner med at de er født og oppvokst i Norge. Det er trist at det er disse pøblene som får all oppmerksomheten, sier Ghozlan.

Han legger til at han håper at pøblene blir tatt og får den straffen de fortjener.

- Jeg håper virkelig at de får den straffen de fortjener av politiet, slik at andre ikke vil følge i deres fotspor. De kan godt gå og kjempe i Gaza for min del, men de må ikke få lov til å drive hærverk her, avslutter Ghozlan.

Les også

 1. - Soldater kler seg ut som Hamas-soldater

  (VG Nett) Fra før har den israelske hæren beskyldt Hamas for å gjemme seg bak sivile.
 2. Legene sov på gulvet i ingenmannsland

  EL-ARISH / RAFAH / OSLO (VG Nett): Egypt har først nå sluppet de norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert inn i landet.
 3. - 20 dager til krigen er ferdig

  (VG Nett /NTB) Gazakrigen har vart i over to uker, men en våpenhvile er fortsatt langt unna.
 4. - Barn ble brukt som levende skjold

  Både psykologer og politikere reagerer på at barn gikk først i demonstrasjonen mot Israels Gazaoffensiv i Oslo lørdag.
 5. Kraftig bombing ved grensen til Egypt

  OSLO/RAFAH (VG Nett) Lørdag ettermiddag haglet bombene ved grensen mellom Egypt og Gaza.
 6. - Mer enn 850 drept på Gazastripen

  I alt 854 personer er registrert drept på Gazastripen siden den israelske militæroffensiven mot Hamas startet den 27.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. 13-åring tatt av politiet etter ny Gaza-demonstrasjon

 2. Ny demonstrasjon: Politiet brukte tåregass - flere pågrepet

 3. Tåregass mot demonstrantene

 4. - Barn ble brukt som levende skjold

 5. Pågrepne demonstranter nekter for alt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder