MASSIV SEIER: Tikrit ble inntatt av den den ekstremistiske gruppen IS i juni i fjor. Denne gjenerobringen er med andre ord en massiv seier for den irakiske regjeringshæren. Foto:,Reuters

Iraks statsminister erklærer seier over IS i Tikrit

Iraks statsminister Haidar al-Abadi sier at irakiske styrker har gjenerobret Tikrit fra opprørsgruppa Den islamske staten (IS).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Irakiske styrker kjempet seg tirsdag inn mot sentrum av Tikrit og tok kontroll over et rådhus og byens største sykehus.

– Sikkerhetsstyrkene våre har nådd sentrum av Tikrit, og de har frigjort de sørlige og vestlige områdene, og de rykker framover for å ta kontroll over hele byen, sa Abadi tirsdag ettermiddag. Like etter erklærte han at byen var gjenerobret.

LES OGSÅ: USA bombet presidentpalass i Tikrit

Sjiamilits deltar

Iran-støttede sjiamilitser deltok i kampene side om side med den irakiske hæren, ifølge Karim al-Nuri. Han er talsmann for den sjiamuslimske Badr-militsen og frivillige irakiske styrker.

Tikrit ble inntatt av IS i juni i fjor. For en måned siden startet Irak en større offensiv for å ta den tilbake, men offensiven har tatt lengre tid enn ventet som følge av hard motstand fra IS og mange bombefeller rundt byen.

LES OGSÅ: IS har sprengt historisk kloster

Underveis er det kommet meldinger om at de regjeringsstøttede styrkene har gjort seg skyldige i overgrep mot den sunnimuslimske befolkningen i området.

Fly fra den amerikanskledede koalisjonen har den siste uken bombet flere mål i Tikrit, blant annet presidentpalasset der opprørere fra IS har forskanset seg.

Lik i gatene

Tikrit, som ligger nord for Bagdad, var hjembyen til Iraks tidligere leder Saddam Hussein, og innbyggerne er hovedsakelig sunnimuslimer.

LES OGSÅ: Her ligger Saddams gravsted i ruiner

Ifølge en journalist fra Reuters har styrkene passert hus som var gjennomboret med hull fra skytevåpen og raketter sør i Tikrit. Journalisten har også sett fem-seks lik liggende i gatene, angivelig døde IS-opprørere.

Politistyrkene som journalisten reiser sammen med, frykter at det er festet eksplosiver til likene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder