FØRSTE STEG: Lederen for FNs klimakonvensjon, Christiana Figueres, under en pressekonferanse etter forhandlingsmøtet i Genève.

FØRSTE STEG: Lederen for FNs klimakonvensjon, Christiana Figueres, under en pressekonferanse etter forhandlingsmøtet i Genève. Foto:Denis Balibouse,Reuters

Utkast til klimaavtale vedtatt i Genève

Et omfattende utkast til en ny internasjonal klimaavtale er blitt vedtatt på et forhandlingsmøte i Genève.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Planen er at verdens land skal enes om en ny internasjonal avtale på klimatoppmøtet i Paris i desember.

En forberedende runde med forhandlinger har foregått i Genève denne uken. Og fredag ble utkastet til klimaavtalen vedtatt. Utkastet er svært omfattende og inneholder ulike formuleringer og alternativer på områdene hvor landene er uenige.

– Det er gledelig at partene nå har samlet seg om et felles forhandlingsgrunnlag. Det har likevel ikke skjedd noe gjennombrudd om hva den nye klimaavtalen skal inneholde, og vi må nå sette alle krefter inn på å komme til enighet i løpet av året, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Mens noen av landene er lettet over at deres synspunkter er inkludert, er andre skuffet over at arbeidet med å meisle ut den nye avtalen ikke er kommet lenger.

– At manglende elementer er lagt inn i teksten, er en prestasjon. Men det betyr at vanskelige forhandlinger ligger foran oss, og tiden begynner å renne ut, sier Elina Bardram, som leder EUs delegasjon til FN-forhandlingene.

Alden Meyer fra organisasjonen Union of Concerned Scientists mener likevel det er positivt at det nå er mulig å se for seg hovedtrekkene i avtalen og elementene den skal inneholde.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder