Natten som endrer USA

CHICAGO (VG Nett) To småjenter får hund og en nasjon får en president som lover tøffe tider. Det er tid for endring i USA.

  • Geir Terje Ruud
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det gikk et unisont stønn gjennom de mange titusener som var i Grant Park da det endelig ble bekreftet at Barack Obama ble president, slik de fleste har trodd og slik meningsmålingene har antydet.

Bekreftelsen var etterlengtet, men Barack Obama brukte ikke direktekanalen til oss i Grant Park og til millioner av TV-seere til å levere en ny reklamefilm. Han lovte hardt arbeid etter at han først hadde brukt seg selv som eksempel på at alt er mulig i USA.

VGTV:Her er Obamas seierstale

Bildespesial:Se festbildene fra Chicago

VG Nett-leser: - Gratulerer Obama!Send oss dine valgnatt-minner

Hva forventer du av USAs nye president?

- Selv om vi feirer i kveld vet vi at utfordringene i morgen er de største i vår tid. Vi har to kriger, en planet i fare og den verste finanskrisen på et århundre, sa Barack Obama mens over 70.000 mennesker innenfor sperringene i Grant Park lyttet alvorlig.

Anders Giæver: En historisk natt!

VG Nett har fulgt valget:Her er alle sakene

Hvor mange som lyttet utenfor sperringene og så talen på TV vet vi ennå ikke. Men det var mange.

Obama blir verdens mektigste:Slik vil han forandre den

Obama klarte i talen å veksle mellom optimisme og fremtidshåp, og realisme og advarsler om det som venter.

- Det er ikke en gang sikkert vi klarer alt på en periode, sa Obama og startet forsiktig på kampen for å bli gjenvalgt.

Stat for stat:Her er resultatene

YES WE DID IT: Obamas tilhengere hadde all grunn til å strekke hendene i været! Foto: REUTERS

Det er et enormt skritt de amerikanske velgerne har tatt, etter to valg der de har støttet George W. Bush, til å velge en politiker som står sværrt langt fra Bush både i politiske holdninger og ikke minst i kraft av sin bakgrunn og sin politiske visjon.

At et så stort flertall ønsker Obama velkommen til Det Hvite Hus er en brutal avskjedhilsen til Bush.

Døtrene får ny hund

Obama brukte ikke de retoriske knepene fra valgkampen der han har løftet folk til store høyder så de har skreket "Yes, we can" av full hals.

Når han spilte sammen med publikum, svarte de "Yes, we can" med forsiktige stemmer og bare enkelte ganger brøt de ut i voldsom jubel eller applaus. Det var nesten så applausen var størst da John McCain gratulerte Obama over storskjermene i Grant Park en times tid før Obama kom på scenen med familien.

FAMILIEN OBAMA: Dette er USAs nye førstefamilie. Foto: Reuters

De to småjentene Malia (10) og Sasha (7) var ikke noe mindre glade enn andre i parken, for de skal få hund når de flytter inn i Det Hvite Hus 20. januar.

De andre må nøye seg med ny president, nye utfordringer og hardt arbeid.

Tårer og hyl

Det var en litt nervøs forventning over folkemassen i timene opp til resultatet var klart. Da det endelig ble avgjort, slapp mange følelsene løs med både tårer og jubelhyl i den tettpakkede forsamlingen der også superstjerner som Oprah Winfrey og Will.i.am og kjendispastoren Jesse Jackson var på plass.

VG Netts valgekspert Alf Tomas Tønnessen:Derfor vant Obama

Da Barack Obamas tale var over, hele folket hadde jublet for førstefamilien nok en gang og det var tid for å feire, forsvant folk stille ut av parken, inn på barer og cafeer - og mange dro rett og slett hjem.

- Jeg er utslitt. Har ikke sovet på mange dager. Dette var like stort som da jeg var på feiring med Real Madrid. Men i Madrid ble det voldsomt etter hvert. Her var alt rolig, sier Meetal Gandhi som hadde kommet fra San Diego for det historiske øyeblikket.

Høye forventninger

- Kvelden gikk alt for fort, sier Meetal.

Onsdag morgen starter en ny virkelighet i USA. President George W. Bush er virkelig en president på oppsigelse, som med dette valgresultatet ikke lenger har det spillerom han har hatt. Påtroppende president Barack Obama må starte planleggingen av regjeringen og av retningen det skal være på politikken den første perioden.

Han har skapt tro og håp. Han har fått tillit.

Nå gjenstår det bare å levere.

Her er løftene han må innfri

I mellomtiden gir VG Nett deg oversikten over hvilke politiske planer Barack Obama har:

*Vanlige familier kan juble over varslede skatteletter fra den nye presidenten.

*Amerikanske familier med en inntekt på mer 250.000 dollar og enkeltpersoner med en inntekt på over 200.000 dollar må imidlertid regne med skatteskjerpelser. USAs 44. president vil også øke skattene til bedrifter, samtidig som han senker dem for fattige arbeidere og eldre.

*Obama hevder at hans skatteplan innebærer lavere skatter for 95 prosent av befolkningen, inkludert lærere, politifolk og brannmenn.

- John McCain tror at det å hjelpe disse amerikanerne, er sosialisme. Jeg kaller det å gi folk en sjanse, og det er ikke noe mer amerikansk enn det, uttalte han om planene under valgkampen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder