Eksperter: Labour valgte feil bror

POLITIKERBRØDRE: David Miliband (t.v) og lillebror Ed under et valgkampmøte i forkant av valget i 2010. Foto:Andrew Yates,Afp

Brødre-kampen som kan ødelegge for Labour

LONDON (VG) Eksperter på britisk politikk mener Labour har to hovedproblemer foran torsdagens valg: Krisemålinger i Skottland, og resultatet av en fem år gammel brødrestrid.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

Da Ed Miliband overraskende vant dragkampen om ledervervet i 2010, ble det ansett som at han dolket storebroren David, forhåndsfavoritten, i ryggen.

– Det er mange i Labour som angrer på det nå, og tenker at David ville vært en bedre leder, sier politisk kommentator ved LSE Tony Travers, til VG.

Travers påpeker at partiet til tross for gryende misnøye står samlet bak Ed i denne valgkampen, hvor det går mot en skikkelig valgthriller.

– De har ikke annet valg enn å stå bak lederen nå, så utad drar alle i partiet i hans retning. Han har heller ikke gjort det så dårlig i selve valgkampen som mange fryktet, sier Travers.

Kan bli siste sjanse

Storbritannia-ekspert Jan-Erik Mustad tror det kan bli hans siste sjanse.

FØLELSESLADET: Ed Miliband vant kampen om ledervervet i Labour i 2010. Her klemmer brødrene Ed og David Miliband etter at alt var avgjort. Foto:,

– Labour angrer på at de gikk for Ed, og dersom han ikke lykkes med å vinne tilbake makten denne gangen, så tror jeg at han er ferdig som partileder, sier Mustad.

Tony Travers påpeker at meningsmålinger viser at Miliband scorer dårligere som leder enn Labour gjør som parti. Hos De konservative er det motsatt: Cameron er mer populær enn partiet.

– En spøk i det britiske politiske miljøet er at folket helst vil ha Labour tilbake i makten, under ledelse av David Cameron, sier Travers.

Bakgrunn:Slik er Camerons valgkamp

Viser ikke egen politikk

Mustad mener hovedproblemet til Labour er at Miliband ikke har klart å vise fram partiets politikk, og kun påpeker svakheter ved De konservative.

– De har drevet en negativ kampanje. Under Miliband er det uklart hva Labour egentlig står for, det var man aldri i tvil om under hans forgjengere, sier Mustad.

– Labour burde ha ledet med klar margin, når man ser alle problemene Cameron har hatt å slite med, fortsetter han.

Tony Travers påpeker det samme: For Ed Miliband er det ikke godt nok å ligge omtrent likt med Cameron:

– Labour har ikke hatt noen god periode som opposisjon. Gitt de store kuttene i offentlig velferd hadde man forventet at de hadde en klar ledelse nå, sier Travers.

Tap av Skottland kan koste dyrt

For Labour kan tapet av stemmene fra Skottland bli katastrofalt. Labours store fortrinn mot De konservative er at partiets popularitet er spredd utover hele landet, dermed kan de vinne flere valgmannskretser selv ved omtrent likt antall stemmer, forklarer Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg.

Men forutsetningen for det er partiets tradisjonelt sterke posisjon i Skottland. Nå står hele Labours skottlandbenk i parlamentet i fare for å bli utradert.

– Scottish National Party (SNP) sin framgang i Skottland er farlig for Labour både fordi det kan koste dem flertallet i parlamentet, og fordi de to partiene egentlig kun er enige om å få De konservative ut av regjeringskontorene, sier Bratberg.

Les også:VG fulgte skottenes nasjonalistleder

Ser faretegnet

Og Labour ser tydeligvis faretegnet. Denne uken gikk tidligere statsminister, og skotte, Gordon Brown ut med en kraftig advarsel mot SNP. En stemme til dem er en stemme for kaos, er budskapet.

Partiets talsperson sender også VG en skarp uttalelse om Skottland:

– Bare en stemme til Labour kan sikre at vi blir kvitt regjeringens innsparingspolitikk. Det er bare vi som kan sikre et rettferdig Skottland, er budskapet.

Les også

 1. Slik er David Camerons valgkamp

  BATH (VG) Når statsminister David Cameron møter velgerne er nærhet byttet ut med kampvilje.
 2. Nasjonalisten Sturgeons valgkamp: Sukkerspinn og selfies

  MOTHERWELL (VG) Jernkvinnen Nicola Sturgeon (44) har rystet britisk politikk i valgkampen, men fremstår gjerne søt som…
 3. Målingene varsler valgthriller i Storbritannia

  Ifølge en fersk meningsmåling vil ingen av partiene kunne danne en majoritetsregjering etter torsdagens valg.

Mer om

 1. Storbritannia

Flere artikler

 1. Cameron kan trolig styre alene

 2. Cameron har stemt - nå skal hans framtid avgjøres

 3. Valgdagsmålingen: De konservative størst

 4. Slik er det britiske valgsystemet urettferdig

 5. Valget i Storbritannia: Prinsessefødselen kan påvirke valget

Fra andre aviser

 1. Cameron spilte strategisk i partilederdebatt

  Bergens Tidende
 2. Jakter på ny identitet

  Bergens Tidende
 3. - Det jevneste valget i manns minne

  Bergens Tidende
 4. Seks scenarier som kan bli løsningen i Storbritannia

  Aftenposten
 5. De konservative tror på gjenvalg

  Bergens Tidende
 6. Camerons enkle budskap sikret brakvalg

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder