LUKSURIØST: Det var ikke spart på noe da statslederne på G8-møtet i Japan gikk til bords. Fra venstre, bak Gordon Brown (Storbritannia), Manmohan Singh (India), Nicolas Sarkozy (Frankrike), Thabo Mbeki (Sør-Afrika), George Bush (USA), Felipe Calderon (Mexico), Stephen J. Harper (Canada). Fra høyre, foran: Silvio Berlusconi (Italia), Dmitry A. Medvedev (Russland), Luiz Inacio Lula da Silva (Brasil), Yasuo Fukuda (Japan), Hu Jintao (Kina), Angela Merkel (Tyskland) og Jose Manuel Barroso (EU). Foto: EPA

G8-lederne badet i luksusmat

(VG Nett) Etter å ha diskutert hvordan den globale matkrisen kan løses, kunne statslederne på G8-møtet stille sulten med et 19-retters luksusmåltid.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Det var ingenting som tilsa at vertslandet for årets G8-møte, Japan, skammet seg over at den voldsomme pengebruken sto i grell kontrast til temaene for konferansen. Ifølge Times Online ble pressen tvert imot invitert til å en presentasjon av den rikholdige menyen, hvor det var tydelig at kokkene hadde hatt frie økonomiske tøyler.

LES OGSÅ:Sammen skal de løse verdensproblemene

Michelin-kokker

I løpet av det tre dager lange oppholdet på den japanske øya har statslederne fått sette tennene i blant annet trøfler, kongekrabbe og melkefødd lam. Tema for gårsdagen festmåltid var Hokkaido, som på japansk betyr velsignelser fra jorda og sjøen.
Se hele menyen i bunnen av saken!

På menyen kunne det japanske vertskapet også skryte av at kokkene visste alt som var å vite om mat i Hokkaido - den franske kokken Michel Bras har en trippel-Michelin-stjerne, mens japanske Katsuhiro Nakamura ble hentet ut fra pensjonisttilværelsen for å kokkelere for de åtte statslederne. Han er den første japanske kokken som har fått den prestisjetunge Michelin-stjernen.

LES OGSÅ:- Høye matvarepriser setter utviklingen tilbake

Maten ble servert på luksushotellet Windsor Hotel, hvor presidentsuiten koster 7000 pund per natt.

Ba om nøysomhet

SULTNE: George W. Bush, Dimitrij Medvedev og Silvio Berlusconi. Foto: AFP

Årets G8-samling i Japan har blitt omtalt som matkrise-samlingen, fordi det økende matvareprisene og matmangel mange steder i verden har vært et dominerende tema på dagsordenen.

Storbritannias statsminister Gordon Brown oppfordret på mandag alle briter om å utvise nøysomhet i forbruket sitt og kaste mindre mat.

Hva mener du om luksusen på G8-møtet?Del dine perspektiverenderst i saken!

- Dobbeltmoralsk

Leder Arild Hemstad i Framtiden i våre hender mener verden trenger ledere som tør å fravike den overdådig kulturen i slike sammenhenger.

- Det er ikke tvil om at matkrisen ikke angår de rike. Denne fråtsingen burde de holdt seg for gode for, sier han til VG Nett.

Heller ikke Redd Barna er særlig imponert over signaleffekten topplederne sender.

FINT SELSKAP: Nicolas Sarkozy, Dmitry Medvedev, Margarida Sousa Uva, Laura Bush and Svetlana Medvedev. Foto: AFP

- Det er dypt at dobbeltmoralsk at de sløser rett etter rett på verdenslederne mens det er matkrise og millioner ikke har råd til å spise, sier Dominic Nutt i Redd Barna til Times Online.

Politisk rådgiver Trond Sæbø Skarpeteig i Redd Baran Norge er også enig i at signaleffekten av fråtsingen er negativ.

- Vi skal ikke legge oss opp i hva de spiser på G8-møtet, men dette rører utvilsomt med hovedproblemet med matkrisen. Det er nok mat til alle i verden, det er fordelingen som er feil, sier han til VG Nett.

Skarpeteig understreker at det viktigste for Redd Barna er hva som kommer ut av møtet, og synes de åtte topplederne bør forplikte seg til økonomisk støtte i langt størregrad enn de har gjort.

Rådyr konferanse

Midler til selve konferansen har det imidlertid ikke skortet på. Ifølge Times Online har budsjettet endt på svimlende 2,8 milliarder kroner, hvor blant annet pressesenteret som skal tas ned igjen, kostet 240 millioner kroner.

Det er også investert mye i 20 000 politimenn som har sørget for tryggheten under møtet, på tross av at folk flest ble holdi i solid avstand fra den eksklusive samlingen.

Dette fikk topplederne servert:

Maisfylt kaviar
Røkelaks og sjøpinnsvin "Pain Surprise"
Varm løkpai
Entrérett av vinterliljeløk

-----

Vifteformet fat dekorert med bambusgress og følgende retter:

Kald Kyoto-biff med tare og aspargus med sesamkrem
Tunfiskterninger med avokado, soyasaus og den japanske urten shiso
Suppe av kokte muslinger, tomat og shiso
Marinert havål med eddiksoya
Kokte reker med tosazu eddikdressing
Grillet ål rundt strimlet borreplante
Søtpoteter
Fritert og krydret goby-fisk med soyasaus og sukker

-----

Skalldyrsuppe med Kegani-krabbe
Saltgrillet havravn-fisk med eddik og peppersaus
Melkeforet lam med aromatiske urter og sennep
Stekt lam og steinsopp med svarte trøfler og pinjekjerneolje

-----

Osteseleksjon med lavenderhonning og karamelliserte nøtter
G8 fantasidessert
Kaffe med kandisert frukt og grønt

Kilde:Times Online

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder