Nye detaljer om ambassade-angrepet i Libya: Slik var ambassadør Chris Stevens' siste time

Kvalt av røyk inne i «sikkert rom»

Ingen film-demonstrasjon før angrepet

Agenter forsøkte å skyte seg ut

(VG Nett) Det amerikanske utenriksdepartementet offentliggjør ny informasjon om det dødelige angrepet på konsulatet i Benghazi.

  • Tim Peters
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Sikkerhetsagenter og diplomater ble fanget i en intens skuddveksling med en overlegen styrke, før konsulatet ble satt i brann og amerikanerne brøt ut i en pansret bil mens det

DREPT: USAs ambassadør til Libya Chris Stevens. Foto: REUTERS

formelig haglet raketter og rifleskudd mot dem.

Onsdag formiddag, lokal tid, starter den amerikanske Kongressens høring om hva som faktisk skjedde da ambassadør Chris Stevens og tre andre ansatte ble drept i den libyske storbyen.

I forkant av det valgte departementet natt til onsdag å avholde en pressekonferanse om hva de nå vet om det blodige angrepet.

Det er ventet at Utenriksdepartementet vil måtte tåle krass kritikk for manglende sikring av konsulatet, og for feilaktig og manglende informasjon om hva som gikk galt.

Blant annet hevdet FN-ambassadør Susan Rice at angrepet skjedde midt under en fredelig demonstrasjon mot en amerikansk Muhammed-film.

Det har vist seg å ikke har rot i virkeligheten.

Alt var ifølge departementets talspersoner tvert imot som normalt ved det amerikanske konsulatet i Benghazi, den 11. september i år.

- Det hadde ikke vært noe uvanlig utenfor hele dagen, sier en talsperson - som sier de heller ikke tror selve angrepet ble utløst av filmen.

Alt var stille frem til angrepet

Ambassadør Stevens avsluttet som planlagt en middag med offisielle gjester klokken 20.30, og tok farvel med dem ute på gaten. Det skal da ikke ha vært tegn til fare i byen på det tidspunktet heller.

Konsulatets område var på størrelse med en fotballbane, omgitt av et tre meter høyt gjerde med piggtråd over. Stevens hadde med seg fem livvakter, i tillegg til lokal milits som hadde ansvaret for å bevokte konsulatet.

Men klokken 21.40 gikk plutselig alt galt. Ved porten inn til konsulatet gikk en serie av granater av, og det hørtes skudd og skrik.

Brakkene til de lokale sikkerhetsstyrkene ble raskt satt i brann, og livvaktene skal ha beskrevet at de på overvåkningskameraene så en flom av bevæpnede menn strømme inn.

I FULL FYR: Bygg og kjøretøy på og rundt konsulat-området ble satt i brann under det voldsomme angrepet. Foto: AFP


Livvaktene barrikaderte seg i nabobygg

En av de amerikanske livvaktene, bevæpnet med en maskinpistol og en pistol, gikk inn og hentet ambassadøren på soverommet hans.

Han tok også med seg en etterretningsoffiser og førte dem raskt inn til det som skulle være konsulatets sikre rom. Rommet er beskyttet av gitter og en svært solid dør. Det har også et område uten vinduer midt i.

Angriperne tok samtidig full kontroll over bygget rundt det sikre rommet. Livvakten skal ha siktet mot gitteret og så mengden som samlet seg utenfor, før de iherdig forsøkte å bryte seg inn.

De andre livvaktene forsøkte å komme ambassadøren til unnsetning, men havnet i skuddveksling med «en overlegen styrke» og endte med å barrikadere seg i nabobygget.

Samtidig ga angriperne opp å ta seg inn i det sikre rommet. De tømte diesel på møblene og veggene og satte fyr på hele bygget.

Røyken flommet inn til de desperate amerikanerne, som åpnet et vindu for å slippe inn luft. Da de fortsatt følte at de ble kvalt av røyken, ble det bestemt at de måtte evakuere.

TOTALSKADET: Slik så hovedbygningen i konsulatet ut dagen etter det dødelige angrepet. Foto: AP Photo


- Byttet på å krabbe rundt inn på alle fire

Livvakten fulgte ifølge Utenriksdepartementet retningslinjene og hoppet først ut av vinduet. Han skal umiddelbart ha blitt beskutt. Det skal også ha vært fullt kaos rundt resten av konsulatet, med spor-ild, eksplosjoner og røyk overalt.

Livvakten sprang et stykke unna, men da han snudde seg så han ingen av de to andre fra det sikre rommet. Han sprang tilbake, og kollapset av utmattelse og røykforgiftning oppe på taket av villaen.

De andre livvaktene tok seg på samme tidspunkt inn i hovedbygget.

- De byttet på å krabbe inn på alle fire, mens de kjente rundt etter de to savnede kollegene. De fant etterretningsoffiseren. De dro ham ut av bygget. Han var død. De fant ikke ambassadøren noe sted, forteller departementets talspersoner.

Samtidig rykket en liten amerikansk krisestyrke ut fra en base på den andre siden av byen ut for å hjelpe konsulatet. Denne styrken var støttet av minst 60 mann fra en lokal milits, men de skal likevel ha blitt drevet tilbake av intens motstand da de ankom.

SORG: Flagget var på halv stang på Det hvite hus etter meldingen om drapene. Foto: AP


- Ambassadører må komme seg ut

Det er uklart hvem som fikk ambassadørens lik ut av konsulatet og til et sykehus i området, men krisestyrken fraktet med seg flere overlevende før de måtte trekke seg tilbake. På vei til sikkerhet ble de flere ganger angrepet med blant annet håndgranater.

NBC News spurte Utenriksdepartementet om noen hadde rådet Stevens mot å reise til Benghazi på 11-årsdagen for angrepet på World Trade Center.

- Ambassadører må reise. Ambassadører må komme seg ut og møte en rekke forskjellige personer, spesielt i områder som har flere maktsenter. Det må være slik, svarte en av talspersonene.
Dødsårsaken til ambassadøren skal ha vært kvelning, etter alt å dømme som følge av røyken i det sikre rommet.

Les også

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder