Rice: Henrettelsene var uverdige

Henrettelsene av Saddam Husseins tidligere medarbeidere var uverdige, mener USAs utenriksminister Condoleezza Rice. FN og EU fordømmer hengingen av de to.

Artikkelen er over 13 år gammel

IMOT HENGINGEN: USAs utenriksminister Condoleezza Rice mener hengingen av de to Saddam Hussein-medarbeiderne er uverdig. Foto: AP

Saddams halvbror, etterretningssjef Barzan Ibrahim al-Tikriti, og sjefen for den revolusjonære domstolen, Awad Ahmed al-Bandar, ble hengt mandag.

Condoleezza Rice sa hun var «skuffet» over måten henrettelsen ble gjennomført på, og at det burde ha skjedd med «mer verdighet».

Dermed gikk hun lenger i sine kommentarer enn talsmann for Det hvite hus, Scott Stanzel.

- Irak har en suveren regjering, og må selv bestemme hvordan det skal bringes rettferdighet over dem som er dømt for brutale forbrytelser mot menneskeheten, sa han på en pressekonferanse.

FN fordømmer

FNs høykommissær for menneskerettigheter. Louise Arbour, fordømmer henrettelsene på det sterkeste.

- Jeg er imot dødsstraff under alle omstendighetene, sa Arbour, og la til at det heretter kan bli vanskelig å få til et rettferdig juridisk system i Irak.

Britiske myndigheter gjentok sin prinsipielle motstand mot dødsstraff, men sa også at rettferdigheten hadde skjedd fyllest, og at det til sjuende og sist var opp til Iraks myndigheter å gjennomføre henrettelsene.

- Irak er en suveren stat og har derfor under folkeretten rett til å bestemme sin politikk når det gjelder dødsstraff, sier Tony Blairs talsmann. Men han la til at måten Saddam Husseins halvbror ble hengt på var «feil».

Skadelig

EU fordømmer også henrettelsen av Saddams medarbeidere.
- EU er i prinsipp mot dødsstraff. Ingen har rett til å ta et annet menneskes liv, sier EU-kommisjonens president Jose Manuel Baroso. Henrettelsene har gjort mulighetene for nasjonal forsoning mindre, mener EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner.

- Måten tingene er blitt gjort på, har definitivt vært skadelig når det gjelder nasjonal forsoning, som er det viktigste spørsmålet i Irak akkurat nå, sier hun.

I amerikansk varetekt

Ifølge irakiske regjeringskilder ble de to mennene holdt i amerikansk varetekt under rettssaken, og det var amerikanske soldater som til slutt transporterte dem til galgen.
Likene av Tikriti og Bandar ble mandag fløyet til Tikrit, og de skal begraves samme sted som Saddam, opplyser lokale tjenestemenn i byen.

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Jubel og fordømmelse etter nye henrettelser

 2. - Hengingen utsettes til søndag

 3. Saddam Hussein henrettet

 4. Avviser kritikk av Saddam-henrettelse

 5. - Saddams bror henrettes i morgen

Fra andre aviser

 1. Rice: Henrettelsene var uverdige

  Aftenposten
 2. - Henrettelsene uverdige

  Fædrelandsvennen
 3. Blodig henrettelse

  Aftenposten
 4. Saddams medhjelpere henrettet

  Aftenposten
 5. – Irak utsetter nye henrettelser til søndag

  Aftenposten
 6. - Irak utsetter nye henrettelser til søndag

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no