DOBBELT SPILL: Irans øverste leder, Ayatollah Khamenei (til høyre), tordner mot forhandlingene til president Rouhani (til venstre), samtidig som han støtter dem, mener ekspert. Foto:Ho,Afp

Eksperter: Atomavtale i Iran vil gi oljeprisfall

Mener sanksjonslette betyr umiddelbart prisfall

Eksperter tror en avtale blir signert

Partene i atomforhandlingene med Iran er under et enormt press for å komme til enighet. Lykkes de vil 800.000 fat olje havne på et allerede mettet oljemarked.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Fristen for å spikre en atomavtale med Iran utløper 30. juni.

Sverre Lodgaard, Iran-ekspert og seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, tror USA og de andre partene vil komme til en enighet med Iran om landets atomprogram.

- Alternativene er fortsatte sanksjoner eller krig. Det er nettopp de dårlige alternativene som har drevet fremskrittene til nå. I tillegger det enormt mye politisk kapital investert i disse forhandlingene – på begge sider, sier Lodgaard.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er enig.

- Det skal veldig mye til for at avtalen ikke blir noe av nå, sier hun.

Hva står på spill?Dette må du vite om atomstriden

Prisbrems

Med full tilgang til det internasjonale markedet vil Iran kunne levere nye 800.000 fat olje daglig. Det vil få konsekvenser.

Sverre Lodgaard mener det er gode sjanser for enighet om Irans atomprogram. Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

- Vi kan forvente et umiddelbart oljeprisfall på én til to dollar som en reaksjon på nyhetene om at avtalen blir signert, sier Saltvedt.

Det vil ta tid før alle sanksjonene kan fjernes, og før iransk produksjon er på topp. Kanskje så mye som et år. Irans økonomi har lidd under sanksjonene, og det er varslet at landet vil skru kranene på fullt så fort som mulig dersom en avtale kommer på plass.

Innen et år kan landet produsere med full kapasitet.

- Nå har vi en forventning om at oljeprisene skal opp i rundt 75 dollar neste år. Ved en avtale med Iran stopper prisen fort opp på 70, sier Saltvedt.

Thina Saltvedt mener en avtale med Iran vil få ringvirkninger for norsk økonomi. Foto:Javad M. Parsa,VG

Kan gi muligheter

Irans olje er lett tilgjengelig og for en presset norsk oljesektor vil det by på problemer, om en billigere konkurrent får tilgang på et allerede overfylt marked, forteller oljeanalytikeren.

- I tillegg har Iran alle insentiver til å bygge ut kapasiteten ytterligere om sanksjonene løftes, sier hun.

Det vil bli vanskeligere å gjennomføre dyre norske prosjekter med Iransk olje på markedet. Særlig utbygging i Barentshavet ligger dårlig an med tanke på lønnsomhet.

- Samtidig byr sanksjonslette på muligheter for oljeselskapene og leverandørindustrien. Iranske myndigheter ønsker samarbeid med utenlandske selskaper for å få produksjonen i gang igjen, og Statoil har hatt prosjekter i Iran tidligere, sier Saltvedt.

- Dessuten vil det være godt nytt for det iranske folk, sier hun.

Sanksjonene svir:Slik påvirkes iranerne

Mulig overtid

I de siste ukene har det kommet utspill fra Iran som sår tvil om en avtale i det hele tatt er mulig. Ekspert Lodgaard mener utspillene må sees i lys av landets politiske situasjon.

- Ayatollah Khamenei, Irans øverste leder, har vært skarp samtidig som han støtter forhandlingene. Han helgarderer seg når det gjelder utfallet. Hans rolle er å ivareta alle fløyer i Iran og holde landet samlet, sier han.

Det foregår en konstant politisk tautrekning mellom politiske fraksjoner i Iran, men den forhandlingsvillige presidenten Rouhani har en sterk posisjon, forteller Lodgaard.

- Det gjenstår vanskelige spørsmål, men rammeavtalen de signerte i april var langt mer konkret enn forventet, sier han.

Fristen for å få avtalen på plass er den 30. juni, men Iran-eksperten tror ikke alt håp er ute om den ikke overholdes.

- Diplomatene har sittet på overtid tidligere, og de kan gjøre det igjen.

Søndag kom det meldinger om at samtalene antakelig vil gå utover fristen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder