OVERDRIVER: En granskingsrapport utarbeidet for den amerikanske Kongressen mener at Irans president Mahmoud Ahmadinejad overdriver når han omtaler sitt lands rakettkapasitet. Foto: REUTERS

Rapport mener rakettrusselen fra Iran er overdrevet

Faren for at Iran med det første kan utvikle interkontinentale raketter som kan nå mål i Europa og USA, er overdrevet, slår en granskingsrapport utarbeidet for Kongressen fast.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Rapporten er utarbeidet av Congressional Research Service (CRS) og stiller spørsmål ved hvor reell den iranske rakettrusselen egentlig er.

Amerikansk etterretning har helt siden 1999 hevdet at Iran med nødvendig støtte utenfra vil kunne ha interkontinentale raketter (ICBM) klare i 2015. Dette avviser CRS.

- Stadig mer usikkert

- Det er stadig mer usikkert om Iran vil være i stand til å skaffe seg ICBM-kapasitet innen 2015, slår CRS fast.

Iran ser ikke ut til å motta nødvendig bistand fra land som Kina eller Russland, noe som vil være en forutsetning dersom de skal nå dette målet, konkluderer rapporten.

De internasjonale sanksjonene gjør det samtidig stadig vanskeligere for iranerne å skaffe seg det som trengs av komponenter for å utvikle slike raketter, heter det videre.

Har ikke testprogram

Iran har heller ikke noe testprogram, noe som trengs om man skal utvikle langtrekkende raketter av denne typen, konkluderer Steven Hildreth som har ledet arbeidet med rapporten.

CRS-rapporten tar ikke for seg det iranske atomprogrammet, som vestlige land frykter kan være et fordekt forsøk på å skaffe seg atomvåpen.

Iranske myndigheter har lenge nektet for at landet søker atomvåpen og inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har heller ikke påvist et slikt program under sine regelmessige inspeksjoner ved de iranske atomanleggene.

Ikke noe dekke

For å kunne utvikle atomvåpen trengs både de nødvendige mengder med radioaktiv brensel, en pålitelig våpeninnretning og et effektivt system for å frakte de kjernefysiske ladningene dit man ønsker, som for eksempel en langtrekkende rakett.

Langtrekkende raketter kan utvikles som ledd i et romfartsprogram. Iran har i dag et slikt program, men dette framstår ikke som noe dekke for utvikling av interkontinentale raketter, mener CRS.

Iranske myndigheter sier at de i framtida, trolig om en tiårs tid, planlegger å benytte romprogrammet til å sende spionsatellitter opp i verdensrommet.

Hausset opp

For å nå mål i USA, vil en iransk rakett måtte ha en rekkevidde på over 10.000 kilometer, nesten det doble av det vanligste ICBM-rakettene i dag har.

Tom Collina i tankesmia Arms Control Association, mener CRS-rapporten viser at den iranske rakettrusselen er hausset opp i USA.

- Vi behøver ikke å utplassere rakettforsvar langs østkysten innen 2015, slik noen i Kongressen ønsker, og vi trenger heller ikke å forhaste oss med å bygge et rakettskjold i Europa, noe som gjør Russland nervøse, sier Collina.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder