SIKRER: Tysk politi sikrer den evakuerte og avstengte hovedjernbanestasjonen i München, natt til 1. januar 2016. Torsdag mottok politiet tips om et terrorangrep mot byen. To togstasjoner ble evakuert. Foto: Michael Dalder , Reuters

Faren for angrep i München er over

Terrorberedskapen i München er fortsatt på høyt nivå, men den umiddelbare faren for angrep er over. Det melder innenriksdepartementet i delstaten Bayeren fredag ettermiddag.

  • Cathrine Ekehaug
  • Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Faren er over etter angrepstrussel i München, opplyser myndighetene. Det melder NTB.

Terrorberedskapen ble satt til høyt nivå etter at politiet på nyttårsaften mottok svært konkrete tips om IS' planer om å gjennomføre et selvmordsangrep i byen.

Innenriksdepartementet i delstaten Bayeren kom like før klokken 13 fredag med en kunngjøring. Der meldte de at antall utplasserte politifolk ved byens togstasjoner var redusert. Mydighetene melder at det ikke foreligger noen konkrete tegn på trussel i de neste timene og dagene.

Etterforskningen foregår fortsatt på høygir. Ingen skal frem til fredag formiddag være pågrepet i saken

Svært konkrete tips

Tidligere første nyttårsdag holdt politisjef Hubertus Andrä en pressekonferanse hvor han la frem bakgrunnen for torsdagens advarsler og skjerpede beredskap.

– Vi har mottatt svært konkrete tips om at et selvmordsangrep skulle utføres ved midnatt. Vi har mottatt navn, men vi vet ikke om de er i München eller andre steder i Tyskland, fortsetter Andrä under pressekonferansen.

– Det er snakk om syrere og irakere, la han til.

Varslet om angrep èn time før midnatt

En time før midnatt nyttårsaften advarte politiet i München publikum om at de fryktet et terrorangrep i München. De oppfordret folk til å unngå store folkemengder.

«Vi jobber hardt for å finne ut av dette og for å finne mulige mistenkte», skrer politiet på sin Facebook-side.

Innenriksminister Joachim Herrmann i delstaten Bayern opplyste på en pressekonferanse natt til fredag at IS står bak terrortrusselen i München. Herrmann sier han har opplysningen fra etterretningstjenesten i et alliert land. Medier i Tyskland skriver at tipset kom fra franske myndigheter.

Stort politioppbud

Fem til sju mistenkte planla trolig et selvmordsangrep idet festlighetene var i gang og det nye året ble ønsket velkommen, sier Münchens politisjef Hubertus Andrä.

Rundt 550 politifolk har blitt beordret ut i gatene etter at terrorplanene ble kjent. En talskvinne for politiet sier at det ikke kan utelukkes at angriperne vil velge seg et annet mål enn togstasjoner. Ingen er pågrepet.

Evakuerte togstasjoner

Togstasjonene Pasing og sentralbanestasjonen er evakuert, og all togtrafikk til og fra disse stasjonene er stengt for natten.

Publikum bes følge instruksjonene fra politiet, og om å unngå folkemengder.

Arrestert torsdag: 25-åring ville gjennomføre IS-inspirert angrep på nyttårsaften

– Vi har konkrete bevis vi ikke kan feie under teppet, sier en talskvinne.

PÅ VAKT: Tysk spesialpoliti står foran hovedjernbanestasjonen i München, etter at den torsdag kveld ble evakuert. Foto: Sven Hoppe , Ap

Ved midnatt publiserer politiet en ny melding på Twitter hvor de påpeker at de fortsatt tar trusselen svært alvorlig. Samtidig ber de folk være årvåkne.

– Vi gjør ettertrykkelig oppmerksom på at vi stadig tar trusselen alvorlig. Vær på vakt, skriver politiet på Twitter, og legger til:

–Til tross for den alvorlige situasjonen lar vi oss ikke kue: Godt nyttår til dere alle. Og vær forsiktige.

Die Welt skriver at politiet i München torsdag hadde uttalt at de ikke ville øke sikkerhetstiltakene på nyttårsaften i år mer enn andre år. Likevel var det betraktelig flere polititjenestefolk i beredskap i år enn på andre dager, skriver avisen.

Planla nyttårsterror: Seks personer arrestert i Brussel

– Sammenliknbart med Hannover

Avisen TZ melder at togstasjonene skulle holdes stengt gjennom nyttårsnatten.

– Dette er sammenliknbart med det som skjedde i Hannover. Vi ønsker å minimere risikoen så langt vi kan, sier en talsmann for politiet, til avisen.

Det var 17. november at kampen mellom Tyskland og Nederland ble avlyst og stadion i Hannover evakuert etter en terrortrussel.

Også andre steder i verden preget terrortrusler nyhetene nyttårsaften. Seks personer ble pågrepet, mistenkt for å ha planlagt angrep i Brussel nyttårsaften. Samme dag ble det kjent at en tiende person med mulig tilknytning til Paris-angrepene, var pågrepet. Både i Brussel og Paris ble den offisielle nyttårsfeiringen med fyrverkeri avlyst på grunn av terrorfrykt.

I staten New York i USA ble en 25-åring pågrepet av politiet mistenkt for støtte til ekstremistgruppen IS og for å planlegge et angrep på restaurantgjester nyttårsaften.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder