DØDE: Tamerlan Tsjarnajev (26) døde under flukten fra politiet i etterkant av boston-bombene. Foto: AP, NTB SCANPIX

Russland tilbakeholdt informasjon om boston-bomber

I 2011 tipset russiske myndigheter USA om at boston-bomber Tamerlan Tsarnaev (26) var tilhenger av radikal islam. Men de nektet å oppgi utfyllende informasjon.

Fredrik Svendsen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Opplysningene kommer frem i en evalueringsrapport i etterkant av bombeangrepet mot Boston maraton i april i fjor, skriver New York Times.

I 2011 fortalte russiske myndighetspersoner til USAs føderale politi, FBI, at Tamerlan Tsarnajev var tilhenger av radikal islam. Videre fikk FBI vite at Tsarnajev hadde forandret seg drastisk siden han i 2010 forberedte seg på å forlate USA for å reise til Russland og møte uspesifiserte grupper.

FBI-agenter i Boston fulgte opp sporet fra russiske myndigheter, og undersøkte saken. Men da FBI flere ganger ba om å få utfyllende informasjon, nektet russerne å etterkomme ønsket.

Ifølge rapporten New York Times henviser til, så ville ytterligere informasjon ha gjort at amerikansk etterretning hadde foretatt grundigere etterforskning av Tsarnajev.

- De fant at russerne ikke oppga all den informasjonen de hadde på ham da. På bakgrunn av den informasjonen FBI hadde, så gjorde de alt de kunne, sier en anonym kilde i amerikanske myndigheter som har blitt informert om rapporten til avisen.

- Ikke knyttet til terrorgruppe

Tre mennesker ble drept og 176 såret da to bomber gikk av i målområdet under det årlige Boston maraton. Tamerlan Tsarnajev ble drept av politiet i en intens politijakt i etterkant av bombeangrepet. Hans bror, Dsjokhar Tsarnajev (19), ble senere pågrepet av politiet. 19-åringen risikerer nå dødsstraff etter å ha blitt blant annet tiltalt for bruk av masseødeleggelsesvåpen.

I etterkant av bombeangrepet har amerikansk etterretning jobbet intenst for å se om de to brødrene var tilknyttet internasjonale terrororganisasjoner. FBI-agenter reiste blant annet til den russiske republikken Dagestan hvor eldstebror Tsarnajev hadde oppholdt seg i 2012.

SLÅTT OVERENDE: En løper ligger på bakken etter at den andre bomben gikk av i målområdet under Boston maraton i 2013. Foto: AP, NTB SCANPIX


- Vi er helt klart ikke i en posisjon hvor vi kan utelukke noen ting, men vi har ikke funnet noe substansielt som knytter dem til en terrorgruppe, sier den anonyme kilden.

Rapporten er ennå ikke offentlig tilgjengelig. Torsdag vil medlemmer av den amerikanske kongressen få redegjort resultatene av undersøkelsene.

Dramatisk politijakt

Kort tid etter at bombene gikk av, offentliggjorde amerikanske myndigheter navn og bilde på de to brødrene. Det førte til en dramatisk politijakt i forstaden Watertown vest for Boston, skriver nyhetskanalen ABC News.

- Det tilsynelatende stille nattskiftet utviklet seg plutselig til å bli krigslignende. Politifolk ble angrepet med våpen og bomber, og det skjedde i en stille bakgate i mitt område, sier politimester Edward Deveau ifølge nyhetskanalen ABC når han skal beskrive den dramatiske aprilnatten.

Deveau og andre representanter for politiet i Watertown redegjorde onsdag for hendelsen til kongresskomiteen for innenlands sikkerhet.

Etter at bildene av brødrene ble publisert, kapret de en bil og holdt sjåføren som gissel. Det lokale politiet rykket ut på kapringsmeldingen, men visste ikke på det tidspunktet at det hadde sammenheng med boston-bombene. Politibetjent Joseph Reynolds var den første som møtte brødrene.

- Han hadde ingen anelse hva som møtte ham, sier Deveau.

Reynolds ble beskutt da han traff på de to brødrene. Den neste politimannen på stedet fikk en kule gjennom frontruten idet han kom. De to brødrene hadde også laget hjemmelagde bomber som de angrep politiet med.

TATT: Her blir Dsjokhar Tsarnajev pågrepet av amerikansk politi etter at han forsøkte å gjemme seg i en båt. Foto: AP, NTB SCANPIX


Over 250 skudd skal ha blitt avfyrt i skuddvekslingen mellom politiet og de to brødrene før politiet fikk kontroll på den eldste av dem.

- Etter en krevende skuddveksling, kom han seg to meter fra Tamerlan Tsarnajev. Han sprang etter den mistenkte, fikk ham ned på bakken og forlot ham der for å hjelpe dem som ble skadet i skuddvekslingen, sier kongressmedlem William Keating når han skal beskrive en av politibetjentenes handlinger i de avgjørende minuttene.

I kaoset som fulgte klarte den yngste av brødrene å komme seg vekk fra politiet, og kjørte over sin bror som da lå på bakken. Eldstebroren døde senere av skadene han hadde pådratt seg.

Den yngste av brødrene ble senere funnet mens han gjemte seg i en båt.

Les også

 1. Russland advarte USA mot Boston-bomber

  Den russiske sikkerhetstjenesten FSB advarte flere ganger USA mot Tamerlan Tsarnajev, den ene av de to brødrene som skal…
 2. BBC: Boston-bomber kjøpte høyreekstrem litteratur

  Den ene av brødrene som antas å ha stått bak terrorangrepet i Boston, abonnerte på høyreekstreme magasiner.
 3. Rettssaken mot Boston-tiltalt starter i november

  Rettssaken mot Dzjokhar Tsarnajev, som er tiltalt for å ha stått bak terrorangrepet mot Boston Marathon i fjor, er…
 4. Dsjokhar Tsarnajev skrøt av at han kunne lage bomber

  (VG Nett) Den terrorsiktede 19-åringen har hele tiden hevdet at storebroren var hjernen bak Boston-bombene, men har sagt…
 5. Ber om dødsstraff for Boston-bomberen

  Den føderale påtalemyndigheten i USA vil be om at Dsjokhar Tsarnajev dømmes til døden.
 6. Rolling Stone forsvarer forside med Boston-bomberen

  Musikkmagasinet Rolling Stone er i hardt vær etter å ha fremstilt terrortiltalte Dzjokhar Tsarnajev som en rockestjerne…
 7. Tiltalte etter bombene i Boston: Jeg er ikke skyldig

  BOSTON (VG) Terrortiltalte Dsjokhar Tsarnajev erklærte seg ikke skyldig da de 30 tiltalepunktene ble lest opp onsdag.
 8. Her er Boston-bomberen på vei til rettsmøtet

  BOSTON/OSLO (VG) Onsdag skal terrortiltalte Dsjokhar Tsarnajev (19) for første gang møte de pårørende etter bombene i…
 9. Forbannet politimann: - Dette er den virkelige Boston-bomberen

  Politimann i Boston vil at verden skal få se den blodige terroristen med lasersiktet i pannen, fremfor…
 10. Siste Boston-offer ute av sykehus

  Marc Fucarile (34) fikk store skader under bombeangrepet mot maratonløpet i Boston i april.
 11. De svarte hullene

  ASPEN, USA(VG) To år siden Utøya, ett år siden kinomassakren i Colorado, tre måneder siden bombene i Boston.
 12. Pårørende til VG: Håper han råtner i fengsel

  BOSTON (VG) Flere av de pårørende tok til tårene da 19 år gamle Dsjokhar Tsarnajev erklærte seg ikke skyldig etter…
 13. Slik tok terrortiltalt livet av sin egen bror

  Rettsdokumenter avslører flere detaljer om hva som skjedde da Boston-bomberen Dzjokhar Tsarnajev (19) ofret livet til…
 14. Bostonbomberen møter i retten

  Tiltalte Dzjokhar Tsarnajev fremstilles onsdag for retten etter bombene som kostet tre mennesker livet under Boston…
 15. Bostonbomberne ville angripe på USAs nasjonaldag

  Tsarnajev-brødrene hadde opprinnelig planlagt å gjennomføre angrepet på USAs nasjonaldag 4. juli, ifølge en politikilde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder