SOMALIA: Konflikten i Somalia driver flere tusen mennesker på flukt hver måned, likevel gjøres det lite internasjonalt for å løse stridighetene. Her er det somaliske regjeringssoldater som har tatt stilling mot islamske opprørere sør i Mogadishu. Foto: AFP

Færre kriger i verden, men flere på flukt

Antallet kriger i verden er blitt færre. Men de pågående konfliktene er mer fastlåste enn før og antallet mennesker på flukt stiger.

Artikkelen er over ni år gammel

Fra 2003 til 2008 økte antallet aktive konflikter med 27 prosent. Men i 2009 ble det for første gang registrert en liten nedgang, fra 37 til 36 konflikter, ifølge Universitetet i Uppsala.

De svenske forskerne som står bak oversikten håper dermed at trenden med stadig flere kriger kan være brutt. Men bildet er likevel langt fra lyst.

Konfliktene som utspiller seg i dag er mer fastlåste enn før, og i fjor ble det inngått færre nye fredsavtaler enn vanlig.

- De fleste konfliktene i dag er interne konflikter, og klimaet for forhandlinger er blitt mye hardere. I mange av konfliktene karakteriseres den ene parten som terrorister, som man ikke forhandler med, sier Stina Högbladh, som er prosjektleder ved Uppsala Universitets freds- og konfliktsenter.

Det gjelder for eksempel konfliktene i Afghanistan, Irak, Rwanda og konflikten mellom Israel og Hamas.

EU har dessuten økt sin deltakelse i krig, men ikke sin fredsinnsats, viser en annen rapport fra Uppsala Universitet. 25 av EUs 27 medlemsland støtter for eksempel én side i Afghanistankonflikten, uten at EU har noen selvstendig fredsskapene rolle.

- EU lever ikke opp til sitt selvbilde som et fredsprosjekt. EUs militære engasjement vanskeliggjør mulighetene for konflikthåndtering, sier fredsforsker Emma Johansson i sin rapport om EUs fredsrolle.

FN svekket

En annen hindring for verdensfreden er at FN er sterkt svekket.

- Bush-regimets konfrontasjon med Sikkerhetsrådet under krigen mot Irak svekket FN. Sikkerhetsrådets faste medlemmer gjenspeiler heller ikke maktdelingen i verden i dag. Så lenge Rådet ikke fornyes, og så lenge en svak Ban Ki-moon sitter som generalsekretær vil FNs rolle derfor være beskjeden, mener Kristian Berg Harpviken, direktør for fredsforskningsinstituttet PRIO.

Det at stadig flere av konfliktene utspiller seg internt, gjør også konfliktløsningen vanskeligere fordi svært mange regjeringer fraber seg innblanding i interne forhold.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GAZA: Konflikten i Midtøsten ser ikke ut til å ha noen ende. Det er dessverre typisk for en rekke av dagens konflikter i verden. Her deltar en palestinsk Hamas-aktivist under en demonstrasjon på Gazastripen mot Isarel i desember. Foto: AFP

Flere på flukt

En positiv utvikling er at det dør færre i dagens konflikter enn på midten av 1990-tallet. Til gjengjeld øker altså antallet flyktninger og internt fordrevne.

- Vi ser at de fastlåste konfliktene har store konsekvenser for sivilbefolkningen. Flere er drevet på flukt i løpet av de siste ti årene, og vi observerer grove brudd på menneskerettighetene, sier generalsekretær i Flyktinghjelpen, Elisabeth Rasmusson.

Hun sier det er et stort problem at antallet internt fordrevne øker. Denne gruppen er vanskeligere å nå med hjelp fordi deres egen regjering ofte hindrer utenforstående i å komme inn. Dette skjedde på Sri Lanka der sivilbefolkningen på flukt ble fanget mellom Tamiltigrene og regjeringshæren og senere isolert fra omverdenen. Somalia er et annet eksempel, der hjelpeorganisasjoner regelrett blir sparket ut av opprørsgrupper.

- I tillegg har vi fått nye konflikter med rot i kriminalitet, som narkotikakrigene i Latin Amerika. Og klimaendringene, som driver nye grupper ut på flukt.

- Det at mange mennesker er på flukt, er destabiliserende i seg selv. Konflikter forsterkes eller det skapes nye. Vi ser dessverre ikke lyst på fremtiden, understreker Rasmusson.

AFGHANISTAN: EU ha økt sin deltakelse i krig, men ikke sin fredsinnsats, viser en ny, svensk rapport. I desember besøkte den britiske statsministeren David Cameron landets styrker i Afghanistan, der krigshandlinger har avløst krigshandlinger i flere tiår nå. Foto: PA

Les også

 1. Al-Shabaab infiltrerer somaliske flyktningleire

  Den islamistiske al-Shabaab-militsen infiltrerer flyktningleire i Somalia og nabolandet Kenya, på jakt etter penger og…
 2. - Det lå døde babyer, kvinner og barn overalt

  (VG Nett) Øyenvitnene som så båten med asylsøkere bli smadret mot svabergene på Christmas Island utenfor…
 3. Svikter i bosettingen av enslige mindreårige flyktninger

  (VG Nett) En ny rapport viser at kun 27 prosent av de enslige mindreårige flyktningene fikk et hjem innen grensen på tre…
 4. Tusenvis flykter fra Burma til Thailand under kamper

  Valget i Burma skulle ifølge juntaen skape fred og stabilitet, men dagen derpå er istedenfor 10.000 mennesker på flukt.
 5. Vil sende flyktninger til vestkanten

  Ordførerkandidat Carl I. Hagen vil kjøpe kommunale leiligheter på Oslos beste vestkant til fremtidens innvandrere.
 6. Vil ha kvinner med for å skape fred

  Ti år etter at FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon for å øke kvinnerepresentasjonen i fredsprosesser, er lite skjedd.
 7. Flykter fra krig til «verdens største fengsel»

  De lever i det som i realiteten er verdens største fengsel, med små sjanser til noensinne å komme derfra.
 8. Frp villig til å betale flyktninger for å dra hjem

  Fremskrittspartiet er positivt til en ordning med å tilby 100.000 kroner for å få flyktninger og innvandrere med…
 9. Skolegang gir somaliske flyktninger framtidshåp

  Å gå på skole og lære seg et yrke er redningen for mange unge somaliske flyktninger.
 10. 43 millioner på flukt i verden

  43 millioner mennesker er på flukt fra krig, uro og katastrofer i verden, de aller fleste av dem i eget land.

Mer om

 1. Afghanistan
 2. Irak
 3. Midtøsten
 4. FN

Flere artikler

 1. Flere på flukt fra krig og konflikt

 2. 2014 var det blodigste krigsåret siden før 1989

 3. Rekordmange nye flyktninger

 4. Hevder sivile i Syria bærer kostnaden av krigen

 5. Endeløs strøm av syrere forlater hjemlandet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder