PÅ FLUKT: Rundt en halv million irakere, halvparten av dem barn, er på rømmen fra de voldelige opprørerne. Her forsøker en familie å komme seg ut av Nineveh-provinsen torsdag.
PÅ FLUKT: Rundt en halv million irakere, halvparten av dem barn, er på rømmen fra de voldelige opprørerne. Her forsøker en familie å komme seg ut av Nineveh-provinsen torsdag. Foto:Safin Hamed,Afp

Irak-opprørerne ble «verdens rikeste» terrorister over natten

Beveger seg mot Bagdad ** Tømmer banker og militærbaser for penger og våpen ** Irak ber USA vurdere luftangrep

UTENRIKS

De ekstreme islamistene i ISIL, som står bak opprøret i Irak, skal over natten ha blitt verdens rikeste terrororganisasjon.

  • Cato Husabø Fossen
Publisert: Oppdatert: 12.06.14 14:38

De siste dagene har de ekstreme islamistene i opprørsgruppen ISIL tatt kontroll over en lang rekke byer og områder nord i Irak. Over 500.000 mennesker er drevet på flukt og eksperter mener den voldsomme offensiven nå truer sikkerheten i Midtøsten og i Europa.

Tirsdag tok opprørerne full kontroll over Iraks nest største by, Mosul. Her plyndret de byens sentralbank for 500 milliarder irakiske dinarer, som tilsvarer den nette sum av 429 millioner amerikanske dollar. Ifølge International Business Times er ISIL med det blitt verdens rikeste terrororganisasjon nærmest over natten.

Summen, som tilsvarer 2,8 milliarder norske kroner, er høyere enn det man antar kjente grupperinger som al-Quaida, Taliban, Hizbollah og Farc-geriljaen har på bok.

I tillegg til banker tømmer ISIL fortløpende også militærbaser de tar kontroll over for det som måtte finnes av våpen.

I Mosul skal også over 1000 fanger være sluppet fri fra byens fengsel av opprørerne. Det melder den danske avisen Politiken. Det er usikkert om disse, eller enkelte av disse, har sluttet seg til opprørsstyrkene.

KOMMENTAR: Svarte flagg varsler stor fare

Rykker frem mot Bagdad

Etter inntoget i Mosul har opprørerne stormet sørover. Onsdag tok de kontroll over Tikrit. Torsdag hadde de tatt kontroll over byen Dhuluiyah og området Muatassam, bare 90 kilometer nord for hovedstaden Bagdad.

– Ikke gi etter i møte med fienden. Kampen raser ikke ennå, men den vil rase i Bagdad og Karbala, sier ISIL-talsmann Abu Mohammed al-Adnani i en lydfil som er lagt ut på internett.

Opprørerne rykket også fram mot byen Baiji onsdag, der landets største oljeraffineri ligger. Der satte de fyr på en politistasjon og en rettsbygning, mens de slapp fanger fri fra fengselet i byen. Torsdag sier oljeminister Abdul Kareem Luaibi at Irak fortsatt har kontroll over raffineriet, melder nyhetsbyrået Reuters.

AFP melder torsdag at det irakiske parlamentet har forsøkt å erklære unntakstilstand i landet, men at det på grunn av den kaotiske situasjonen ble umulig å samle nok parlamentsmedlemmer i Bagdad til å fatte et slikt vedtak.

Kan ha vunnet tilbake Saddams fødeby

Flere steder har irakiske sikkerhetsstyrker gitt opp å forsvare seg mot ISIL-styrkene. Den pensjonerte amerikanske generalen Jack Keane, som var blant USAs president George W. Bushs rådgivere under den amerikanske okkupasjonen, sier den irakiske hæren «kun er en hær på papiret».

– Det er en stor og velutrustet hær, men det er en hær som ikke er lydig og som ikke vil risikere noe for landet sitt, sier han til BBC Radio 4.

I Kirkuk trakk de seg ifølge NBC News ut da opprørerne hadde gjort sitt inntog i området. Torsdag melder kurdiske styrker at de har tatt kontroll over byen.

– Det er ingen irakiske militærstyrker i Kirkuk nå. Hele byen er i Peshmergas hender, sier de kurdiske styrkenes talsmann Jabbar Yawar til nyhetsbyrået AFP. Peshmerga er navnet på kurdernes egne militsstyrker.

Torsdag ettermiddag melder enkelte irakiske medier at ISIL også skal være i ferd med å bli drevet ut av Tikrit et døgn etter de tok kontroll over byen. Tikrit er mest kjent for å være Saddam Husseins fødeby.

Har bedt USA vurdere luftangrep

I en direktesendt TV-tale torsdag sa Irans president Hassan Rouhani at landet ønsker å bidra til å bekjempe de ekstremistiske sunnimuslimske styrkene i nabolandet. Ifølge AFP ga han ingen detaljer i talen om hva slags bistand det er snakk om.

Samtidig vurderer USA, som trakk seg ut av Irak i 2011, hva de kan gjøre med den vanskelige situasjonen. President Barack Obama skal være svært lite lysten på å sende amerikanske soldater tilbake til Irak, tre år etter at han lyktes med å trekke dem ut.

En ikke navngitt tjenestemann fra et vestlig land opplyser til nyhetsbyrået AFP at irakiske myndigheter har bedt USA vurdere å bombe opprørerne.

En kilde i Det hvite hus bekrefter også overfor Reuters at Irak tidligere har bedt om slik hjelp.

Droneangrep skal være en av flere muligheter som USAs president Barack Obamas regjering vurderer. Likevel antyder de at luftangrep ikke står øverst på listen.

– Vi vurderer alltid en rekke muligheter, men nå ser vi først og fremst på hvordan vi kan styrke Iraks evne til å ta hånd om den trusselen ISIL utgjør, skriver Bernadette Meehan, talsperson for Obamas sikkerhetsråd, i en epost til Reuters.

Flere hundretusen barn på flukt

Som følge av det voldelige opprøret er rundt 500.000 mennesker jaget på flukt i det nordlige Irak og i et stort område ved grensen til Syria. UNICEF antar at opp mot halvparten av disse er barn.

– Vi er svært bekymret for den humanitære situasjonen for de hundretusener som nå har flyktet fra kamper i nordlige Irak, spesielt i Mosul og Tikrit, sier utenlandssjef i Norges Røde Kors, Tørris Jæger til NTB.

– Situasjonen for disse barna er prekær. Livet deres er knust nærmest over natten, sier Unicef-representant i Irak, Marzio Babille.

Både Røde Kors og Unicef understreker at behovet for nødhjelp til de hardest rammede områdene er prekært.

NUPI-forsker: – Truer Europa

Bokstavene i navnet til jihadistgruppen ISIL står for Den islamske staten i Irak og Levanten. Deres fremmarsj i Irak truer sikkerheten i både Midtøsten og Europa, mener seniorforsker ved NUPI, Henrik Thune.

– ISIL har de siste årene blitt veldig sterke. De har styrt et område, krevd skatter og tatt over mange våpen i området. Det som bekymrer folk flest nå, er ikke at de har kontroll over Mosul, men at de gjennom det har kontroll på våpenlagre og kjøretøy som amerikanerne har etterlatt. De har gått fra å være en ganske stor terrororganisasjon til å bli en terrororganisasjon med kraftige våpen, sier han til VG.

Thune mener hele området begynner å ligne på Afghanistan for 15 år siden, da al-Qaida bygget seg opp.

– Men ISIL har fått fotfeste, inntekter og mye våpen. På toppen av dette er det dramatisk at ISIL rekrutterer utenlandske jihadister fra andre steder i Midtøsten, og også Europa, og det bekymrer amerikanerne veldig. ISIL er ny potensiell terror som vil strekke seg ut, og det truer både Midtøsten og Europa på ulike måter, sier han.

Her kan du lese mer om